Pretraga

Događanja akademskog naroda: FSB odbio podržati Borasovu kandidaturu, a FER odbio uopće glasovati o tome

A- A+

Zagrebački fakulteti od kojih su kandidati za rektora zatražili podrške za vlastite kandidature, danas su do 16 sati Izbornom povjerenstvu morali svoje dostaviti prijedloge, odnosno podrške za kandidature. U zadnjim danima prije isteka navedenog roka, o podršci kandidaturi aktualnog rektora Borasa trebali su se očitovati Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet elektrotehnike i računarstva. FSB na sjednici vijeća velikom većinom glasova nije podržao Borasovu kandidaturu, a FER je jučer pod nerazjašnjenim okolnostima točku o glasovanju podršci Borasu skinuo s dnevnog reda sjednice. Boras tako nije dobio podršku niti FER-a niti FSB-a za svoju kandidaturu, a ranije su mu ju uskratili i na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Damir Boras / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Fakultet strojarstva i brodogradnje u utorak je na sjednici fakultetskog vijeća glasovao o podršci kandidaturi Damira Borasa za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Naime, FSB se o tome na vijeću morao očitovati s obzirom da je Boras, uz ostalih 14 sastavnica Sveučilišta, i od FSB-a zatražio podršku za vlastitu kandidaturu.

Velikom većinom glasova, FSB odbio podržati Borasovu kandidaturu za rektora

Izdvojeni članak

Zapuhao vjetar slobode na Sveučilištu? RGN odbio podržati Borasovu kandidaturu

O zbivanjima na sjednici vijeća FSB-a pitali smo dekanat, no do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

Ipak, uspjeli smo doznati s vijeća FSB-a da se prvo odlučivalo o tome hoće li se glasovanje o podršci Borasovoj kandidaturi odviti javno ili tajno. Vijeće se većinom odlučilo za tajno glasovanje koje ih je, očito, potaknulo na odvažan stav. Naime, tajnim glasovanjem vijeće FSB velikom je većinom glasova bilo protiv davanja podrške kandidaturi aktualnog rektora.

Dekan FER-a pod nerazjašnjenim okolnostima predložio vijeću skidanje točke o Borasovoj kandidaturi s dnevnog reda sjednice

Jučer je pak o podršci Borasovoj kandidaturi trebalo odlučivati vijeće Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, dekan FER-a Mislav Grgić vijeću je predložio glasovanje o skidanju te točke s dnevnog reda. Vijeće je potom izglasalo da se s dnevnog reda skida točka o davanju ili uskrati podrške Borasovoj kandidaturi.

Danas smo pokušali doći do dekana Grgića, no nismo bili uspješni. Htjeli smo naime saznati iz kojeg je razloga predložio vijeću skidanje ove važne točke s dnevnog reda. Naime, službene Upute za provedbu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu koje je sastavilo Izborno povjerenstvo, propisuju sljedeće:

Izborne sjednice vijeća područja i vijeća znanstveno-nastavnih odnosno umjetničko-nastavnih sastavnica ili sveučilišnog odjela Sveučilišta u Zagrebu, trebaju se održati najkasnije do 25. siječnja 2018.

S obzirom da Upute eksplicitno kažu da se izborne sjednice vijeća trebaju održati (na onim sastavnicama od kojih su kandidati zatražili podršku), upitali smo predsjednika Izbornog povjerenstva profesora Enesa Midžića da nam pojasni koji su eksplicitni razlozi s kojima dekan sastavnice svojem vijeću može predložiti glasovanje o uklanjanju te točke s dnevnog reda sjednice.

Do zaključenja teksta, nismo dobili niti Midžićevo pojašnjenje koje svakako očekujemo s obzirom na to da se radi o potencijalnom kršenju izborne procedure na FER-u.

Događanja akademskog naroda protiv ideje o drugom rektorskom mandatu Damira Borasa

Podsjetimo kako je prošli tjedan na sjednici fakultetskog vijeća podršku Borasovoj kandidaturi uskratio Rudarsko-geološko-naftni fakultet, i to javnim glasovanjem članova vijeća.

Izdvojeni članak

Bitka za Sveučilište službeno počela: Borasu se jedino usudio suprotstaviti Damir Bakić s PMF-a

Uskrate podrški RGNF-a i FSB-a te FER-ovo uklanjanje točke o Borasovoj kandidaturi s dnevnog reda još je zanimljivije s obzirom na to da su sva tri fakulteta dio senatskog Vijeća tehničkoga područja.  Naime kandidati za rektora, Damir Bakić i Damir Boras, podrške za kandidature mogli su zatražiti i od pojedinih senatskih vijeća područja, kao i od vijeća samih fakulteta.

Od Vijeća tehničkoga područja, oba su kandidata zatražila podršku, a kako jedno vijeće može podržati samo jednoga kandidata, Vijeće tehničkoga područja s omjerom glasova 35:14 glasovalo je u korist Borasove kandidature.

Stoga je zanimljivo vidjeti da su fakultetska vijeća RGNF-a i FSB-a uskratila podršku kandidaturi Damira Borasa, dok je FER o tome odbio uopće odlučivati. Opravdano je zapitati se zbivaju li se na navedenim fakultetima svojevrsna ‘događanja akademskog naroda’ protiv ideje o drugom rektorskom mandatu Damira Borasa.

S druge strane, Borasov protukandidat Damir Bakić podršku je, osim triju senatskih vijeća, zatražio i od tri fakulteta Sveučilišta – matičnog PMF-a, Akademije dramske umjetnosti te Fakulteta organizacije i informatike. Sva tri fakulteta podržala su Bakićevu kandidaturu, štoviše, PMF je mu je tajnim glasovanjem dao jednoglasnu podršku.