Pretraga

Damir Bakić: ‘Iako 10% plaće prima na Grafičkom fakultetu, rektor Boras tamo još nije održao nijedno predavanje’

A- A+

Gostujući danas na N1 televiziji, kandidat za rektora Damir Bakić govorio je o stanju na Sveučilištu. Osvrnuo se na svog protukandidata, aktualnog rektora Borasa i njegov kontroverzan mandat. Posebno se ističu dvije stvari koje je Bakić istaknuo – činjenica da rektor Boras 10% plaće od prošle godine prima na Grafičkom fakultetu gdje, prema njegovim saznanjima, još uvijek nije održao niti jedno predavanje. Osim toga, ukazao je na čak 25 novootvorenih radnih mjesta na Hrvatskim studijima u protekloj godini, dok su primjerice Filozofski, Edukacijsko-rehabilitacijski ili Farmaceutski u zbroju prošle godine dobili 0 novih radnih mjesta.

Damir Bakić | Screenshot: N1 televizija

Kandidat za rektora zagrebačkog sveučilišta Damir Bakić danas je gostovao na N1 televiziji, koja je u svoj program zvala i aktualnog rektora Borasa. Kako je voditelj naglasio, rektor je mogućnost svog gostovanja otklonio do kraja veljače.

‘Iako 10% plaće prima na Grafičkom fakultetu, rektor još nije održao niti jedno predavanje ili konzultacije’

Bakić je, na pitanje o stanju u upravi Sveučilišta, rekao da je teško znati što se tamo događa.

Izdvojeni članak

Događanja akademskog naroda: FSB odbio podržati Borasovu kandidaturu, a FER odbio uopće glasovati o tome

– Rektor uporno izbjegava svako pojavljivanje u javnosti, trenutno je zapravo potpuno odsutan iz javnog života. To je, meni se čini, indikativno. Njegov način obnašanja ove funkcije prepun je metoda i situacija koje nipošto ne možemo smatrati prihvatljivima, osobito ne u akademskom svijetu. Meni se sve to skupa čini zapravo kao prilično velika negacija rektorske pozicije i rektorske dužnosti da prije svega čuva ugled Sveučilišta, a također i ugled pozicije rektora, rekao je Bakić, komentirajući i tužbu rektora Borasa protiv studenta Luke Kovača. Smatra kako je ta situacija bila apsolutno nedopustiva.

Osvrnuo se i na rektorovo prošlogodišnje zapošljavanje u 10-postotnom radnom vremenu na Učiteljskom i Grafičkom fakultetu.

– Zgodno je međutim primijetiti da, koliko je barem meni poznato, rektor dosada na Grafičkom fakultetu, premda tih 10% plaće čak prima na Grafičkom fakultetu, još nije održao niti jedno predavanje niti kakve konzultacije. Ne mentorira studente koliko je meni poznato, razumio sam da se sprema konačno na tom fakultetu početi predavati u ljetnom semestru, kazao je Bakić.

‘Samo u prošloj godini, na Hrvatske studije alocirano je čak 25 novih radnih mjesta’

Izdvojeni članak

[AFERA KOEFICIJENTI] Sindikat zatražio upravni nadzor nad Sveučilištem zbog čak 33 javna natječaja za zapošljavanja na Hrvatskim studijima u manje od 5 mjeseci

Nezaobilazna tema bili su i Hrvatski studiji te odlazak brojnih profesora s te institucije, ali i velik broj novootvorenih radnih mjesta na HS-u u posljednjih godinu dana. U prvom redu Bakić je naglasio da su Hrvatski studiji ustrojeni protuzakonito te da se u tom slučaju ne radi o dalekoj interpretaciji Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Poseban naglasak stavio je na brojna zapošljavanja.

– Jedan dobar broj nastavnika s Hrvatskih studija je otišao, a jedan enormno velik broj, za naše sveučilišne prilike, enormno velik broj novih zaposlenika se na Hrvatskim studijima pojavio. Po podacima kojima mi raspolažemo, čini se da je samo na Hrvatske studije, samo u prošloj godini, alocirano 25 novih radnih mjesta. Ja ne mogu biti sasvim siguran u broj jer podatke naravno ne daju, čak ni nama, članovima Senata. Tu se ne radi o radnim mjestima koja su nastala prirodnim putem u smislu oslobađanja koeficijenata jer su možda neki kolege otišli iz sustava u mirovinu ili slično, tu se radi o 25 novih radnih mjesta, kazao je Bakić i za usporedbu istaknuo kako su u istoj, prošloj kalendarskoj godini fakulteti poput PMF-a, Filozofskog, Edukacijsko-rehabilitacijskog te Farmaceutskog dobili u zbroju nula novih radnih mjesta.

O zapošljavanjima na Sveučilištu, rektor se odbija očitovati i samim članovima Senata

Izdvojeni članak

Zapuhao vjetar slobode na Sveučilištu? RGN odbio podržati Borasovu kandidaturu

Upravo zapošljavanje na Sveučilištu i njegovim sastavnicama istaknuo je kao jednu od najvećih prijepornih točaka u trenutačnom sveučilišnom životu. Iznimno problematičnim vidi raspolaganje koeficijentima, odnosno izdavanje suglasnosti za raspisivanje natječaja za zapošljavanje na fakultetima.

– Ta stvar je apsolutno, isključivo u rukama uprave Sveučilišta, posebno rektora Borasa. Činjenica je da mi do podataka ne možemo doći, činjenica je da je prema tvrdnjama Ministarstva znanosti i obrazovanja, prema podacima iz Centralnog obračuna plaća, Sveučilište u Zagrebu znatno prekoračilo dogovoreni, dozvoljeni, određeni skupni obračunski koeficijent. Sveučilište to demantira, ne želeći se očitovati o tome prema Ministarstvu, rekao je Borasov protukandidat i zaključio kako o tom pitanju Boras odbija dati podatke i očitovati se prema samim članovima Senata.

Cjelovito Bakićevo gostovanje na N1 televiziji možete pogledati OVDJE.