Pretraga

Bivši rektor Bjeliš: Bio sam u istoj situaciji kao Boras, a držao sam nastavu

A- A+

Na tribini ‘Sveučilište i legalnost’, koja se održala prošli tjedan na Filozofskom fakultetu, jedan od govornika bio je i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš. U raspravi o aktualnim temama na Sveučilištu, nezaobilazno pitanje bilo je i ono o godinama sadašnjeg rektora Borasa. Bjeliš je na tribini istaknuo kako se tijekom svog drugog rektorskog mandata (2010. – 2014.) našao u istoj situaciji s godinama u kojoj se trenutačno nalazi rektor Boras. Naime, Bjeliš je tijekom akademske godine 2011./2012. napunio 65 godina, no s istekom te akademske godine nije otišao u mirovinu jer mu je Fakultetsko vijeće njegove matične sastavnice (Prirodoslovno-matematički fakultet) produžilo radni odnos, što omogućava Statut Sveučilišta u slučajevima kada postoji potreba za daljnjim radom zaposlenika na znanstveno-nastavnom radnom mjestu.

Aleksa Bjeliš screenshot:Televizija Student

Kako smo spomenuli, trenutačno se u istoj situaciji nalazi rektor Boras. On bi s krajem ove akademske godine trebao u mirovinu, s obzirom da je jučer navršio 65 godina. Prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu (čl. 84.b, st.2 i čl. 120.a), radni odnos može mu produžiti Fakultetsko vijeće (FV) njegove matične institucije, odnosno u ovom slučaju, FV Filozofskog fakulteta, ako se utvrdi da postoji potreba za njegovim nastavkom rada na znanstveno-nastavnom radnom mjestu. U tom slučaju, Boras bi mogao raditi na Sveučilištu zaključno s onom akademskom godinom u kojoj bi napunio 70 godina života. Tako bi mogao dovršiti svoj cijeli rektorski mandat, koji mu traje do 30. rujna 2018.

Izdvojeni članak

[VIDEO] ‘Na Sveučilištu se dogodila serija duboko nezakonitih odluka’

Nastavna i znanstvena djelatnost tijekom godina rektorskih mandata

O situaciji u kojoj se našao tijekom svog drugog rektorskog mandata, a u kojoj se trenutačno nalazi rektor Boras, podrobnije smo upitali profesora Bjeliša.

Pojasnio nam je kako je predavao na PMF-u cijeli period od 2000. do 2014. godine tijekom kojeg je bio dekan PMF-a (2000.-2002.), prorektor (2002.-2006.) te rektor Sveučilišta (2006.-2014.). U navedenom periodu, profesor Bjeliš predavao je na kolegijima preddiplomske razine (Klasična mehanika 1, Klasična mehanika 2), poslijediplomske doktorske razine (Fizika kondenzirane materije I) te na kolegijima integriranog preddiplomskog i diplomskog studija (Klasična mehanika 1, Klasična mehanika 2, Nelinearne pojave).

– Prvih godina sam imao još jedan izborni kolegij na doktorskom studiju koji sam pokrenuo par godina prije 2000. i koji je zatim preuzeo drugi kolega kada je postao docent, rekao nam je Bjeliš.

Uz nastavnu, tijekom rektorskog mandata, profesor Bjeliš stigao se, kako kaže, baviti i znanstvenom djelatnošću, no ipak u nešto smanjenom opsegu pa tako od 2006. godine nadalje više nije bio voditelj diplomskih i doktorskih studenata.

– Popis publikacija je također manji nego što bi bio da sam u istraživanjima bio u punom kapacitetu. Iz tog razdoblja mi je jedan rad naročito drag (Physical Review Letters 100 (2008), jer predlaže sasvim novi fizikalni efekt (za koji se nadamo da će se prije ili kasnije potvrditi eksperimentalno), prisjetio se Bjeliš, inače redoviti profesor na Zavodu za teorijsku fiziku kondenzirane tvari na PMF-u.

Uvidom u popis radova profesora Bjeliša, tijekom godina rektorskog mandata objavio je: jedno poglavlje u knjizi, sedam znanstvenih članaka u CC časopisima, jedan znanstveni članak u drugim časopisima, jedan rad u zbornicima skupova s međunarodnim recenzijama i dva sažetka u zbornicima skupova (međunarodna i domaća recenzija). Popis njegovih radova možete pronaći na stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije.

Izdvojeni članak

Aleksa Bjeliš: Sveučilište se ne može mijenjati preko noći

‘Vraćanje u pravi život’ ostankom u nastavi

Bivšeg rektora upitali smo i o postupku produljenja njegova radnog odnosa tijekom akademske godine 2011./2012.

– Nisam pratio konkretni postupak, jer se u tim situacijama očekuje da kandidat ne bude u njemu prisutan. Koliko se sjećam, bio je standardan: Kolegij Fizičkog odsjeka je razmotrio sve aspekte i podnio izvješće, Vijeće Fizičkog odsjeka je donijelo odluku tajnim glasovanjem, a Vijeće PMF-a je tu odluku potvrdilo na isti način, kaže bivši rektor.

Zanimalo nas je i što Bjeliš misli o hipotetskoj situaciji, odnosno, misli li da bi mu Fakultetsko vijeće PMF-a produljilo radni odnos da nije aktivno predavao i u godinama rektorskog mandata. Iako nam je rekao kako ne može prosuditi, naglasio je sljedeće.

– Moj izbor da cijelo vrijeme predajem je bio motiviran i željom da ostanem prisutan i da ne potonem u administrativnom životu. Naravno, i kolege na Odsjeku su tražili od mene da ostanem prisutan koliko mogu. Osim toga, volim predavati i stalno biti sa studentima. U vrijeme rektorskih mandata upravo mi je to ‘vraćanje u pravi život’ dva-tri puta tjedno pomagalo da lakše prolazim kroz druge napore i pritiske, govori Bjeliš.

Iako je na tribini ‘Sveučilište i legalnost’ Bjeliš rekao da trenutačno ‘drži nastavu kao jedan poletni docent’, potvrdio nam je kako s istekom ove akademske godine odlazi u mirovinu jer će u veljači 2017. napuniti 70 godina.

Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj događaja vezan uz produljenje radnog odnosa rektoru Borasu u ovoj akademskoj godini s obzirom da je u intervjuu za HRT izjavio kako problema s njegovim mandatom i godinama – nema.