Pretraga

Drugi međunarodni simpozij studentske udruge iTHEom Usudi se (p)reći bavi se suvremenim problemima poput terorizma

A- A+

Drugi međunarodni simpozij filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu, pod nazivom Usudi se (p)reći, ove će se godine održavati od 13. do 15. listopada. Tematika simpozija bit će analiza suvremenih društvenih problema poput migrantske krize, nacionalizma i terorizma kroz teoriju književnosti, jezika ili teoriju medija. Prijave traju do 20. kolovoza ove godine.

Studenti u konferencijskoj dvorani | foto: Pixabay

Udruga studenata filoloških smjerova Filozofskog fakulteta u Splitu iTHEom organizira drugi po redu međunarodni simpozij Usudi se (p)reći. Simpozij će se održavati od 13. do 15. listopada na Filozofskom u Splitu, i to odmah nakon četvrtog regionalnog društveno-humanističkog simpozija s kojim će zajedno činiti tjedan konferencijskih događanja na Sveučilištu u Splitu.

Umjetnička djela koja se bave analizom suvremenih problema poput terorizma kroz teoriju književnosti ili medija tematika su ovogodišnjeg simpozija, a prijave traju do 20. kolovoza

Ove godine, simpozij Usudi se (p)reći za svoju tematiku uzima umjetnička djela koja se bave analizom suvremenih društvenih problema. U svojem pozivu stoga traže umjetnička djela, odnosno ona sa stajališta teorije književnosti, jezika ili medija koja će analizirati probleme poput migrantske krize, terorizma, populizma i nacionalizma.

Izdvojeni članak

Ideje kao društvena revolucija – prijavite se na društveno-humanistički simpozij studenata iz Splita

– Pozivamo mlade znanstvenike da nam pošalju radove u kojima sa stajališta jezika, teorije književnosti ili teorije medija analiziraju prikaz suvremenih problema poput migrantske krize, terorizma, nacionalizma, populizma, rasizma, vjerske nesnošljivosti, ekoloških problema, položaja rodnih i seksualnih manjina, položaja i odnosa prema osobama smanjenih mogućnosti, globalizacije, konzumerizma u književnosti, na filmu, u videoigricama, stripovima, grafičkim novelama, grafičkom dizajnu i u medijima, tiskovinama, na internetskim portalima, na društvenim mrežama, plakatima. Napominjemo, dakle, da su tema simpozija umjetnička djela koja se bave ovim problemima i njihovi medijski prikazi, a ne analiza problema kao takvih, ističu iz iTHEoma.

Kako biste se prijavili na simpozij, morate poslati Wordov dokument koji sadržava podatke o izlagaču i sažetak dug maksimalno 250 riječi. Podaci o izlagaču koji trebaju biti uključeni u prijavu jesu:
ime i prezime, studijski program i godina studija, fakultet, broj mobitela i mail adresa. Prijave se mogu poslati na hrvatskom ili engleskom jeziku na mail adresu [email protected], najkasnije do 20. kolovoza ove godine. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski, dok je samo sudjelovanje besplatno. Izlagači će imati osiguran smještaj dok će putne troškove morati podmiriti sami.

Sve dodatne informacije o drugom simpoziju mladih studenata engleskog, talijanskog i hrvatskog jezika pogledajte ovdje.

Temeljne vrijednosti simpozija su inovativnost i interdisciplinarnost

Iz iTHEoma smatraju da je ovakva tema simpozija korisna za studente i mlade istraživače na dvije razine. Prvenstveno, uključuje ih u razmišljanje o rješavanju suvremenih društvenih problema, a s druge strane, u akademskom smislu, kroz analizu takvih problema u svojim područjima znanosti usavršavaju svoje vlastite kompetencije baveći se suvremenim temama koji se u okviru nastavu sigurno ne mogu obraditi na taj način.

Izdvojeni članak

[VIDEO] U vrtićima i osnovnim školama studenti PMF-a uveseljavaju djecu Znanstvenim čarolijama

– Na taj način mladi istraživači sudjeluju u razmišljanju o suvremenim problemima i njihovu rješavanju, a u akademskom smislu bave se izrazito vrijednim i inovativnim temama jer se rijetko tijekom studija stigne obraditi ovakva, u pravom smislu suvremena, pitanja, navode iz iTHEoma.

Temeljen vrijednosti simpozija, ističu, i dalje su inovativnost, kao i interdisciplinarnost. Baš iz tog razloga, ovaj simpozij otvoren je studente i mlade istraživače drugih područja znanosti.