Pretraga

Rastopili smo se: Otvorena izložba posvećena Zagiju, za koju ljudi šalju uspomene sa svih krajeva svijeta

A- A+

Premda je Univerzijada 1987. godine, ostavila dubok trag na Zagreb i Zagrepčane, danas u gradu nema mnoštvo znakova, koji bi bila svojevrsna spomenica ovom velikom natjecanju, na kojem je sudjelovalo približno 5.500 sportaša iz 122 zemlje. Od nekih vanjskih simbola Univrzijade, na pamet nam padaju onaj glomazni na križanju Donjih Svetica i Branimirove, skulptura u parku u Gajnicama te obnovljeni mural na početku sportskog parka Mladost (Sava). No, da se ta nepravda ispravi, pobrinuo se Igor Novaković, organiziravši izložbu ’30. godina Univerzijade 87′.

Ona je postavljena u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a od danas je otvorena za posjetitelje te će trajati sve do 4. veljače naredne godine.

Izdvojeni članak

Veliki hrvatski sportaši se prisjetili zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine

Kako je Novaković rekao Jutarnjem listu, imao je želju očuvati suvenire Zagija pa je krenuo u njihovo prikupljanje, no priča se potom proširila na medalje, plakate, priznanja i druge proizvode koji su izrađeni za Univerzijadu.

Prije točno 27 godina zbio se događaj koji je zauvijek promijenio izgled Zagreba

A akcija prikupljanja suvenira i drugih memorabilija Univerzijade u Zagrebu, ubrzo je nadišla granice Zagreba pa i Hrvatske. Tako Novakoviću svoje spomenice na Zagija šalju čak iz daleke Paname, stižu akreditacije sportaša iz Nigerije, a i slike iz BiH, na kojima su u prijateljskom zagrljaju Zagi i Vučko (maskota Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu nap. a.).

Uglavnom na izložbi je postavljeno više od tisuću izložaka pa svakako svratite u muzej Nikoka Tesla da pogledate sve te marame, šalice, haljine, crteže, medalje, priznanja, salvete i ostale memorabilije, da se ne zaboravi Univerzijada 87.