Pretraga

AZVO u priopćenju nehotice ‘ukorio’ rektora Borasa: ‘Dok traje akreditacijski postupak, nedopustivo je iznositi detalje’

A- A+

Hrvatski studiji ovih su dana opet na pomolu. Nakon što je Akreditacijski savjet Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) dao pozitivnu preporuku o Hrvatskim studijima, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je reviziju mišljenja, posebno u vezi problematičnog pravnog statusa HS-a. Na to je reagirao Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju, između ostalog, rekavši kako AZVO nije neovisna institucija kakva bi trebala biti. Agencija nije ostala dužna pa je danas izdala priopćenje demantirajući navode Sindikata kao deplasirane i neargumentirane. U jednom dijelu ističu kako je nedopustivo iznositi detalje o reakreditaciji Hrvatskih studija dok postupak još uvijek traje i tako nehotice ‘ukorili’ i rektora Damira Borasa.

Transparent blokade na Hrvatskim studijima

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) danas je objavila reakciju na priopćenje Vilima Ribića iz Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju o posljednjim zbivanjima u akreditacijskom postupku Hrvatskih studija. Ribić je, jučer, u svojem stilu, progovorio o odnosima Agencije i Sveučilišta u Zagrebu, između ostalog naglasivši kako Sindikat ‘nema iluzija o tome da će jedna opravdana intervencija aktualne ministrice osvijestiti Agenciju ili Sveučilište ili sutkinju radnog suda da je zakonito postupanje imperativ civilizirane zajednice i da vilajetsko-ortačka poznanstva ne smiju biti iznad’.

Agencija u priopćenju ‘ukorila’ Borasa jer je iznosio detalje o akreditacijskom postupku?

Izdvojeni članak

Ministrica ‘zeza’ Borasa i Čovića oko Hrvatskih studija, a oglasio se i Vilim Ribić o mračnom vilajetu

U priopćenju, koje možete pročitati na dnu teksta, AZVO demantira navode Sindikata o upitnoj neovisnosti i ‘vilajetsko-ortačkim poznanstvima’ između Agencije i Sveučilišta. Kažu kako se radi o neargumentiranim pokušajima diskreditiranja njihove neovisnosti i rada. Prvenstveno, u priopćenju navode dokaze svoje neovisnosti i transparentnosti. U ostatku reakcije tvrde da smatraju nedopustivim iznošenje detalja o postupku reakreditacije HS-a, budući da taj postupak – još uvijek traje, a bit će gotovo tek nakon što Ministarstvo izda konačni akt o dopusnici ili uskrati dopusnice učilištu.

– S obzirom na navedenu činjenicu, AZVO smatra nedopustivim da se, tijekom trajanja samog postupka, u javnost iznose detalji navedenoga postupka i time direktno ugrožava neovisnost postupka te pokušava utjecati na njegov krajnji ishod. Instrumentalizacija postupaka vanjskog vrednovanja, kao i pripadajući senzacionalizam koji obično ide rame uz rame s javnim objavljivanjem neprovjerenih informacija, posve su neprimjereni i protivni svrsi ideje o vanjskom vrednovanju kvalitete visokih učilišta i/ili njihovih studijskih programa kao neovisnom mehanizmu, stoji u jednom dijelu reakcije Agencije.

Da reakcija Agencije nije naslovljena na priopćenje Sindikata, vjerojatno bismo pomislili kako su zapravo ‘ukorili’ zagrebačkog rektora Damira Borasa. Podsjetimo, Boras se 30. travnja u razgovoru za N1 hvalio kako je Akreditacijski savjet AZVO-a dao pozitivnu preporuku o uklanjanju nedostataka na Hrvatskim studijima.

– Akreditacijski savjet, kao nezavisno, relevantno tijelo, donio je odluku da je transformacija Hrvatskih studija bila uspješna i sad se očekuje da dobijemo odgovor Ministarstva. To je ono što nam čini zadovoljstvo, rekao je tada Boras za N1.

Dodatno je pojasnio odluku Akreditacijskog savjeta kazavši kako su na HS-u prije tri godine uočeni nedostatci i kako je trebalo popraviti stanje na Hrvatskim studijima.

–  Mi smo sad na to nastojali odgovoriti, poslali smo kompletan izvještaj i sad je on prihvaćen. Prema mojim usmenim informacijama, jednoglasno. Sada čekamo pismeni odgovor. Očekujem da će ga ministrica Divjak potpisati, zaključio je Boras u razgovoru za N1.

Budući da je reakreditacija HS-a i tada još uvijek bila u tijeku, ova se primjedba Agencije može odnositi i na rektora Borasa koji je u javnosti iznosi detalje samog procesa. Štoviše, AZVO je službenu akreditacijsku preporuku uputio Ministarstvu, Studijima i Sveučilištu uputio tek 4. svibnja, nekoliko dana nakon Borasove izjave u medijima. Taj dopis možete pročitati ovdje.

[scribd id=381265523 key=key-FJqtSOhP2g4nS4C9qLjZ mode=scroll]