Pretraga

Hrvatska podbacila na Univerzijadi u Napulju: Brojna delegacija osvojila tek jedno odličje

A- A+

Završena je jubilarna 30. Ljetna univerzijada u talijanskom gradu Napulju, a hrvatska delegacija od gotovo 70 sportaša vraća se s jednom medaljom. Broncu u taekwondou osvojila je Bruna Vuletić, koja se ove godine okitila broncom i na svjetskom prvenstvu do 62 kilograma.

Jedina osvajačica medalje u Napulju Bruna Vuletić / foto: Unisport.hr

Izdvojeni članak

Može li Napulj biti kao Zagreb 1987.? Doznat ćemo u narednih 12 dana

Osim nje, najbliže je odličju bila Anamari Kožul, koja je zauzela peto mjesto u bacanju kladiva. Iako su na kraju bili sedmi, vaterpolisti su bili blizu borbe za medalje. No, od njih smo svakako više očekivali, s obzirom da je sastav satkan od igrača Mladosti, Juga, Primorja, Jadrana te da imamo dugu i uspješnu tradiciju u ovome  sportu. Neugodan ždrijeb i malo sportske nesreće, na kraju su košali vaterpoliste boljeg plasmana.

Tijesan poraz (14-13) u skupini od domaćina Italije, gurnuo je Hrvatsku u četvrtfinale na noge neugodnom SAD-u. U vrlo neizvjesnom susretu, bolji su bili Amerikanci , također s jednim golom razlike. Italija i SAD su na kraju igrale finale, a domaćini su slavili s velikih 11 golova razlike.

Da je ukupni rezultat hrvatske delegacije svojevrsni podbačaj svjedoči i usporedba s prethodne dvije univerzijade. U Gwangju 2015., hrvatska se delegacija predstavila s 23 sportaša te osvojila tri medalje, a isto toliko odličja naši su predstavnici osvojili u Taipeiju 2017. Tada je hrvatske boje branilo 29 sportaša.

Košarkaši osvojili deseto mjesto

Izdvojeni članak

[VIDEO+FOTO] Spektakularno otvorena 30. Univerzijada na kojoj hrvatske boje brani 50-ak studenata

Osim vaterpolista, na Univerzijadi u Napulju imali smo predstavnike u još jednom momčadskom sportu, košarci. Turnir je počeo izvrsno pobjedom protiv Rusa, da bi potom uslijedili porazi od Latvije i Argentine, koji su značili i oproštaj od borbe za medalje.

U kasnijoj borbi za plasmane, hrvatski su košarkaši prvo su svladali Italiju, ali su duel za 9. mjesto protiv Finske izgubili te time na kraju zauzeli deseto mjesto.

Pobjednik su nimalo iznenađujuće bile Sjedinjene Američke Države, koje su ovoga puta imale dosta posla u četvrtfinalnom i polufinalnom ogledu. Tek su po koš razlike svladali Njemačku u četvrtfinalu te Izrael u polufinalu.

Ukrajina u finalu ipak nije pružila snažniji otpor te su studenti iz SAD-a uzeli zlato rezultatom 85-63.

Brončani s prošle Univerzijadi ispao na početku turnira

Ostale nastupe hrvatskih studenata sportaša možete pogledati u potonjem pregledu. Već smo istaknuli rezultat Anamari Kožul, koja je u bacanju kladiva završila 5. Spomenimo da brončani taekwondoist s prošle Univerzijade Lovre Brečić, nije uspio ponoviti uspjeh u Napulju. Ispao je već u prvom kvalifikacijskom ogledu.

Gimnastika: Leonardo Kušan na konju s hvataljkama završio je na 22. mjestu, Marko Jovičić na parteru bio je 43., a naša Ema Kajić na preskoku 15.

Izdvojeni članak

Nakon srebra na Univerzijadi Iva Radoš poručila – ‘Rio dolazim!’

Ritmička gimnastika: naša jedina predstavnica u ovom sportu, Petra Ribarić, zauzela je 24. mjesto.

Streličarstvo: Horvat Ivan zauzeo je 28. mjesto, a njegov kolega Černi Lovre 33. mjesto. U timskom dijelu naši momci završili su kao deveti.

Judo: Lucija Babić, Zrinka Miočić i Domagoj Sumpor zaustavljeni su u prvom krugu natjecanja, Iva Oberan završila je kao sedma u svojoj kategoriji, a Tena Šikić kao deseta. I u timskom dijelu naše djevojke zauzele su deseto mjesto.

Atletika: Kristina Dudek u disciplini 400m zauzela je 17. mjesto, a njen kolega Mateo Ružić u istoj je disciplini bio 23. Alena Hrušoci završila je kao 11. u disciplini 400m s preponama, a nešto sporija bila je Šimunčić četrnaesto mjesto za nju. Najuspješnija od naših atletičara bila je Anamari Kožul, koja zauzima peto mjesto u bacanju kladiva.

Taekwondo: Nikita Glasnović, Lovre Brečić, brončani taekwondoist s prošle Univerzijade i Ivan Šapina završili su svoj nastup nakon prve borbe u kvalifikacijama. Do drugog kruga stigli su Jelić Matea, Mutak Marko i Luka Horvat, a najbolji rezultat postigi su Deni Andrun Razić, koji je ispao tik pred polufinale i već spomenuta Bruna Vuletić koja je za hrvatsku osvojila jedinu medalju na ovogodišnjoj Univerzijadi.