Pretraga

[FOTO] Zagrebačke košarkašice razmontirale Rumunjke i obranile titulu europskih prvakinja

A- A+

Velika su očekivanja postavljena pred košarkašice Sveučilišta u Zagrebu uoči Europskih sveučilišnih igara i one su ih do kraja ispunile. I više od toga. Magičnom predstavom u Draženovom domu pred 400-njak gledatelja, u finalu Igara su svladale studentice rumunjskog University ‘1. Decembrie 1918.’ Alba Iulia rezultatom 75-50. Nažalost, u muškom finalu koje se u istoj dvorani igralo odmah nakon ženskog, košarkaši Sveučilišta u Zagrebu nisu uspjeli ponoviti rezultat svojih kolegica. Bolji su bili predstavnici litavskog Sveučilišta Vytautas Magnus. Završilo je 95-82 za goste.
 

Kada je riječ o ženskom finalu, iako rezultat to ne sugerira, veći dio utakmice bio je neizvjestan. Zagrepčanke su utakmice prelomile sredinom treće četvrtine, izvrsnom taktikom u režiji proslavljene hrvatske košarkašice Anđe Jelavić. Dakako dulja klupa, također je došla do izražaja nakon izuzetno napornog turnira.

Na poluvremenu četiri razlike za Zagrepčanke

Praktički od samog početka su košarkašice Sveučilišta u Zagrebu imale barem blagu prednost, premda je nakon prvih deset minuta rezultat bio u potpunom egalu 17-17, da bi se na odmor otišlo s četiri razlike za domaće igračice.

Rumunjke su cijelu svoju igru bazirale na sjajnom centru Elisabeth Pavel, koja je na kraju postigla 19 poena, ali je u stalnom hrvanju, već na spomenutoj sredini treće četvrtine zaradila četvrtu osobnu pogrešku, što je svakako utjecalo na agresivnost njene igre u obrani i napadu.

Naravno nije ih tek tako dobila. Zagrepčanke su je brzim napadima, kao i forsiranjem duela protiv nje u drugom poluvremenu, natjerale na toliki broj prekršaja.

S druge strane, u redovima košarkašica Sveučilišta u Zagrebu je uistinu teško izdvojiti sve sjajne igračice u ovoj partiji. No, evo ipak nekoliko njih koje su iznijele cijeli turnir na najvišem nivou.

Ružica Džankić, zasigurno je najbolja igračica turnira, inače i članica hrvatske košarkaške reprezentacije. Jučer je postigla 20 poena i imala devet skokova. Inače, prosjek u play-offu joj je 19 poena, a jučer dok se u pojedinim momentima igra lomila, oduzela je dvije lopte te polaganjima riješila akcije.

Na visokom nivou je jučer bila i Marijana Mamić, koja je zabilježila double-double učinak postigavši 12 poena i 12 skokova. K tomu još, 7 od 12 skokova bili su napadački.

I na kraju, spomenimo kapetanicu Saru Plavaljanin. Kroz cijeli je turnir bila motor ekipe Sveučilišta u Zagrebu, a veliki je doprinos dala i u jučerašnjoj finalnoj utakmici. Uz 12 poena, u 25 minuta igre je imala i 4 asistencije, 4 skoka te 2 ukradene lopte.

– Pa mislim da još uvijek nismo svjesne što smo napravile, zato što je bila ovakva razlika. Ali prije svega, jučer smo imale užasno tešku utakmicu, koja je bila finale prije ovog finala, i osjetio se umor od cijelog turnira. Nije bilo lako igrati protiv Rumunjki i ovaj rezultat stvarno nije realan odnos snaga. One su isto imale težak turnir, a pokazatelj koliko je zapravo mala razlika između nas je utakmica u skupini koja je završila tri razlike za nas. Ovo je zbilja veliki uspjeh za nas. Obraniti zlato i to na domaćem parketu… Hvala svima koji su nas bodrili, mislim da je stvarno bilo lijepo iskustvo, rekla nam je nakon finala kapetanica Sveučilišta u Zagrebu Sara Plavaljanin.

Zagrebački košarkaši uvjerljivo poraženi u finalu

U finalu muškog turnira košarkaši zagrebačkog Sveučilišta izgubili su od litvanskog sveučilišta Vytautas Magnus rezultatom 95-82.

Litavci su prije finalnog okršaja izgubili dvojicu košarkaša zbog nediscipline. Nakon plasmana u finale dečki su se malo opusitili pa su pojedinci u nedoličnom izdanju završili u ženskoj svlačionici. Predvodnici u gonjanju poslani su kući, a jedan od njih bio je inače izvrsni centar Jurgela, koji je u utakmici u skupini drugim našim predstavnicima, košarkašima splitskog Sveučilišta utrpao 22 koša.

Skandal očito nije utjecao na igru litavaca koji prvu četvrtinu otvorili serijom od 10-0. Igru košarkaša iz Kaunasa, inače pobjednika 7 od posljednjih 10 europskih sveučilišnih prvenstava, krasio je brz protok lopte i snajperska preciznost za tri poena. Sororkas i Valukonis snagom i visinom pod košem pojeli su fizički slabije centre Zagreba. Valukonis, koji je zamijenio Jurgelu meč je završio s 26 poena, najviše u obje momčadi.

Izdvojeni članak

[Top sportašica] Sara Plavljanin predvodila Sveučilište u Zagrebu do europskog zlata u košarci

Nakon obrambeno očajne prve četvrtine, Zagrebaši su oživjeli u drugoj. Zatvorivši puteve prema svom košu, uspijevali su doći do lakih poena u kontri, te tako nakratko zamaskirali nemoć u igri na protivničkoj polovici. Nakon dvije vezane kontre Marčinković spušta rezultat na sam 1 razlike za Litavce, ali bez konkretnog doprinosa Stipe Čubrića, više od toga nije se moglo.

Prvi play Zagreba i ponajbolji igrač na UniSport Finalsu utakmicu je otvorio tri promašena šuta i izgubljenom loptom, pa je vrlo brzo morao na hlađenje. Organizaciju igre nakratko je preuzeo Pešut, koji borbenošću ipak nije uspio nadoknaditi bezopasnost s distance.

Do kraja utakmice Zagrebaši su hvatali priključak. Garofalić (25 poena i 10 skokova) i Svoboda (17 poena) poentirali su iz solo akcija i slobodnih bacanja, ali su do kraja uspjeli rezultat protiv dominantnog protivnika zadržati u zoni pristojnosti. 

Pročitajte i ostale vijesti vezane za Europske sveučilišne igre i sportaše koji se natječu na njima:

Hrvatska skupila već 7 zlata na Europskim sveučilišnim igrama

Đir po Savi: Budući da nemaju ispite, studenti su jako opušteni u domu Stjepan Radić

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu idu po medalju na Europskim sveučilišnim igrama

Događaji koje ne smijete propustiti na Europskoj univerzijadi u Zagrebu i Rijeci

[FOTO+VIDEO] Spektakularnim programom otvorene Europske sveučilišne igre

EUG: Organizatori mijenjali pravila usred turnira, a Poljakinje skoro završile na ulici

EUG: Sportaši tvrde da hrane u menzi ima i više nego dovoljno, a cijene smještaja su im nevjerojatne