Pretraga

Kitesurfing – najekstremniji i najatraktivniji vodeni sport, sve popularniji na Jadranu

A- A+

Kitesurfing je ekstremni sport na vodenim površinama, posljednjih godina sve popularniji i na jadranskoj obali. U njemu se koristi zmaj (kite), koji leti na pogon vjetra te daska kojom se kitesurfer kreće po površini mora, oceana, ali i jezera. Postoje tri discipline u kitesurfingu freestyle, freeride te race. Potonja se razmatra i kao jedna od novih olimpijskih disciplina. Za bavljenje kitesurfingom, koji se još naziva i kiteboarding, idealna su vjetrovita područja, budući da je sport ovisan o vremenskim prilikama. Trikovi, skokovi i letovi neka su od obilježja ovog ekstremnog sporta stoga je osim za kitesurfere, atraktivan i za publiku. Neke detalje o ovom sportu, podijelio je s nama licencirani instruktor kitesurfinga Ivan Šaško.

Foto: Kitesurf Split/ Medulin

Kitesurfing ili kiteboarding ekstremni je sport na vodenim površinama, sve popularniji na jadranskoj obali. Za bavljenje njime neophodni su zmaj, kojeg pogoni vjetar te daska na kojoj se kitesurfer kreče površinom mora, oceana ili jezera. Unutar kitesurfinga postoje discipline freestyle, freeride te race, koja je na listi mogućih olimpijskih disciplina. Mnogi koji su ga isprobali, slažu se da je ovo najekstremniji vodeni sport, a neke detalje o njemu rekao nam je Ivan Šaško, vlasnik međunarodne licence za instruktora kitesufinga.

Izdvojeni članak

Video: Najgori failovi u ekstremnim sportovima

U pet dana efektivnog rada se mogu naučiti osnove

U prošloj godini bilo je registrirano oko milijun i pol kitesurfera diljem svijeta. Iako počeci razvoja ovog sporta sežu u 19. stoljeće, veliku svjetsku popularnost doseže krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, u Hrvatskoj nešto i kasnije. Danas, ipak kod nas postoji sve veći interes za bavljenje kiteboardingom.

– Kiteati se može naučiti u Sabunikama kod Nina, Bolu na Braču, na ušću Neretve, gdje postoji po nekoliko škola kitesurfinga, te na još nekoliko mjesta, ili kod nekih privatnih instruktora. Za naučiti osnove ovog ekstremnog sporta preporuka je oko 5 dana, dnevno po dva sata efektivnog rada. Pošto veoma ovisi o individualnosti taj proces se može i ubrzati, objašnjava Ivan Šaško.

Izdvojeni članak

Mladi Varaždinac BMX-om osvaja prvenstva u domovini, ali i inozemstvu

Radi sigurnosti i mogućih ozljeda, bolje je za početak uzeti stručnu poduku

Već smo spomenuli da je kitesurfing vrlo atraktivan, adrenalinski za kitesurfere, a vizualno za publiku. No, stoga može biti i opasan.

– Početnicima koji bi se htjeli baviti kitesurfingom toplo preporučam stručnu edukaciju. Ovo je to ekstreman sport u kojem se skače i leti, pa radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih treba biti veoma oprezan. Iznajmljivanje opreme kod nas i u inozemstvu nije moguće bez prethodnog znanja, govori nam Šaško.

Ozljede također nisu rijetkost, no kao i kod drugih sportova uvjetuju ih razina pripreme i intenzitet bavljenja.

– Ja sam se počeo baviti ovom sportom radi njegove atraktivnosti, ali zbog toga što koristi prirodne sile o kojima svakodnevno ovisimo. Naime, koliko god se bavili ovim sportom svaki izlaz u more je nova škola o samom sebi i prirodnim fenomenima. Poslije nekog vremena kitesurfing vam postaje način života, rekao nam je Ivan Šaško.

Cijena petodnevne poduke, koja obuhvaća deset sati instruiranja kreće se oko tri tisuće kuna.