Pretraga

Vodič za Euro U-21: Mladi nogometaši danas kreću u pohod na titulu, a evo i gdje ih možete gledati

A- A+

Već dva dana traje Europsko nogometno prvenstvo za igrače mlađe od 21 godinu, a danas u 18 i 30 na travnjak će i Hrvatska. Okušat će se s nominalno najslabijim protivnikom skupine Rumunjskom, premda ovu njihovu generaciju nazivaju najboljom u povijesti, o čemu svjedoči podatak da je čak sedam njenih nogometaša, već u konkurenciji A selekcije. Prvenstvo se igra u San Marinu i Italiji, a skupina C u kojoj su osim Hrvatske i Rumunjske, Francuska te Engleska, igra se u San Marinu na istoimenom stadionu. S obzirom da je to daleko najmanji stadion na prvenstvu (kapacitet 4.778 gledatelja) jasno je da naši susjedi ne smatraju osobito atraktivnim dvoboj između Hrvatske i Rumunjske. Što se nas tiče, neka utakmica i ne bude atraktivna. Dovoljan će biti jedan gol u rumunjskoj mreži uz ‘clean sheet’ Josipa Posavca.

izvor: HNS

Vrlo važna informacija je da će sve utakmice hrvatske reprezentacije prenositi HRT na svome drugom programu. Ogledi s Francuzima odnosno Englezima na rasporedu su 21. te 24. lipnja.

Prolaze prvoplasirani i najbolji drugi

Na prvenstvu koje je ponavljamo već prije dva dana startalo u Italiji i San Marinu, nastupa 12 reprezentacija, podijeljenih u tri skupine s po četiri ekipe.

U skupini A su Italija, Španjolska, Poljska i Belgija, a u skupini B Njemačka, Danska, Srbija i Austrija.

U ovim dvjema skupinama su se već odigrali dvoboji prvog kola pa spomenimo najzvučniji par i rezultat dosadašnjeg dijela prvenstva. Odmah u nedjelju su se susreli domaćini Talijani sa Španjolcima, a unatoč ranom vodstvu gostiju, uz dva gola Federica Chiesae i jedan Pellegrinija, Talijani su okrenuli i pobijedili dvoboj s 3:1.

Vijesti dodajmo i to da je dvostruki strijelac Federico velika talijanska nada i sin legendarnog špica Enrica, dok s druge strane Dinamova udarna igla Dani Olmo nije ulazio u igru.

Vratimo se na propozicije. Iz svake od tri skupine na prvenstvu, u polufinale će proći pobjednici te najbolja drugoplasirana ekipa.

Osim što se prolaskom u polufinale otvara šansa za titulu, ulazak u tu fazu natjecanja osigurava i plasman na Olimpijske igre u Tokio iduće godine.

Desetljeće i pol bez nastupa na Euru

Premda je A reprezentacija Hrvatske u svega 20 godina napravila nešto, što barem 200 članica FIFA-e može samo sanjati, U-21 reprezentacija se baš i ne može pohvaliti velikim rezultatima.

Zadnji put je mlada reprezentacija bila na kontinentalnoj smotri prije 15 godina i na tom su se izletu u Njemačkoj zadržali vrlo kratko. Ispali su u skupini sa samo jednim osvojenim bodom osvojenim protiv Bjelorusije. Tada smo pak izgubili od Srbije i Crne Gore te Italije.

Eduardo, Niko Kranjčar, Darijo Srna te Danijel Pranjić, bili su samo neki od igrača, koji su te godine nastupili za Hrvatsku, na posljednjem Euru mlade reprezentacije.

A tko je u sastavu danas?

Već ste zasigurno upratili priču oko Duje Ćalete – Cara kojeg klub nije pustio na ovo natjecanje, a koji je bio stup obrane mlade reprezentacije. Luka Jović plaćen od strane Reala 65 milijuna eura može na prvenstvo, kao i Frenkie de Jong ili Joao Felix, ali Ćaleta – Car ne može.

No, kako kaže poznata nogometna fraza ‘koga nema, bez njega se može i mora’ pa će tako i izbornik Nenad Gračan morati naći novog stopera za predstojeće duele.

Srećom kandidata ima, a najizgledniji je u prvoj postavi Celticov Filip Benković, koji bi trebao biti dobra zamjena za Ćaletu Cara.

U kadru reprezetacije za ovaj Euro nalaze se 23 igrača pa pobrojimo ih:

Golmani – Posavec, Grbić, Šemper

Braniči – Benković, Katić, Kalaica, Uremović, Borevković, Sosa, Bradarić, Čabraja

Vezni – Šunjić, Bistrović, Moro, Majer, Brekalo, Vlašić, Halilović, Murić, Bašić, Ivanušec

Napadači – Jakoliš, Kulenović

Valja ovdje reći da su pozicije načelno navedene, no, nekoliko ili nekolicina igrača ima mogućnost transformacije pa lako umjesto na poziciji veznjaka, mogu zaigrati i u napadu (Brekalo, Vlašić pa i Halilović), tako da izbornik Gračan ima niz prilika za improvizaciju.

Što se tiče prve postave protiv Rumunjske, bit će poznat sigurno kroz pola sata. No, nagađa se da bi mladi Vatreni mogli istrčati u sastavu Posavec, Benković, Katić, Sosa, Uremović, Šunjić, Vlašić, Moro, Halilović, Brekalo i Jakoliš.

O nekim reprezentativcima već mnogo znamo, o nekima malo manje, a sve ih možete upoznati u kratkim video predstavljanjima, koja su danas objavljena na HNS-ovim stranicama.

Izdvojit ćemo samo jedan, a ostale pogledajte na linku u prethodnoj rečenici.