Pretraga

37 studenata s invaliditetom i dalje nema prijevoz: Udruga ZAMISLI krivi Sveučilište u Zagrebu

A- A+

Sustav za prijevoz studenata s invaliditetom ne funkcionira unatoč brojnim poticajima, a nadležne institucije prebacuju odgovornost. Čak 37 studenata Sveučilišta u Zagrebu još uvijek nema sustavno osiguran redoviti prijevoz pa su tražili pomoć od Udruge ZAMISLI, koja otvoreno proziva Sveučilište u Zagrebu. Tvrde da je je odgovorno za ovaj problem te da na štetu studenata s invaliditetom štiti interese predsjednice Povjerenstva za osobe s invaliditetom.

foto: Crystian Cruz|www.flickr.com

Studenti s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu još uvijek nemaju sustavno riješen prijevoz pa se dobar dio već godinama snalazi pomoću alternativnih opcija i udruga, kako bi mogli redovito na predavanja. 

Brojne institucije izravnim ili neizravnim poticajima sufinanciraju studiranje osoba s invaliditetom, međutim, unatoč mjerama, prijevoz studenata s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu nije kvalitetno ni sustavno riješen pa se svake godine organiziraju i alternativne opcije, kako bi im se osigurao kvalitetan pristup visokom obrazovanju.

S obzirom na situaciju, studente s invaliditetom prevozi Grad Zagreb, ali zbog potkapacitiranosti, većina studenata s prebivalištem izvan Zagreba nije ostvarilo pravo na njihov prijevoz pa je njih 37 zatražilo pomoć od Udruge ZAMISLI.

‘Suludo je da se studenti moraju oslanjati na neformalne oblike prijevoza’

– Suludo je da se studenti moraju oslanjati na neformalne oblike prijevoza te da ne postoji institucija ili savez udruga pa nema sustavnog rješenja za osobe s invaliditetom, izjavila je predstavnica studenata u Povjerenstvu studenata s invaliditetom Iva Šušak.

Za većinu osoba s invaliditetom, koji su došli studirati u Zagreb, Udruga ZAMISLI, koja je osnovana 2005., svake godine organizira prijevoz, a pružaju im i ostalu pomoć pri snalaženju u novom okruženju i obavezama.

– Uvijek smo pronalazili načine za financiranje prijevoza putem raznih projekata. Međutim, potpisivanjem partnerskih ugovora MZOS-a s pojedinim visokim učilištima stvorena je javna slika da se time rješavaju i svi problemi studenata s invaliditetom. Zbog toga Udruga ZAMISLI već cijelu godinu nema mogućnost prijavljivanja projekta za podršku studenata s invaliditetom jer svi misle da se to rješava kroz spomenute Programske ugovore, rekla nam je predsjednica Udruge Svjetlana Marijon te je istaknula kako oni imaju dva kombija, ali i samo dva vozača pa imaju jedno neiskorišteno vozilo.

Iz Sveučilišta tvrde da nisu nadležni za rješavanje prijevoza studenata

Kako bi se svim studentima osiguralo pravo na jednak pristup obrazovanju te da bi se organizirala izravna pomoć pri rješavanju specifičnih problema na koje nailaze osobe s invaliditetom tijekom studiranja, prije devet godina je osnovan i Ured za studente s invaliditetom. Osim toga, pri Sveučilištu u Zagrebu djeluje Povjerenstvo za studente s invaliditetom, a predsjednica je profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Lelia Kiš-Glavaš.

Prema prvom Pravilniku o djelovanju, temeljne zadaće Ureda su bile, između ostalog, rješavanje specifičnih potreba pojedinih studenata s invaliditetom, kao što je osiguranje prijevoza. Nakon izmjena i dopuna u 2013. pojavljuje se novi stavak, prema kojem je odgovornost Ureda za osobe s invaliditetom posredovanje u ostvarivanju prava na prijevoz studenata koji se otežano kreću, u suradnji s Gradom Zagrebom.

– Sveučilište nije nadležno za osiguravanje prijevoza već osigurava studentima s invaliditetom druge oblike potpore vezane uz akademsko okruženje. Prijevoz se najčešće osigurava od strane lokalne zajednice. Tako i Grad Zagreb u suradnji s Uredom osigurava prijevoz za sve studente, pa tako i za studente s invaliditetom, objasnila nam Valentina Novak-Žižić, stručna savjetnica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Udruga ZAMISLI traži pomoć u pripremanju mladih s invaliditetom za državnu maturu

Zagreb osigurao prijevoz za 9 studenata, a 37 ih ostalo bez pomoći Grada

Ističu kako su svjesni da kapaciteti Zagreba trenutno nisu dovoljni za sve kojima je potreban specijalizirani prijevoz Grada te da su zbog toga studenti primorani tražiti alternativne izvore.

– Unatoč nadležnosti i činjenici da nemaju prebivalište na području Grada Zagreba na osnovu zamolbe i preporuke Ureda za studente s invaliditetom u skladu s mogućnostima i raspoloživim kapacitetima i njih uključujemo u prijevoz. Na taj je način uz preporuku našeg Ureda s priloženom medicinskom dokumentacijom u akademskoj 2015./2016. uključeno devet studenata koji imaju prijavljeno boravište u Studentskom domu Stjepan Radić, odgovorila nam je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

Koliko ovakav sustav ne funkcionira pokazuje podatak iz Udruge ZAMISLI, prema kojem je ove godine čak 37 studenata s prebivalište izvan, i  u Zagrebu, zatražilo pomoć u organizaciji prijevoza.

‘Državne institucije troše velika sredstva, a studenti se žale svake godine’

Osim toga, za rješavanje ovog problema nadležno je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje za prijevoz svakom studentu s invaliditetom isplaćuje 1.000 kuna mjesečno. Trenutno je 103 studenta s invaliditetom u Hrvatskoj, koji kontinuirano primaju navedenu potporu.

Osim kroz direktno sufinanciranje, studenti s invaliditetom mogu se natjecati i za specijalizirane stipendije te su im osigurani posebni uvjeti pri natječaju za smještaj u studentske domove.

– Već se godinama ponavlja ista priča i to naročito na Sveučilištu u Zagrebu, što je i razumljivo, s obzirom na to da je tamo najviše studenata. Ono što nas čudi je to što različite državne institucije troše velika sredstva za prijevoz studenata s invaliditetom, a s druge strane studenti se svake godine žale, jer se ta sredstva koriste neučinkovito i netransparentno, rekla nam je Branka Meić, savjetnica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te nam je istaknula kako je Udruga Zamisli tražila od studenata koji trebaju prijevoz da od nje koriste i sve druge usluge pa su neki fakulteti prekinuli suradnju.

Izdvojeni članak

Studentice FPZG-a projektom pomažu osobama s invaliditetom

‘Otvoreno prozivamo Sveučilište’

Iz Udruge ZAMISLI tvrde kako je jedina konstanta u cijeloj ovoj priči da oni od 2006. do danas svakodnevno organiziraju podršku u organizaciji prijevoza za studente s invaliditetom, a da Sveučilište u Zagrebu cijelo to vrijeme odbija surađivati s njima.

– U ovoj akademskoj godini smo nastavili suradnju sa svim partnerima. Istina je da smo s jednom sastavnicom raskinuli suradnju oko jednog našeg Programa, jer su oni odlučili to sami raditi. Jasno smo iznijeli naše argumente i otvoreno prozivamo Sveučilište u Zagrebu koje štiti interes jedne osobe na štetu studenata s invaliditetom. Sveučilište je svo ovo vrijeme odbijalo suradnju s nama, a osoba koja vodi Povjerenstvo za studente s invaliditetom, a time i cijeli sustav rada prema studentima s invaliditetom, unatoč lošim sadržajima rada, još uvijek predsjedava tim tijelom koje bi trebalo iznalaziti rješenja, a ne gomilati probleme, tvrdi predsjednica Udruge Svjetlana Marion te naglašava kako im uopće nije bitno tko osigurava prijevoz, već da se taj problem sustavno riješi.

Nakon ove optužbe iz Udruge ZAMISLI kontaktirali smo i zagrebačko Sveučilište te profesoricu Kiš-Glavaš, ali ni nakon tjedan dana nismo dobili odgovor na ove prozivke.