Pretraga

Sutra rasplet prvog e-sports prvenstva Sveučilišta u Zagrebu: Preko 250 studenata sudjelovalo u premijernoj sezoni

A- A+

U novootvorenom centru za tehnologiju unutar Studentskog centra u Zagrebu, Stablu znanja, sutra će se održati završnica UniSportZg e-sports prvenstva, kojeg su proveli Zagrebački sveučilišni športski savez (ZSŠS), UVI eSports d.o.o. i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori otkrivaju da je na inicijativu Marka Komeričkog iz tvrtke UVI eSports, ZSŠS među prvima u Europi pokrenuo ovu vrstu sportskog akademskog prvenstva. Da je eksperimentalno uvrštavanje esports-a među klasične sportove poput odbojke ili rukometa pun pogodak, govori i podatak da je na e-sports prvenstvu sudjelovalo preko 250 studenata s 25 visokih učilišta koje djeluju na području Grada Zagreba.

Održala su se prvenstva iz četiri discipline: League of legends, Pro evolution soccer 2018, Hearthstone i Counter strike: Global Offensive. Najviše natjecatelja, ali i gledatelja među studentskom populacijom, očekivano je privukladisciplina League of legends, koju u svijetu igra preko sto milijuna ljudi.

Izdvojeni članak

Digle se iz pepela: Nakon debakla na startu sezone košarkašice Medicinskog fakulteta deklasirale suparnice

Susreti se igraju od 10:00 sati te su otvoreni za akademsku i širu javnost,  a gužvu u Stablu znanja organizatori očekuju od 16:00 sati, kada je na rasporedu susret iz League of Legends-a. Neposredno nakon završetka natjecanja slijedi svečana ceremonija podjele medalja i pehara ekipama te vrijeme za druženje i razgovor.

Publika će imati priliku događaj pratiti preko stream-a u centralnom dijelu prostora, ali i preko live stream-a koji će biti objavljen na Facebook stranici saveza.

– e-sport je jedan od devet novih sportova koje je ZSŠS uvrstio u svoj kalendar natjecanja u akademskoj godini 2017./2018. i pred sam kraj možemo reći da smo jako zadovoljni s činjenicom da je većina profesora TZK-a prihvatila i ovaj vid razvijanja kognitivnih sposobnosti kao eksperimentalni sport u sustavu UniSportZG prvenstava. Jako smo zadovoljni s odazivom studenata, a s devet novih sportova došli smo do brojke od 30 sportova i od šest tisuća aktivnih natjecatelja, što Zagrebački sveučilišni športski savez i naše studente stavlja na prvo mjesto ne samo u Hrvatskoj i u regiji nego u većem broju Europe po brojnosti i rezultatima, komentirao je tajnik ZSŠS-a Mate Vukšić neka postignuća u premijernoj sezoni e-sportsa, kao i opće brojeve zabilježene na sportskim borilištima na Sveučilištu.