Pretraga

Osmogodišnjak bi na olimpijskim igrama 1896 osvojio broncu

A- A+

Svijet se divi Usainu Boltu. Njegova brzina i lakoća kojom ostavlja ostale natjecatelje za sobom je nevjerojtna. Vrijeme od 9.63 sekunde je drugi najbolji rezultat u povijesti utrke na 100 metara, te olimpijski rekord.

Kako bi se bolje vidio razvoj ove discipline New York Times je izradio zanimljivi video. Na velikoj virtualnoj stazi poredani su svi pobjednici na 100 metara kroz sto godina Olimpijskih igara. Thomas Burke je davne 1896. godine u Ateni postigao vrijeme od 12 sekundi, te natrag u SAD ponio prvu olimpijsku zlatnu medalju u ovoj atletskoj disciplini.

Video pregled svih osvajača olimpijskog zlata na 100 metara

Od tih prvih Olimpijskih igara modernog svijeta pa do Bolta vrijeme se popravilo za, na prvi pogled sitne, dvije i pol sekunde. Video odaje priznanje još nekim velikim trkačima. Tako je 1968. godine Jim Hines bio prvi čovjek koji je probio granicu i prešao stazu ispod 10 sekundi, sa vremenom od 9.95. Dodatnih dvadeset godina je bilo potrebno da Carl Lewis sruši taj rekord, i postavi vrijeme od 9.92 sekunde. 

Ono što fascinira gotovo isto koliko i povijest ljudske brzine je činjenica koliko su brzi današnji sprinteri koji imaju samo osam godina. Američki rekorder na 100 metara, u kategoriji ispod 8 godina, bi sa svojim vremenom pobrao brončanu medalju na prvoj olimpijadi. U kategoriji srednjoškolaca rekord je 10.27 sekundi. Zapanjuje da bi sa tim vremenom ovaj mladić nosio srebrnu medalju na olimpijadi 1980. godine.

Način treninga, prehrana, te tehnologija u izradi obuće i staze doprinjeli su ovom napretku. Sada svi čekamo da vidimo može li čovjek trčati ispod tih čarobnih 9 sekundi.