Pretraga

Mlada Španjolska na krovu Europe: Dinamova udarna igla hladnokrvnim lobom razriješila finale

A- A+

U Poljskoj prije dvije godine mlada Furija i Elf, odlučivali su o prvaku starog Kontinenta u nogometu, na prvenstvu održanom u Poljskoj. Deblji kraj tada je izvukla Španjolska, no u reprizi Europskog prvenstva za nogometaše do 21 godinu, koje se igralo sinoć, Furija je uzvratila rezultatom 2:1 i okrunila se svojom petom titulom u ovom uzrastu.

Screenshot: YouTube

U Udinama je Španjolska Njemačku povela već u osmoj minuti golom Fabiana Ruiza, da bi utakmicu u sigurne vode u 69. minuti odveo Dani Olmo, hladnokrvnim lobom u maniri najvećih golgetera.

Izdvojeni članak

Vodič za Euro U-21: Mladi nogometaši danas kreću u pohod na titulu, a evo i gdje ih možete gledati

Njemačka je do kraja samo smanjila rezultat na 2:1 pogotkom Amirija u 88. minuti.

Treba reći da Dani Olmo nije otpočetka uživao povjerenje izbornika, koji ga uopće nije uveo u igru u prvom susretu protiv domaćina Italije odnosno u jedinoj utakmici koju je Španjolska izgubila na ovom turniru.

Nije to jasno ni ekspertima na iz UEFA-e, koji su Olma okarakterizirali kao ključnog igrača u španjolskom rekordnom, petom dolasku do titule u ovom uzrastu.

– Teško je povjerovati da Olmo nije bio u prvoj postavi na početku prvenstva, ali otkada je stupio na teren, Dinamov veznjak je pokazao koliko je važan za La Rojitu. Uvijek igra sa smješkom na licu, a njegov vraški lob u finalu je vrijedan osvajanja bilo kojeg finala, pišu tako na UEFA-inim stranicama nakon finala.

Sjajnim igrama na ovom prvenstvu, ovaj si je Dinamov veznjak, zasigurno još malo podigao cijenu te će se bez 30-ak milijuna u džepu, teško pregovoriti s čelnicima u Maksimirskoj 128.

Putem Europskog prvenstva do 21 godinu, četiri ekipe su izborile plasman na Olimpijske igre, koje se održavaju iduće godine u Tokiu. To su finalisti Španjolska i Njemačka te poraženi u polufinalu Rumunjska i Francuska.

Podsjetimo, upravo Francuska i Rumunjska bile su na ovom Europskom prvenstvu u skupini zajedno s mladim Vatrenima te su nas obje reprezentacije pobijedile.

 

Hrvatska je turnir završila na posljednjem mjestu skupine C sa samo jednim osvojenim bodom i to u zadnjem kolu protiv Engleza, kada više nismo imali šanse za prolaz.

Inače to je bio treći nastup U-21 reprezentaciji Hrvatske na završnicama Europskih prvenstava te do sada nismo ubilježili nijednu pobjedu. Imamo svega dva remija te su sve ostalo porazi.

https://www.youtube.com/watch?v=EtmepsEGufo