Pretraga

Simpozij doktoranada za doktorande na PMF-u

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a održava se već sedmu godinu za redom u organizaciji studenata poslijediplomskih studija i njihovih profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Ovaj simpozij, koji organiziraju doktoranadi za doktorande, pokrenut je s ciljem dosezanja najviših standarda doktorske izobrazbe, koja ima posebnu važnost u Europskom istraživačkom prostoru te u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Kao i svake godine do sada, na Simpoziju mogu sudjelovati doktorandi iz svih STEM područja iz cijele Hrvatske, ali i šire.

Foto: PMF

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a održava se već sedmu godinu za redom u organizaciji studenata poslijediplomskih studija i njihovih profesora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ovaj simpozij pokrenut je s ciljem dosezanja najviših standarda doktorske izobrazbe, koja ima posebnu važnost u Europskom istraživačkom prostoru te u Europskom prostoru visokog obrazovanja. Kao i svake godine do sada, na Simpoziju mogu sudjelovati doktorandi iz svih STEM područja iz cijele Hrvatske, ali i šire. Pored zanimljivog programa koji ih očekuje, doktorandi će imati priliku kraćim izlaganjima predstaviti svoja istraživanja na kojima rade mjesecima i godinama,  u sklopu kojih izrađuju svoje disertacije.

’’Simpozij doktoranada za doktorande’’

’’Ponosni smo što već sedmu godinu za redom uspješno održavamo ovaj ’’naš’’ Simpozij, Simpozij doktoranada za doktorande koji za nas predstavlja veliko iskustvo, rad, motivaciju i priliku čime doprinosi razvoju naših budućih znanstvenih karijera. Ponosni smo što iz godine u godinu raste, što privlači sve više sudionika i širi se i izvan granica Republike Hrvatske. Ove godine na simpoziju sudjeluje preko 200 sudionika. Njih 111 predstavit će svoje istraživanje u obliku usmenog ili posterskog priopćenja, a osim studenata PMF-a to su studenti i jedanaest drugih doktorskih studija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke i Španjolske.’’ – Simpozij nam je ukratko predstavila doktorandica i članica Organizacijskog odbora, Petra Stanić, mag. chem.

Predavanja vrsnih znanstvenika i stručnjaka

Između svojih izlaganja doktorandi će imati priliku poslušati predavanja uglednih znanstvenika. Na ovogodišnjem simpoziju pozvana predavanja održat će dr. sc. Ivana Brekalo iz Zavoda za fizičku kemiju Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Željka Fiket i dr. sc. Antica Čulina iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta Ruđer Bošković te prof. dr. sc. Hrvoje Šikić iz Zavoda za teoriju vjerojatnosti i matematičku statistiku s Matematičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Teme pozvanih predavanja bit će raznolike, aktualne i edukativne; od ekologije i najnovijih rješenja za sintezu održivih gnojiva, uloge metala u poljima poput geokemije, kemije okoliša i znanosti o materijalima, prvom modelu rasta mišjeg oka ikada do teme otvorene znanosti.

Radionice za doktorande

Komuniciranje znanstvenih ideja u pisanom obliku veliki je dio života svakog znanstvenika pa tako i doktorandovog. Kako bi znanstvenici svoja nova saznanja u istraživanjima mogli prenijeti i približiti znanstvenoj zajednici, ali i široj javnosti, trebaju imati razvijene vještine pisanja i komuniciranja znanosti.“ rekao je prof. dr. sc. Aleksandar Lukić s Geografskog odsjeka PMF-a te jedan od članova Znanstvenog odbora Simpozija.

Znanstvenici u svakoj disciplini koriste različite statističke metode te je jako važno pravilno interpretirati dobivene rezultate. Nakon završenog doktorata, doktorandi često odlaze na daljnja postdoktorska usavršavanja u inozemstvo kako bi stekli nove vještine i razvili svoju karijeru, stoga će se na Simpoziju održati i tri radionice za doktorande – o vještinama akademskog pisanja govorit će dr. sc. Mateo Kruljac, o tome kako se kako se statistikom može manipulirati i krivo ju tumačiti govorit će dr. sc. Ivan Biočić, a mogućnosti stipendiranja u sklopu Marie Skłodowska-Curie akcija (MSCA) na postdoktorskim usavršavanjima predstavit će Ivan Makovec iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Više pročitajte na internetskim stranicama simpozija.

Copy link
Powered by Social Snap