Pretraga

U Premiershipu jučer debitirao prvi igrač rođen 2001.: Znate li koji je igrač tog godišta zaigrao u HNL-u?

A- A+

Arsenalov wunderkind Bukayo Saka, u 83. je minuti ušao jučer u igru u duelu protiv Fulhama, postavši tako prvi nogometaš rođen 2001. godine, koji je zaigrao u najjačoj nogometnoj ligi svijeta – Premiershipu. Inače prvi igrač rođen u novom mileniju, a koji je zaigrao u engleskom prvenstvu bio je Angel Gomes, koji je u svibnju prošle godine nastupio za Manchester United kontra Crystal Palacea.

Premda je nezahvalno raditi usporedbe između Premiershipa i HNL-a, podaci engleskih medija su nas potaknuli da pogledamo neke zanimljivosti sličnog kova i za hrvatsko nogometno prvenstvo.

Izdvojeni članak

Halilović postao daleko najmlađi debitant Vatrenih

Tako smo naišli na podatak da i mi imamo igrača koji je 2001. godište, a već je zaigrao prvenstvenu utakmicu za svoj klub. Radi se o Antoniju Marinu iz Dinama, koji je još u kolovozu debitirao u HNL-u u duelu protiv gradskog rivala Lokomotive.

Dobio je oko 35 minuta, a krajnji ishod bio je 1-0 za modre.

Najmlađi nogometaš koji je uopće zaigrao u HNL-u je Marko Dabro. On je 2013. u dresu Cibalije ušao u igru u Splitu protiv istoimenog domaćina, u dobi od svega 16 godina i dva dana! Dabro i dalje igra u HNL-u, a sada je član Gorice.

Dva važna rekorda kada je riječ o postignućima u mladoj dobi drži Alen Halilović. Naime, on je najmlađi debitant Vatrenih i jedini maloljetnik koji je do sada zaigrao za hrvatsku nogometnu selekciju, a uz to je i najmlađi strijelac u HNL-u.

Ljevonogi nogometaš je svoj prvi gol u najvišem razredu hrvatskog nogometa postigao već sa 16 godina, tri mjeseca i 19 dana.

Mateu Kovačiću je to pošlo za nogom sa 16 i pol godina.