Pretraga

Adrian je slovio za jednog od najuspješnijih hrvatskih učenika, a danas ‘rastura’ na Cambridgeu

A- A+

Adrian Beker bivši je maturant XV. gimnazije u Zagrebu te je jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika na domaćim i međunarodnim natjecanjima znanja u matematici. Prošle godine upravo je Adrian osvojio najveći broj Oskara znanja, a tada nam je otkrio kako mu je želja upisati studij na Sveučilištu u Cambridgeu. Ta želja Adrianu se, zahvaljujući njegovu radu i trudu, i ostvarila. Danas je uspješan student na drugom najkvalitetnijem sveučilištu svijeta, a za srednja.hr otkrio je kako izgleda studij na Cambridgeu te kako se on ondje snašao.

Adrian Beker|privatna arhiva

Prema ljestvici uglednog Times Higher Educationa, Sveučilište u Cambridgeu drugo je najkvalitetnije sveučilište svijeta. Upravo ondje odlučio je studirati i Adrian Beker, donedavno jedan on najuspješnijih hrvatskih učenika na domaćim i međunarodnim natjecanjima znanja iz matematike. Studira, pogađate, baš matematiku.

Adrian Beker: ‘Smatram da mi ovaj studij može predstavljati veći izazov’

Izdvojeni članak

Matematički entuzijast Adrian osvajač je 5 Oskara znanja: Želja mi je upisati prestižni Cambridge

Kako nam je Adrian pojasnio, studij traje tri ili četiri godine, a zadnja je izborna. U Hrvatskoj godina traje dva, a na Cambridgeu podijeljena je na tri semestra. Svaki semestar traje dva mjeseca, a dijele i praznici u trajanju oko mjesec dana. Slično kao i u Hrvatskoj, godina počinje početkom listopada, ali obično završava već sredinom lipnja. Boravak na studiju čini se relativno kratkim, no za vrijeme semestara radi se dosta intenzivno i brzim tempom, ističe Adrian.

Mogu priznati da nije bila laka odluka, ali na kraju sam se ipak odlučio za studij na Cambridgeu zato što sam smatrao da će mi taj studij moći pružiti veće znanje u području koje me zanima. Ne mislim da su fakulteti u Hrvatskoj loši, naprotiv, no smatram da mi ovaj studij može predstavljati veći izazov. Osnovna je prednost ovog sveučilišta što okuplja izvrsne ljude, kako studente, tako i znanstvenike, te predstavlja poticajnu okolinu u kojoj zainteresirani pojedinac može steći široko i kvalitetno znanje, smatra ovaj matematički entuzijast.

Na prvoj godini imao je ukupno osam predmeta u prva dva semestra, dok je posljednji na Cambridgeu rezerviran samo za ispite.

– Predmeti su podjednako raspodijeljeni između čiste i primijenjene matematike. Na kasnijim godinama stvari funkcioniraju nešto drugačije, ima puno više predmeta između kojih svatko može birati određeni broj onih koji ga zanimaju. Ove sam godine imao po dva predavanja dnevno, svakim danom osim nedjelje. Iako se svakako preporučuje njihovo pohađanje, predavanja nisu obavezna, napominje Adrian.

Individualni radna Cambridgeu je važan, a kolokvija – nema

Izdvojeni članak

Dečko iz malog istarskog naselja Rabac diplomirao matematiku na prestižnom Cambridgeu

Nije neobično da su na ovom prestižnom Sveučilištu shvatili važnost individualnog rada. Ondje tako postoje supervizije, a to su vježbe u kojima sudjeluje dvoje studenata i supervizor, obično neki od profesora ili asistenata. Na tim se supervizijama se diskutiraju rješenja zadaća, a supervizora je moguće pitati bilo što vezano uz predmet, od mogućih nejasnoća do dodatnih zanimljivih tema.

– Još jedna od posebnosti ovog studija jest to da ne postoje kolokviji, već se znanje provjerava samo kroz ispite. Postoje četiri ispita, svi u posljednjem semestru, a svaki se polaže jednom. Na prvoj su godini na svakom ispitu po dva predmeta, a ukupan rezultat gleda se kao zbroj bodova postignutih na pojedinačnim ispitima. Ispitni je sustav takav da jako malo ljudi pada godinu, no oni koji padnu, u načelu nemaju priliku za ponovno polaganje, osim ako je u pitanju neka iznimna okolnost, npr. bolest, naglašava Adrian.

Mišljenja je da mu je obrazovanje u Hrvatskoj pružilo solidnu podlogu za studij na Cambridgeu, a od velike koristi bilo mu je i bavljenje natjecanjima iz matematike, kojem mu je uvelike pomoglo i pridonijelo sklonosti prema čistoj matematici.

– Primijetio sam da studenti iz drugih zemalja imaju generalno bolje predznanje iz primijenjene matematike te mi se čini da je to područje premalo zastupljeno u hrvatskom obrazovnom sustavu, smatra Adrian.

Nada se da će završiti s najboljom ocjenom

Izdvojeni članak

Jedan od najboljih hrvatskih učenika u zadnjih deset godina, diplomirao matematiku na Cambridgeu

Otkrio nam je i kako je zadovoljan sa studijem i do sada napisanim ispitima.

Na kraju prve godine mogu reći da sam generalno zadovoljan kako mi je išlo na studiju. Nešto su mi zahtjevniji bili predmeti iz primijenjene matematike od onih iz čiste, vjerojatno zato što mi je predznanje bilo bliže čistoj matematici. Ispiti su prošli OK iako sam neke od njih možda mogao i bolje napisati. Nadam se da ću dobiti first class, što je neki ekvivalent najbolje ocjene, otkriva bivši Miočanin.

Dodaje, sviđa mu se fleksibilnost samog studija, jer može odabrati predmete koji ga zanimaju. Nije baš najsretniji ispitnim sustavom, ponajviše zato što bez međuispita je poprilično teško dobiti preciznu sliku o tome kako napreduje tijekom godine.

Ima mjesta i za zabavu

Ako ste do sada pomislili da je Cambridge = učenje od 0 do 24, prevarili ste se. Andrianu smještaj pruža sam koledž, a osim veće mogućnosti raspolaganjem vlastitog vremena u odnosu na srednju, studij ondje ima i druge prednosti.

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

– Jedna od dobrih stvari ovdje jest postojanje tzv. societyja, a to su udruženja studenata na temelju nekog zajedničkog interesa. To može biti neki sport, znanost ili bilo koja aktivnost u slobodno vrijeme. Ja sam član košarkaškog societyja svog koledža i to je dosta dobro jer redovito postoje treninzi i utakmice protiv drugih koledža, no atmosfera nije jako kompetitivna, više je cilj zabaviti se i rekreirati, kaže Adrian.

Kad smo posljednji puta razgovarali s njim, Adrian nam je kazao kako vjeruje da će se u budućnosti baviti matematikom, a najskloniji je radu u znanosti. U ovih godinu dana nije se znatno promijenila vizija onoga čime se želi baviti. Kaže, možda će htjeti na doktorat, a dugoročno bi se htio vratiti u Hrvatsku, ako za to bude prilike. Ipak, u jedno je siguran – da je izabrao dobar studij i da ga preporučuje i maturantima sa sličnim interesima.

Poručio bih im (ovogodišnjim maturantima, op.a.) da, iako će na fakultetu zasigurno biti stvari koje ih manje zanimaju, smatram da se trud isplati jer ih to čini kompletnijim osobama. S obzirom na dosadašnja iskustva, onome koji ima mogućnosti i interes da ga upiše, preporučio bih studij matematike u Cambridgeu, zaključuje Adrian, čije ćemo daljnje korake sa zadovoljstvom nastaviti pratiti.