Pretraga

Ekonomski fakultet u Zagrebu bez evidencije opraštao pojedinim studentima školarine

A- A+

Državni ured za reviziju nedavno je objavio izvješće o poslovanju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, no tek za 2011. godinu. Iako se radio o visokoobrazovnoj instituciji koja treba školovati ekonomske stručnjake, revizori su zamijetili nepravilno poslovanje te financijske izvještaje pune rupa. Iz Državne revizije su naveli niz zamjerki zbog čega su zagrebačkoj Ekonomiji dodijelili uvjetno mišljenje.

Foto: srednja.hr

Državna revizija prošle je godine pregledavala te nedavno objavila izvješće o poslovanju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, no tek za 2011. godinu. Revizori su imali niz zamjerki o financijskim izvješćima i nepreciznom poslovanju ove visokoobrazovne institucije koja bi trebala na tržište rada izbacivati vrsne stručnjake iz područja ekonomije. Na čelu EFZG-a te 2011. godine bio je aktualni dekan Tonći Lazibat koji je na dekansku fotelju zasjeo nakon Darka Tipurića za kojega se vežu brojne afere. Među zamjerkama revizori su naveli i način na koji je Fakultet opraštao školarine za siromašnije studente.

Problem i sa školarinama poslijediplomaca

Uz nenaplaćivanje školarina, revizori su uvidjeli i da prihodi od školarina na poslijediplomskoj razini nisu evidentirani u skladu s propisima o proračunskom računovodstvu.

Ekonomija nešto popravila, ali opet s puno propusta

Nakon pregledavanja poslovnih i financijskih izvještaja 2009. godine, revizori utvrdili niz nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu te su im izdali upute kako poboljšati stanje. Iako je EFZG nešto popravio, 2011. godine još uvijek su pronađeni problemi zbog kojih su im državni revizori od nepovoljnog mišljenja, ovaj put dali uvjetno mišljenje.

Molbe studenata za neplaćanje školarina odobravao je prodekan, a radilo se o ‘većem broju studenata’, to jest nepoznat je točan broj oproštenih školarina.

– Fakultet nije donio interni akt kojim bi bili utvrđeni kriteriji koji moraju biti zadovoljeni da bi student mogao podmiri ti školarinu obavljanjem poslova za potrebe Fakulteta. Kako bi svi studenti imali jednake uvjete studiranja, trebaju im biti dostupne informacije o navedenom načinu podmirenja školarine, napisali su u izvješću revizori. Uz to nisu evidentirali niti koliko su vrijedile neplaćene školarine, kao ni radovi koje su studenti zauzvrat obavljali.

Kako piše tportal, s Ekonomskog fakulteta su poručili da su 2013. primjenom novog softvera za računovodstvo ispravljeni mnogi nedostaci, među kojima su i ove zamjerke iz izvješća za 2011. godinu.

Izdvojeni članak

Studenti više neće školarinama puniti džepove svojih profesora

Sporne su i plaće zaposlenika

Izuzev školarina, državnim revizorima sumnjive su bile i plaće zaposlenika. Naime, na temelju dekanskog kolegija iz 2005. svaki mjesec isplaćivan je predujam prekovremenog rada veći za 35 posto od bruto plaće koju ima obračunava Ministarstvo, ali pritom nisu bilježili rad iznad norme. Za stimulacije je isplaćeno oko 27 milijuna kuna, no Fakultet u financijskom izvješću nije naveo na temelju kojih poslova se ostvarivalo to pravo.

S Ekonomije su na primjedbe revizora odgovorili da je 2013. ispravljena nepotpuna evidencija radnog vremena, a do tada je samo nekolicina voditelja organizacijskih jedinica navodila dodatne poslove koje je zaposlenik obavio. – Bonus se isplaćuje kao stimulacija onima koji su izvrsni, o čemu odluku donosi voditelj, istaknuli su s Ekonomije uz obećanje da će i taj nedostatak ispraviti.

Cijeli izvješće Državnog ureda za reviziju možete pogledati ovdje.