Pretraga

Upoznajte studenta prava Filipa koji je svjetski prvak u savate boksu

A- A+

Prilozi u sportskim vijestima i napisi u sportskim listovima u nas su uglavnom rezervirani za nogomet, košarku, tenis ili rukomet. O savate boksu ne govori se i ne piše mnogo, većina zapravo uopće niti nije čula za ovaj sport. Ne čudi stoga što je mnogima promaknula vijest da upravo u tom sportu imamo svjetskog prvaka. Njegovo je ime je Filip Vujić.

Foto: Privatna kolekcija

Savate boks je borilačka disciplina razvijena u Francuskoj na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće. U njoj se udarci zadaju i rukama i nogama, a od opreme se koriste rukavice, tenisice, štitnik za zube i genitalije, štitnici za potkoljenice i u nekim slučajevima zaštitna kaciga.

Izdvojeni članak

Zagrepčani očitali bukvicu Rusima i postali europski futsal prvaci

Svjetski prvak postao je u Varaždinu pred domaćom publikom

Filipu Vujiću, studentu prava, samo je dvadeset godina, a svjetski prvak u savateu već je bio nekoliko puta. Tim se sportom počeo baviti s navršenih deset godina, na nagovor prijatelja.

Od tada je čak pet puta bio kadetski prvak, dva puta juniorski i jednom seniorski prvak Hrvatske. Pred četiri je godine postao juniorski viceprvak Europe, 2013. juniorski prvak svijeta, 2015. prvak Balkana, te je u konačnici ove godine osvojio naslov seniorskog prvaka svijeta.

– Rekao bi da je najznačajniji uspjeh ostvaren ove godine na svjetskom prvenstvu u Varaždinu. To je bilo jedno od najvećih organiziranih natjecanja do sada, s 350 boraca iz 40 zemalja svijeta Uspio sam pobijediti najbolje borce iz Finske, Irana, Slovenije i Belgije, te postati prvak svijeta i to pred domaćom publikom, što je bio super osjećaj, otkriva nam Filip.

Foto: Privatna kolekcija

Izdvojeni članak

Ni invaliditet ni ružni komentari Marcelu nisu spriječili da postane vrhunska sportašica

U pauzama od osvajanja naslova prvaka studira pravo

Iako izvrstan sportaš, Filip je svjestan činjenice kako je obrazovanje također važno. Uz sve sportske obaveze uspijeva studirati pravo.

– Moj radni dan izgleda poprilično uobičajeno, najveći dio vremena zauzima faks i učenje, a ostatak mi ostaje za relaksaciju, trening ili druženje s prijateljima, kaže Filip.

Dodaje kako za trening pokušava odvojiti barem po nekoliko sati tjedno, jer poboljšava koncentraciju, pomaže u učenju, a usput se i bolje osjeća nakon treniranja.

Za kraj, Filip nam je kazao kako nekog posebnog recepta za uspjeh nema, bitno je samo biti ustrajan u ostvarenju cilja.

– Smatram da nema nekog posebnog recepta za uspjeh, bitan je rad i ljubav prema onom što radite, a uspjeh će doći, zaključuje dvadesetogodišnji Filip.