Pretraga

Autonomija Borasa i Čovića prekrižila demokraciju: Uprava Hrvatskih studija zabranila studentima da govore

A- A+

Novinar portala srednja.hr i član Studentskog zbora Hrvatskih studija Duje Kovačević trebao je danas u ime Zbora obratiti se brucošima HS-a. Njemu je to pravo, koje je inače bilo dogovoreno s upravom, uskraćeno. Kovačević se ipak obratio studentima, nakon što je tijekom predstavljanja rečeno kako nema predstavnika Studentskog zbora među okupljenima. Inače, Zbor još nije konstituiran što predstavlja kršenje Zakona o studentskom zboru, za što je prema članku 19. Zakona odgovoran pročelnik Mario Grčević. Dodatne izazove novoizabranim članovima Zbora, koji je proizašao iz studentskog bunta na proljeće, izaziva rektor Boras zajedno s prorektorom Čovićem i Senatom. Naime, odlukom rektora je onemogućeno studentima da samostalno izaberu svoje predstavnike u predstavničkom tijelu Hrvatskih studija, nego to moraju napraviti među kandidatima koji su izabrani na izborima. Taj nesvakidašnji potez se jedino može tumačiti činjenicom kako time uzdanice rektora dobivaju dvije ruke u tom tijelu.

Prorektor Čović i rektor Boras foto: Šveučilišne Švinjarije

Kako to i inače biva, danas je predstavnik izabranog Studentskog zbora Hrvatskih studija brucošima trebao predstaviti rad Zbora. Nakon što je dogovoreno, na zamolbu voditeljice studentske službe, da taj predstavnik bude Duje Kovačević, Zboru je mogućnost predstavljanja uskraćena, uz objašnjenje kako još uvijek nije konstituiran. Studenti s liste Studenti govore brucošima su se ipak obratili. Inače, prošloga tjedna Studentskom je zboru HS-a rektor Boras uz pomoć Senata suzio i mogućnost odabira predstavnika u Znanstveno-nastavnom vijeću, pa sada umjesto da biraju predstavnike među svim studentima odjela, birati ih mogu samo među 11 članova Zbora.

Otprilike sredinom rujna legitimno izabrani Studentski zbor Hrvatskih studija s liste Studenti govore zaprimio je od voditeljice studentske službe koja organizira uvodna predavanja za brucoše obavijest kako bi među sobom trebali odabrati studenta koji će na današnjem uvodnom predavanju povodom početka akademske godine, predstaviti funkciju studentskog zbora. Na neformalnom sastanku odlučeno je kako će tu zadaću preuzeti Duje Kovačević, ujedno i novinar portala srednja.hr, što su kasnije i elektronički potvrdili.

Oko svega je reagirao i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Sandro Gašpar koji traži hitan sastanak s pročelnikom HS-a Grčevićem, državnom tajnicom Brankom Ramljak i ostalima u ovom slučaju.

Studentima zabranjen govor

Izdvojeni članak

Autoplagijator Mislav Kukoč postao povjerenik za doktorske studije na Hrvatskim studijima

Nakon toga Kovačević se javio voditeljici službe, kazao da su za predstavnika odabrali njega, a poslao je i jedan slajd svog govora na predavanju, a koji je sadržavao samo definiciju zbora te kontakte na koje im se studenti mogu obratiti za pomoć.

– Dva, tri dana nakon, ta ista voditeljica nazvala je kolegu iz Zbora i govori mu da je Uprava zabranila da mi javno govorimo. On je zatražio obrazloženje zabrane govora, na što su oni rekli da Zbor još nije imao prvu konstituirajuću sjednicu, prepričava nam Duje Kovačević.

Sjednicu, objašnjava Kovačević trebao je sazvati pročelnik Mario Grčević u zakonskom roku od 15 dana od službenih rezultata izbora, što nije učinjeno. Od Grčevića su zatražili da se sjednica sazove, ali odgovor nikad nisu dobili. Dobili su poziv na sastanak na kojemu ih je Grčević ostavio s glavnim tajnikom i svojim savjetom, čime nije zadovoljen uvjet za konstituiranjem Zbora definiran člankom 19. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama.

– Tu je važno naglasiti da konstituirajuća sjednica znači da konstituiramo funkcije, dakle da biramo predsjednika Zbora, potpredsjednika Zbora i tajnika, ali to ne znači da mi već nismo Zbor. Mi jesmo Zbor samo što još nemamo podijeljene funkcije, mi smo legitimno izabrani u 5. mjesecu, objašnjava Kovačević.

Izabrani predstavnik Zbora ipak se obratio brucošima

Izdvojeni članak

Sveučilište Borasa i Čovića na korak do uspjeha: Za manje od 3 mjeseca Hrvatski studiji više neće postojati

Ipak, izabrani Studentski zbor odlučio je ispuniti svoju obavezu prema studentima koji su ih izabrali te su se na današnjem uvodnom predavanju pojavili. Obratili su se voditeljici studentske službe i prodekanu za nastavu, koji su im kazali kako stoje kod svoje odluke da izabrani predstavnik Studentskog zbora danas ne govori jer Zbor nije konstituiran, ali su im dali dvije opcije: da ih predstavi voditeljica programa s već pripremljenim slajdom ili da ih predstavi najstariji član Zbora. Najstariji član je Vladimir Šumanović kojeg Studentski zbor nije odabrao za svog predstavnika na predavanju, član je Studentskog zbora izabran s liste poslijediplomaca i zaposlen je na Hrvatskim studijima kao asistent za vrijeme ove nove Uprave. Studenti iz Zbora su se tome usprotivili jer su već odabrali osobu koja bi ih predstavila, a i sam se Šumanović, prema Kovačevićevim riječima, s njima složio, te su kazali kako bi radije da ih predstavlja voditeljica.

– Međutim u trenutku kada treba predstaviti Studentski zbor, prodekan za nastavu i studente kaže: ‘Kako nitko od studentskih predstavnika nije bio u mogućnosti doći na uvodno predavanje, ja ću pozvati najstarijeg kolegu Šumanovića.’ Nakon što je on krenuo govoriti ja ulazim u prostoriju i kada su njemu krenuli pljeskati, ja sam izašao na stepenice u dvorani Zagreb i rekao: ‘Samo da znate, mi smo tu, dvoje nas je i kolega i ja, ali su nam zabranili da govorimo’, kaže Kovačević koji dodaje kako je Šumanović potom potapšao po ramenu i kazao kako će imati prilike govoriti kada se Zbor konstituira. Kolega koju je izašao na pozornicu s Kovačevićem je bio Mateo Štrbić.

Kovačević je ipak nastavio govoriti i studente upozorio kako će se sa sličnim situacijama susretati narednih nekoliko godina.

Kaže, na slajdu kojeg je prethodno poslao voditeljici studentske službe, a nakon čega je odlučeno da ipak neće smjeti govoriti, nije bilo apsolutno ništa kontroverzno. Planirao je u govoru za kojega je mislio da će održati spomenuti izvanredne situacije koje su se na HS-u događale u posljednjih godinu dana.

– Moja je pretpostavka da su zbog toga što sam ja prije bio aktivan u Studenti Govore i dosta puta ih javno kritizirao i već tako na predavanjima koja su bila održavana od Uprave upadao u riječi i upozoravao na to da lažu da su radili nezakonite stvari, da je to još jedan od razloga zbog kojeg se meni zabranjuje da govorim jer de facto imam puno toga za reći. Ali bitno je naglasiti da mi nismo predvidjeli nikakav napad na Upravu jer je to bio prvi dan i nismo radi brucoša to htjeli napraviti. Nisu niti pitali što mi želimo reći, nego su nam ad hoc zabranili da govorimo, zaključuje Kovačević

Boras studentima HS-a suzio mogućnost izbora predstavnika u Znanstveno-nastavno vijeće

Izdvojeni članak

Tri lažna obećanja koja je Sveučilište dalo Hrvatskim studijima

U ovom kontekstu valja spomenuti i da je prethodno, na prošlotjednoj sjednici Senata, Sveučilišta u Zagrebu rektor Damir Boras donio Odluku o izmjeni i dopuni odluke o imenovanju privremenih tijela Sveučilišnog odjela Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Potporu je dobio od Senata, a tom odlukom studenti HS-a svoje predstavnike u Znanstveno-nastavno vijeće neće moći birati među svim studentima odjela, već samo među 11 studenata iz trenutnog sastava Zbora. Dakle, mogućnost njihova izbora znatno je sužena.

– Studentski zbor Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu izabrat će iz reda članova koji su izabrani u novi saziv Studentskog zbora šest predstavnika studenata u privremeno Znanstveno-nastavno vijeće Sveučilišnog odjela Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i to po dva s preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, stoji u Odluci koju potpisuje rektor Boras.

Ivana Ljubičić, studentica poslijediplomskog studija koja je trebala predstavljati studente u ZNV-u i koja nije članica ovog saziva Zbora ovo smatra izrugivanjem i manipulacijom Zakonom.
– Izabrana sam zajedno s kolegicom Marijom Antić kao predstavnica u ZNV-u. Kada je to uprava saznala, rektor Boras je hitno uz pomoć Senata donio odluku da studenti mogu birati predstavnike samo iz redova Zbora. Izrugivanje s izborom studenata je suprotno bilo kakvoj normalnoj praksi u bilo kojem razvijenom društvu. Ne iznenađuje me ovakvo postupanje rektora Borasa jer njegovim manipulacijama zakona svjedočimo već dosta vremena, zbog čega ova situacija nije samo tragična, nego i komična. Ovakvi postupci rektora Borasa i pokazuju da i on prepoznaje koliku moć imaju studenti i zato pokušava ograničiti djelovanje našeg studentskog zbora. No onda bi trebao razumjeti i da ovom svojom arbitrarnom mjerom neće nikako naštetiti našoj borbi, kazala nam je Ljubičić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje mudro šuto oko upravnih nadzora oko Sveučilišta u Zagrebu, pa i pitanja Hrvatskih studija, o čemu više možete pročitati ovdje.

https://www.facebook.com/studentigovore/posts/1454860484550788

Spomenimo za kraj i kako Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u utorak, 3. listopada s početkom u 12 sati planira održati konferenciju za medije pod temom ‘Hrvatski studiji pred gašenjem?’.

Neka od pitanja o kojima će se ondje raspravljati su: Jesu li Hrvatski studiji pod vodstvom rektora Borasa i njegovog prorektora Čovića na sigurnom putu prema gašenju u prosincu ove godine?, Tri mjeseca prije isteka roka iz akreditacijskog pisma ministra Mornara nije otklonjen niti jedan nedostatak, a Hrvatski studiji su u još gorem položaju jer im je pravni status „riješen“ nezakonito!, Što s nastavnicima i studentima Hrvatskih studija poslije 12.12.2017. godine? Pokazuje li se štrajk Sindikata u travnju ove godine ipak opravdanim?

Sudionici konferencije su Igor Radeka, predsjednik Sindikata, Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća, Vesnica Garašić, sindikalni predstavnik u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb te Ana Petošić.

[scribd id=360463527 key=key-xWvPQWYkR172QTigs2vJ mode=scroll]