U Dalmaciji se pokreće studij za jedno od najtraženijih zanimanja u toj regiji, ali i ostatku zemlje

Prema najrelevantnijim ljestvicama, poput one Times Higher Education, Sveučilište u Splitu najkvalitetnije je sveučilište u Hrvatskoj. Čelni čovjek tog Sveučilišta u narednom razdoblju planira pokrenuti novi studij koji će obrazovati kadar za hotelijersko-turistička zanimanja, posebice tražena u Dalamciji. Ideja je smjestiti ga u Makarsku, točnije u prazne prostore Franjevačkog samostana.

Foto: Pixabay

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, Makarska bi u dogledno vrijeme mogla postati sveučilišni grad. Novi rektor Sveučilišta u Splitu, Dragan Ljutić, planira ondje pokrenuti fakultet koji će na visokoškolskoj razini obrazovati kadar za hotelijersko-turistička zanimanja. Prvi koraci ka tome već su poduzeti, a ideja bi se trebala realizirati u ovom mandatu novog rektora.

Pogled iz snova i ultramoderne sobe: Ovako će nakon obnove izgledati Studentski dom Bruno Bušić

– Splitsko sveučilište je jako u STEM području, ne smijemo zanemariti ni naše humanističke i društvene studije, ali ni činjenicu da smo mi u Dalmaciji orijentirani na turizam i maritimnost. Dakle, ono što nama nedostaje jest Hotelijersko-turistički fakultet, po uzoru na onaj u Opatiji, koji djeluje u okviru Sveučilišta u Rijeci. Moja ideja je da takav studij pokrenem u Makarskoj, da on bude dislocirana jedinica splitskog Sveučilišta i siguran sam da će interes studenata biti velik. I to ne samo mladih Makarana, nego da će takav jedan studij privući mlade iz cijele Dalmacije, pa i šire. Na taj način ćemo osigurati educirane kadrove, koji neće imati problema ni s pronalaženjem stručne prakse ni zaposlenjem, a dat ćemo i novu živost Makarskoj, kazao je Ljutić za Slobodnu Dalmaciju.

Ideja pokretanja ovog fakulteta dolazi nakon osluškivanja potreba tržišta rada. Naime, prema nedavno objavljenim preporukama za upisne kvote HZZ-a savjetuje se na širem splitskom području povećati broj upisanih na stručni studij turističkog poslovanja.

Namjera rektora Ljutića smjestiti je spomenuti studij u bivšu zgradu Dom zdravlja – danas su to prazni prostori u okviru Franjevačkog samostana. O ovoj, ali i idejama za pokretanje još neki studija Ljutić je već razgovarao sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

– Osim ovoga studija u Makarskoj, u pregovorima smo s MORH-om da pokrenemo i interuniverzitetski centar na Visu, pod patronatom Sveučilišta u Splitu. Smjestili bismo ga u bivšoj vojarni, gdje bismo najmanje jednom mjesečno, a ljeti i više puta organizirali simpozije, radionice… želja mi je pokrenuti i studij arheologije u Solinu, kazao je Ljutić za Slobodnu Dalmaciju.

Odgovori