Pretraga

Znate li tko su najstariji i najmlađi osvajači medalja na Olimpijskim igrama

A- A+

Amerikanka Marjorie Gestring najmlađi je osvajač zlata u povijesti Olimpijskih igara, a najstariji je Oscar Swahn koji je s 64 godine osvojio zlato, a nastupio je za švedsku reprezentaciju i osam godina nakon te time postao najstariji natjecatelj u povijesti.

Zlato na Olimpijskim igrama kroz povijest osvajali su tinejdžeri, ali i sportašice i sportaši stariji od 60 godina, a najmlađi pobjednik bila je 13-godišnja Amerikanka, piše topendsports.com.

Olimpijac sa 72 godine

Najstariji olimpijac u povijesti je Oscar Swahn koji se kvalificirao na ovo natjecanje i u 76., ali na kraju ipak nije nastupio.

Amerikanka Marjorie Gestring okitila se sa zlatom već u 13 godini

Iako postoje pretpostavke da bi Nizozemac s početka 20. stoljeća mogao biti najmlađi pobjednik, službeno je to ipak Klaus Zerta koji je s nepunih 14 godina 1960. godine osvojio zlatnu medalju kao kormilar njemačke veslačke momčadi.

Japanac Kusuo Kitamuro s nešto manje od 15 godina postao je najmlađi olimpijski pobjednik u individualnoj konkurenciji u plivačkoj utrci na 1500 metara koja se održala prije 82 godine.

S napunjenih 13 godina američka predstavnica Marjorie Gestring je pobijedila u skokovima u vodu 1936. u Berlinu i tako postala najmlađa sportašica koja je izborila svoje zlato.

Izdvojeni članak

Najbrži čovjek na svijetu je već s 15 godina pobijedio na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Najstariji osvajači bavili su se streljaštvom

Oscar Swahn s 64 godine postao je najstariji olimpijski pobjednik. Švedska reprezentacija, čiji je on bio član, je 1912. godine bila najbolja u streljaštvu. Upisao se u povijest osvajanjem medalje u sportu koji su i prije osvajali prilično stari sudionici, a od dotadašnjeg rekorda bio je stariji samo devet mjeseci.

Najstarija osvajačica Lida Peyton Eliza Pollock je s američkom reprezentacijom u streljaštvu s lukom i strijelom pobijedila s skoro napunjenih 64. U individualnoj konkurenciji zlatom se okitila britanska streljačica Sybil Queenie Newall u 53. godini života.