Pretraga

Najbolji teniski mečevi svih vremena

A- A+

Tenis ostaje jedan od rijetkih pojedinačnih sportova koji se mogu nositi s popularnosti momčadskih. Nekoliko je razloga zašto ovaj sport ostaje u pozornosti ljubitelja sporta. Individualna borba u kojoj se ne može sportaš sakriti iza kvalitete ekipe, brzina igre, dugotrajna tradicija najboljih turnira, te zvjezdani status najboljih drže tenis visoko na listi sportova koje najviše volimo.

Izdvojili smo neke od najboljih mečeva koje je zabilježila televizijska kamera.

allstarstennis.com.au

Andre Agassi – Marcos Baghdatis

US Open 2006 – četvrto kolo

Andre Agassi je došao na US open sa nizom ozlijeda i veliki broj obožavatelja je vjerovao da se bliži kraj njegove velike karijere. Nakon svakog meča Agassi je primao injekcije protiv bolova no dogurao je do četvrtog kola gdje ga je čekao osmi nositelj, Marcos Baghdatis. Oba igrača su ostavili srce na terenu, jedan sa bolnim leđima, a drugi sa grčevima u nogama. Bila je to posljednja pobjeda Andrea Agassia.

Ivan Lendl – John McEnroe

Roland Garros 1984 – finale

U finalu su se sastali 24-godišnji Ivan Lendl i John McEnroe koji te godine nije izgubio niti jedan meč. Prva dva seta je McEnroe dobio bez problema, a onda se Lendl probudio, nakon što je John izgubio živce u trećem setu. Bio je opušteniji i pobijedio nervoznog McEnroa.

Roger Federer – Marat Safin

Australian Open 2005 – polufinale

Kada je Marat Safin usredotočen rijetko ga koji igrač može pobijediti. Nažalost njegovo strpljenje je poprilično tanko i dovodi ga do čestih slomova tokom igre. 2005. na Australian Openu Marat Safin je bio usredotočen na svoju igru. Izgubio je samo dva seta do susreta sa Federerom u polufinalu. Dva puta se vraćao nakon što je gubio u setovima, a onda je u petom setu dotukao Rogera Federara sa 9-7.

Andy Roddick – Younes El Aynaoui

Australian Open 2003 – četvrfinale

Amerikanac Andy Roddick i marokanac Younes El Aynaoui biti će zapamćeni po najdojmljivijem petom setu koji je ikada viđen. Pošto se ne odigrava tie-break u petom setu Australian Opena nego se igra na dva razlike. U petom setu odigrali su nevjerovatnih 40 gemova, i konačni rezultat je bio: 6-4, 6-7, 6-4, 4-6, 21-19. Bio je to najduži peti set u 35 godina Grand Slama.

Roger Federer – Pete Sampras

Wimbledon 2001 – četvrto kolo

Pete Sampras je sedam puta osvajao Wimbledon dok je Roger Federer imao 19 godina i nikada nije igrao na centralnom terenu kada su se susreli u četvrtom kolu Wimbledona 2001. godine. Ovaj epski meč se odigrao u pet setova, a Federeru je pripao prvi, treći i peti.

Roger Federer – Rafael Nadal

Wimbledon 2008 – finale

Ispostavilo se da je Roger Federer ipak ranjiv, ranjiv onoliko koliko peterostruki osvajač Wimbledona može biti. Sigurno je tako i izgledao nakon što je Rafael Nadal poveo 2-0 u setovima, no Roger Federer se vratio u igru uz dva tie-breaka uz to spasio je i dvije meč lopte. Peti set je naravno bio tvrd kao što se i očekivalo, no Nadal ga je u 15. gemu ipak pobijedio.

Goran Ivanišević – Patrick Rafter

Wimbledon 2001 – finale

Te godine Goran Ivanišević dobio je pozivnicu za Wimbledon i došao do finala. Tamo ga je čekao Australac Patrick Rafter. Takvo navijanje u finalu Wimbledona još nije viđeno, a meč je bio klasik. Od nevjerovatnih servisa i hladnih poteza, do nervoznih ispada. Ništa nije nedostajalo ovom epskom meču u pet setova. Ivanišević je ostvario svoj san i osvojio je Wimbledon 2001.

Novak Djoković – Rafael Nadal

Australian Open 2012 – Finale

U ovom najdužem meču u povijesti Australian Opena susreli su se prvi i drugi na listi. Mukotrpni meč pun dugotrajnih izmjena na koncu je pripao Srbinu.

John Isner – France Nicolas Mahut

Wimbeldon 2010 – prvo kolo

Prije dvije godine na svetoj travi Wimbeldona našli su se jedan Francuz i jedan Amerikanac, nesvjesni da će ih meč prvog kola odvesti u povijest. Iako je Isner u konačnici pobijedio, povijest će ih uvijek pamtiti kao suparnike koji su zajedno srušili devet teniskih rekorda u jednom meču. Treba izdvojiti da je cijeli meč trajao 11 sati i pet minuta, te da je poznati zadnji set protegnuo na 8 sati i 11 minuta.