Ministarstvo nudi 3.000 stipendija po 10.800 kuna, provjerite pod kojim uvjetima

Kako je i bilo najavljvano, od jeseni će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz pomoć Europskog socijalnog fonda dodjeljivati i državne stipendije za STEM područje studiranja. Pravo na stipendiju od 10.800 kuna, kako je najavio bivši ministar, imat će oko 3.000 studenata, a Pravilnik s uvjetima dodjele STEM stipendija objavljen je prošloga tjedna.


Do 15. listopada sljedeće akademske, a ove kalendarske godine mora biti raspisan natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima čiji studij spada u STEM područja znanosti. Stipendija će se dodjeljivati kroz devet mjeseci akademske godine i iznosit će 1.200 kuna mjesečno, odnosno, 10.800 kuna godišnje.

Umjesto 5, od sljedeće godine dijeli se 13 tisuća državnih stipendija

Na natječaju mogu sudjelovati i brucoši, a rang-liste dobitnika utvrđuju se za svako znanstveno područje zasebno. Od ukupnog broja stipendija, 20 posto namijenjeno je studentima prirodnih znanosti, 15 posto studentima biotehničkih znanosti, a isto toliko i za studente s područja biomedicine i zdravstva. Najviše, 50 posto stipendija rezervirano je za studente tehničkih znanosti i studijskih programa kojima se stječe akademski naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije.

Kako stoji u Pravilniku, u sklopu svakog područja za studente prve godine dodjeljuje se do 40 posto ukupnog broja stipendija tog područja, a za njih brucoše se liste utvrđuju na način da se broj bodova izračunava na temelju broja bodova ostvarenih na maturi iz Matematike.

Za studente viših godine, rang-liste se utvrđuju na način da se broj bodova izračunava na temelju umnoška prosjeka ocjena i prosječnog broj ECTS bodova ostvarenog tijekom studija.
Sve uvjete dobivanja ove nove stipendije, možete vidjeti u dokumentu u nastavku.

Odgovori