Pretraga

Dekanica FPZG-a oštro osudila nepoštenje i prekršaj Hrvatskih studija, traži reakciju Ministarstva i Sveučilišta

A- A+

Jučer smo objavili priču kojom smo pokazali da su Hrvatski studiji prepisali dobar dio svog Strateškog programa za znanost iz Strategije za znanost Fakulteta političkih znanosti. Usput su prepisali i nehotične gramatičke pogreške FPZG-a, što najbolje dokazuje razinu besramnog prepisivanja. Danas se o svemu, u ime oštećenog Fakulteta političkih znanosti, oglasila dekanica Lidija Kos-Stanišić, osudivši akademsko nepoštenje i prekršaj Hrvatskih studija. Pozvala je  Sveučilište u Zagrebu te Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se očituju i reagiraju o ovom slučaju.

Dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić | Foto: Facebook Fakultet političkih znanosti

Jučerašnjom analizom koju smo izradili i objavili, pokazali smo kako su Hrvatski studiji u dobrom dijelu prepisali svoj Strateški program znanstvenih istraživanja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Desetak stranica Akcijskog plana Strateškog programa Hrvatski studiji prepisali su iz strateškog dokumenta Fakulteta političkih znanosti, tj. Strategije razvoja znanstveno-istraživačke djelatnosti (2014-2020) Fakulteta političkih znanosti.

Dekanica FPZG-a: Osuđujemo svaki oblik akademskog nepoštenja i očekujemo reakciju Sveučilišta i Ministarstva

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

U ime grubo oštećenog Fakulteta političkih znanosti za Srednja.hr je reagirala dekanica Fakulteta Lidija Kos-Stanišić, osudivši nečastan i neprihvatljiv potez Hrvatskih studija. Izjavu dekanice prenosimo u cijelosti:

– Fakultet političkih znanosti osuđuje svaki oblik akademskog nepoštenja. Preuzimanje dijelova teksta Strategije razvoja znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta političkih znanosti, što su izgleda napravili Hrvatski studij, potpuno je neprihvatljivo.  Strategiju svaka sastavnica izrađuje na temelju vlastitih znanstveno-istraživačkih ciljeva i nemoguće je da jedna institucija vlastitu strategiju razvoja temelji na preuzetim ciljevima neke druge institucije.

Strategija razvoja dio je dokumentacije kojeg u svrhu reakreditacije evaluira Agencija za znanost i visoko obrazovanje koja će sigurno evidentirati ovakvu vrstu prekršaja. Isto tako, očekujemo da se o situaciji očituju i reagiraju nadležna tijela, Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, stoji u odgovoru dekanice Kos-Stanišić.

Neuobičajena situacija u kojoj jedna sastavnica Sveučilišta plagira drugu

Izdvojeni članak

Dok čekamo priopćajnicu Hrvatskih studija, evo našeg predviđanja kako će izgledati

Ranije danas za očitovanje smo zamolili rektora Sveučilišta Damira Borasa, koji se do zaključenja ovoga teksta nije oglasio. Njegov odgovor objavit ćemo čim ga zaprimimo. Rektora smo upitali osjeća li se odgovornim za stanje na HS-u s obzirom na to da je privremeni pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević imenovan upravo od strane rektora Borasa, unatoč tome što nije imao potporu na Hrvatskim studijima. Tijekom dana očekujemo i reakciju resorne ministrice Blaženke Divjak.

Situacija akademskog nepoštenja u kojoj jedna institucija Sveučilišta plagira drugu svakako je neuobičajena, ako ne i nezapamćena, a posebno dobiva na težini zbog situacije u kojoj se Hrvatski studiji nalaze. Naime, izrađeni i prepisani dokument dio je dokumentacije koju su Hrvatski studiji dostavili Agenciji za znanost i visoko obrazovanje u postupku reakreditacije nakon kojeg će se znati sudbina HS-a – dobivanje ili uskrata dopusnice za daljnji rad. Više o besramnoj ‘prepisivačini’ Hrvatskih studija pročitajte OVDJE.