Pretraga

Donosimo popis svih STEM studija u Hrvatskoj čiji studenti mogu konkurirati za novu državnu stipendiju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je pred nekoliko mjeseci najavilo uvođenje novih stipendija za studente čiji studiji spadaju u STEM područje. Riječ je o 3.400 stipendija namijenjenih studentima koji studiraju na programima u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijski programi kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije.

Za nove, tzv. STEM stipendije prijave će se odvijati automatskim prikupljanjem podataka iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, a rang liste utvrđuju se posebno za svako područje: 20% stipendija rezervirano je za područje prirodnih znanosti, 15% za biotehničke znanosti i isto toliko za medicinu i zdravstvo, te preostalih 50% za tehničke znanosti i studijske programe na kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije.

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija


Prema nedavno izmijenjenom Pravilniku, pravo na državnu stipendiju mogu ostvariti studenti:

1. koji su u akademskoj godini koja prethodi godini za koju se dodjeljuju stipendije završili srednjoškolsko obrazovanje i prvi put upisuju prvu godinu studija, a upisuju se na temelju rezultata ispita državne mature (u daljnjem tekstu: studenti prve godine);

2. koji su do akademske godine za koju se dodjeljuju stipendije stekli najviše 120 ECTS bodova na studijskome programu, a nisu stekli kvalifikaciju razine visokog obrazovanja (u daljnjem tekstu: studenti ostalih godina). Iznimno, broj stečenih ECTS bodova može biti veći ukoliko visoko učilište dostavi potvrdu da se jednom godinom studija u punom nastavnom opterećenju stječe više id 60 ECTS bodova. Pri određivanju ostvarenih ECTS bodova uzimaju se samo oni ECTS bodovi koji su ostvareni polaganjem ispita iz predmeta propisanih nastavnim programom studija i koji se ubrajaju u ECTS bodove potrebne za završetak tog studija.

Koji su to točno studiji čiji će studenti konkurirati za novu stipendiju možete provjeriti u izvatku iz Upisnika studijskih programa u STEM područjima znanosti, koje je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

[scribd id=359947489 key=key-lL2K0ssIk3leKkc0VGIb mode=scroll]