Pretraga

Dekan Lajoš Žager naveo razloge zašto upisati Ekonomski fakultet u Zagrebu

A- A+

Ispitom iz glazbene umjetnosti prošli je tjedan okončana državna matura te sada maturantima i ostalim potencijalnim brucošima preostaju prijemni ispiti, odnosno posljednje dorade prioritetnih lista, na koje mogu uvrstiti 10 studijskih programa, koje bi manje ili više željeli upisati. Mnogima od njih i ove je godine visoko pozicionirana zagrebačka Ekonomija, koja je po broju studenata najveći fakultet u zemlji. Ona će i ove godine primati 1.310 brucoša, što je velika brojka, no interes je svake godine i deserostruko veći. Obzirom na takve okolnosti, odlučili smo priupitati dekana Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Lajoša Žagera, zašto bi on kao čelnik ove institucije nekome preporučio da se tamo upiše.

Dekan Ekonomksog fakulteta Lajoš Žager / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Uz ta svoja razmišljanja, dekan Žager nam je otkrio i niz drugih pojedinosti, o konkurentnosti diplomanata Ekonomskog fakulteta, mjestima gdje se oni zapošljavaju, mogućnostima koje studenti imaju na fakultetu te razlikama u kadrovima koje obrazuju oni nasuprot brojnim privatnim visokim školama iz područja ekonomije.

Izdvojeni članak

Dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu: Diplomirani ekonomisti su motor svakog društva

Podaci s burze su takvi da s jedne strane ima puno nezaposlenih ekonomista, dok na drugoj, upravo oni su najtraženija radna snaga s visokom stručnom spremom. U čemu je ključ takve situacije?

To je vrlo dinamično područje u kojem radna mjesta brzo nastaju i mijenjaju se. U tome je i naš veliki izazov jer ne obrazujemo samo one koji će tražiti posao već će ga i stvarati. Osim toga, studenti procjenjuju s kojim završenim fakultetom mogu pronaći odgovarajući posao. Nadalje pod sintagmom ekonomista kriju se čitav niz različitih kvalifikacija koje se stječu od srednje škole, raznih poslovnih škola, veleučilišta i sveučilišta to jest fakulteta. Naši vrijedni i marljivi studenti u pravilu nemaju problema sa zapošljavanjem.

Izdvojeni članak

[Naj profesor] Branislav Boričić sve je samo ne obični predavač s beogradske Ekonomije

Koliki je trenutačni broj studenata na Vašem fakultetu? Kolike su ove godine kvote za pojedine smjerove te jesu li one identične onima iz prethodnih godina?

U akademskoj godini 2015./16. trenutačno imamo oko 8000 studenata na svim razinama studija (integrirani, preddiplomski, diplomski, stručni, specijalistički, BDIB).

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje studente sukladno odobrenim upisnim kvotama. Za akademsku 2016./2017. godinu upisne kvote su identične onima iz prethodnih godina.

Ukupan broj upisanih studenata u novu akademsku godinu bit će 1310.

Integrirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studiji „Poslovna ekonomija“ i „Ekonomija“ – redoviti 750 i izvanredni studenti 230

Preddiplomski sveučilišni studij na engleskom jeziku “Bachelor Degree in Business” – redoviti 55 i izvanredni studenti 5

Stručni preddiplomski studij – redoviti 150 i izvanredni studenti 120

Imate li već neke preliminarne informacije o tome koliko kandidata konkurira za jedno upisno mjesto na Ekonomskom fakultetu?

Interes za studiranje na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu konstantno je vrlo velik. Svake godine bilježimo otprilike 10 puta više prijava za naš fakultet nego što upisujemo.

Već nekoliko godina raznorodni stručnjaci u Hrvatskoj savjetuju maturantima da je upisivanje fakulteta iz oblasti STEM-a najpoželjnije. Ipak, fakultet kojem ste na čelu je po broju studenata najveći u zemlji te maturanti i dalje hrle na njega. Zašto mislite da je to tako te zašto biste vi jednom maturantu preporučili da upiše baš Ekonomski fakultet u Zagrebu?

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu već godinama je među najpoželjnijima fakultetima u Hrvatskoj. Pravo izbora stvar je svakog pojedinca, kao i odgovornost za odabir studija. Maturanti su prepoznali našu kvalitetu i mogućnosti koje im se nude tijekom i nakon studiranja. Kroz studij pratimo naše studente na razne načine, omogućujemo im praksu, dodatno obrazovanje kroz razne radionice i projekte, suradnju i kontakte s gospodarstvom, a većina njih zaposli se već i za vrijeme studija. Omogućujemo im studiranje na engleskom jeziku kao i studiranje u inozemstvu putem međunarodnih programa mobilnosti. Uz to, konstantno se radi i na podizanju kvalitete nastave, dovodimo mnoge inozemne predavače, ali i goste predavače iz zemlje. Također, potičemo i izvannastavni osobni razvoj studenata pa se tako mogu uključiti u rad naših studentskih udruga koje su se već iskazale svojim projektima. Tu su i naš pjevački zbor te razne sportske aktivnosti. Naši studenti sudjeluju na raznim natjecanjima, projektima, međunarodnim razmjenama i brojnim drugim aktivnostima te osvajajući priznanja i nagrade predstavljaju fakultet u najboljem smislu. U želji za osiguranjem jednakih uvjeta studiranja, moram naglasiti da se posebna briga vodi i o studentima s invaliditetom. Dakle, mogućnosti je zaista mnogo, a rezultat su, prije svega, dobre komunikacije sa studentima na koje smo iznimno ponosni. Naravno, STEM područje je isto tako atraktivno za buduće studente. Valja istaknuti kako značajan broj studenata po završetku studija u STEM području, usavršavanje nastavljaju na nekom od naših poslijediplomskih studija.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dekan EFZG-a o slučaju ‘Referada’: ‘Ako je Stegovno povjerenstvo prekršilo Pravilnik, onda ćemo to razmotriti’

Kada je u pitanju odnos javnih i privatnih fakulteta, javni fakulteti iz ekonomske oblasti imaju najveću konkurenciju u onim privatnima. Želim Vas stoga pitati zašto bi netko trebao izabrati fakultet kojem ste vi na čelu, a ne jednu od brojnih privatnih ekonomija?

Prije svega, ono što vi kolokvijalno nazivate „privatnim fakultetima“ u praksi su najčešće privatne poslovne škole i veleučilišta koje, u pravilu, osiguravaju obrazovanje drugačijeg profila (stručni studiji). Većina osnivača i voditelja takvih poslovnih škola su naši bivši studenti, pa smo i na tu činjenicu ponosni. Konkurencija je danas doista jaka i svakako je dobrodošla jer nas potiče da budemo još bolji. Ono što nas svakako odlikuje je naša dugogodišnja tradicija, ugledni znanstvenici, iskustvo, ali i kontinuirani razvoj i unapređenje studijskih programa. Danas imamo bogatu lepezu studijskih programa koji se izvode u dvije obrazovne vertikale – sveučilišnoj i stručnoj. Između ostalog, jedna od prednosti je i ta što studenti koji završe sveučilišni diplomski studij mogu upisati i najvišu razinu obrazovanja, odnosno poslijediplomski sveučilišni doktorski studij.

Izdvojeni članak

Dekan Ekonomije žestoko oprao studentski zbor jer su htjeli povlastice

Volio bih na kraju da pojasnite brojnim zainteresiranim maturantima koji je to spektar zanimanja kojima se mogu baviti nakon što diplomiraju na Ekonomskom fakultetu? Gdje se prema Vašim saznanjima najčešće zapošljavaju diplomanti Vašeg fakulteta?

Ekonomija je društvena znanost i obuhvaća širok spektar zanimanja. Pokrivamo sva ključna područja ekonomije i poslovne ekonomije kao što su primjerice financije, marketing, menadžment, računovodstvo i revizija, trgovina, turizam i dr. Kao što sam već spomenuo, za vrijeme studija organiziraju se i brojna predavanja istaknutih stručnjaka, gospodarstvenika, poduzetnika i ostalih osoba iz prakse, zatim razne radionice, seminari i posjete poduzećima. Na taj način studentima se otvaraju kontakti, omogućava im se stjecanje uvida u praktična znanja naših najboljih gospodarstvenika te ih se uvodi u svijet poduzetništva.
Zapravo, danas je teško pronaći neku instituciju ili organizaciju u Hrvatskoj u kojoj nije zaposlen netko od naših studenata ili neku visoku gospodarsku i političku dužnost koju nije ili neće obnašati netko od završenih studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naši studenti integrirani su u gotovo sve segmente društva, dajući vrijedan i važan doprinos akademskoj i znanstvenoj zajednici, ali i razvoju gospodarskih odnosa u zemlji i svijetu i na to smo vrlo ponosni.