Pretraga

Ella Dvornik bacila hejt na propitkivanja ljekarnika pa su je studenti farmacije posramili

A- A+

Članovi redakcije časopisa Recipe, kojeg vode i uređuju studenti zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, još jednom su briljirali reakcijom na difamaciju farmaceutske struke, koju je na svome Facebook iskazala Ella Dvornik. Ona se, nazvavši usput magistre farmacije ‘ženama na kasi’, pitala zašto one moraju postavljati toliko (po njoj) neprimjerenih pitanja pa čak i kada izdaju bezreceptne lijekove.

fotomontaža: Recipe

S obzirom da se radi o influencerici, koju na društvenim mrežama prati više od 750 tisuća ljudi i da time njene objave imaju velike dosege, studenti farmacije okupljeni oko časopisa Recipe, odlučili su detaljno raščlaniti svaki od elemenata njenog poduljeg posta o neugodnjacima na kasi u ljekarni’.

Bezreceptni lijekovi mogu biti fatalni

Izdvojeni članak

Studenti farmacije demontirali Pernarove priče o vitaminu C: ‘Takve su izjave vrlo opasne za javno zdravlje’

Ne kužim zašto najneugodnije stvari za kupit u ljekarni i dalje moraš pitat ženu na kasi. Zašto te “neugodnjak” za koje ne treba recept ne stave na police. U cijeloj Europi je to normalna stvar. Da gluposti tipa aspirin itd… sve stoji na policama pa se sam poslužiš… jedino kod nas.”

“Dobar dan, meni treba laksativ” “Hoćete onaj za smekšavanje stolice ili onaj za konstipaciju!!!!????”

“Dobar dan, meni treba krema za herpes” “A gdje vam je herpes? Na guzici li na ustima?!”, napisala je Ella osim toga istaknuvši i primjere kupovine lijekova za gljivice, proljev te testova za trudnoću.

Studenti farmacije i članovi redakcije Recipea, koji su se istaknuli stručnom i detaljnom demontažom Pernarove priče o vitaminu C, kao i zabludama o medicinskoj marihuani, ponovno su stručno i precizno opisali sve pogrešno i opasno u Ellinom statusu, koji je u međuvremenu izbrisala.

– Mi smo se odlučili reagirati jer je ona influencerica pa prema tome njene objave imaju jako veliki doseg. I upravo zato je to problem. Jer ukoliko se šire dezinformacije kao u ovom slučaju i difamira se struka, to je jako opasno. Ne zato što će struka kao takva biti difamirana nego zato što ovakvi nastupi predstavljaju opasnost za zdravlje pacijenata. U članku je naveden niz razloga kada neki bezreceptni lijekovi potencijalno mogu biti fatalni i iz tog razloga potrebna su sva pitanja koja Ella navodi kao neprimjerena, govori nam glavni urednik portala i časopisa Recipe Borna Tićak.

Uz dozvolu u nastavku prenosimo cjelovitu reakciju portala Recipe na Ellin status, kojemu je autorica Đesika Kolarić, a potom još nekoliko stručnih obrazloženja od strane Borne Tićka.

Opasnosti difamiranja farmaceutske djelatnosti

Izdvojeni članak

Student farmacije razotkrio sve mitove o (medicinskoj) marihuani i pojasnio što je istina

Na ovom smo portalu već u nekoliko navrata imali prilike govoriti o razmjeru negativnih posljedica koje dezinformacije s društvenih mreža mogu imati na društvo, posebice na zdravlje pojedinca.
Tako smo ovih dana naišli na još jedan primjer. Naime, Ella Dvornik je na svojem Facebook profilu (s 357 tisuća pratitelja) objavila status u kojem izražava svoje nezadovoljstvo činjenicom da magistri farmacije, odnosno njezinim riječima „žene na kasi“, postavljaju određena pitanja prilikom izdavanja bezreceptnih lijekova. Ovom prilikom željeli bismo objasniti svrhu postavljanja pitanja koja je ona sama navela kao primjer te objasniti koja je važnost magistara farmacije prilikom savjetovanja kod izdavanja  bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani.

Nadalje, odgovorit ćemo na pitanje zašto se, citiramo: „gluposti tipa aspirin itd.” ne nalaze na policama dostupnima svima i svakome. Aspirin kao djelatnu tvar sadrži acetilsalicilnu kiselinu, molekulu koja se u višim dozama koristi kao analgetik i antipiretik, dok se u nižim dozama primjenjuje u sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih incidenata zbog svojeg antitrombotičkog učinka. Premda je u SAD-u moguće kupiti acetilsalicilnu kiselinu u izvan ljekarne, u različitim „trgovinama“, u Republici Hrvatskoj to nije moguće i to s razlogom. Primjerice, acetilsalicilna kiselina u istovremenoj primjeni s drugim antikoagulansima bez nadzora liječnika i magistara farmacije može dovesti do krvarenja koje može imati i fatalni ishod. Acetilsalicilna kiselina ne smije se primjenjivati u osoba s ulkusnom bolesti te oštećenom jetrenom i bubrežnom funkcijom, a kontraindicirana je i u trećem tromjesečju trudnoće. Ukoliko se uz acetilsalicilnu kiselinu primjenjuje još neki lijek iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (najčešće ibuprofen), njihovo je uzimanje potrebno vremenski razdvojiti. Kod pacijenata s astmom acetilsalicilna kiselina može izazvati bronhospazam – također potencijalno fatalni. Iz svega navedenog, puštanje acetilsalicilne kiseline u slobodnu prodaju, bez nadzora obrazovanog zdravstvenog djelatnika (magistra farmacije) koji lijek izdaje te pritom savjetuje o njegovoj sigurnoj primjeni, može biti vrlo opasno.

Sljedeća Ellina primjedba odnosi se na izdavanje laksativa, odnosno zanima je zbog čega je važno da magistar farmacije postavi pitanja poput: „Hoćete nešto za omekšavanje stolice ili onaj za konstipaciju?” Magistar farmacije ovo pitanje postavlja kako bi saznao koji je mogući uzrok problema te kako bi, prema tome, pacijentu izdao najbolji lijek. Postoje različite skupine laksativa koje djeluju na različite načine, npr. omekšavaju stolicu, povećavaju volumen stolice, djeluju osmotski ili stimuliraju peristaltiku pa su zbog toga i indicirani u drugačijim oblicima zatvora. Za početak, konstipacija je stanje otežanog pražnjenja crijeva, dok je opstipacija stanje potpunog izostanka pražnjenja crijeva. Primarni je cilj riješiti problem konstipacije odabirom sigurnog i učinkovitog laksativa te prevenirati daljnje probleme uspostavom normalne funkcije crijeva uz promjenu prehrane i životnih navika. U liječenju konstipacije prednost se daje nefarmakološkim mjerama koje, između ostalog, uključuju povećani unos vlakana i vode te povećanje fizičke aktivnosti. Nakon toga se, temeljem dobivenih odgovora na postavljena pitanja, odabire laksativ koji bi najbolje odgovarao stanju i potrebama pacijenta. Valja napomenuti da prekomjerno i učestalo korištenje kontaktnog laksativa, bisakodila, može razviti sindroma lijenog kolona, odnosno naviknuti crijeva na njegovu primjenu te time stvoriti još snažniju konstipaciju/opstipaciju. Uloga magistara farmacije je ovdje vrlo važna kako bi pacijentima u samoliječenju savjetovali pravilnu primjenu lijeka tijekom ograničenog vremena (najduže 3 dana), čime bi se osigurala učinkovita i sigurna terapija te izbjegli štetni učinci.

Sljedeće je pitanje vezano uz herpes. Zašto magistra farmacije mora znati „gdje vam je herpes”? Genitalni herpes i herpes koji se pojavljuje u/na usnoj šupljini ne liječe se na isti način. Često će vam magistri farmacije preporučiti vodice za ispiranje s anestetikom za ublažavanje boli ili kreme s antivirotikom koje će pospješiti izlječenje herpesa ovisno je li herpes u fazi nastanka pa osjećate samo peckanje i svrbež ili se već pojavio mjehurić. Postoji više preparata na tržištu upravo ovisno o simptomima, a nije svejedno koji ćete primijeniti za herpes u usnoj šupljini, a koji za genitalni herpes.

Izdvojeni članak

Mitovi o seksu i zaštiti u koje mnogi još uvijek vjeruju

Što pak se tiče gljivica, Ella se pita zbog čega magistra farmacije mora postaviti pitanje: „A kakve gljivice imate?” Postoje različite gljivice koje nastanjuju različite dijelove našeg tijela. Primjerice, infekcije gljivicama vrste Candida (kandidijaze) mogu zahvaćati nokte (uzrokuju onihomikoze), vlasište, kožu ili rodnicu te zahtijevaju prilagođenu terapiju. Canesten koji Ella navodi kao aktivnu supstancu sadrži klotrimazol, antimikotik iz skupine imidazola. Ovaj se pripravak u ljekarnama nalazi u dva različita oblika, onaj koji je pogodan za liječenje vaginalnih kandidijaza i za liječenje onihomikoza. Magistar farmacije je dužan ispitati o kojem se obliku gljivičnih infekcija radi, na kojem dijelu tijela i što se već poduzelo radi liječenja.  Informacije jesu li gljivice u genitalnom području ili na drugom dijelu tijela su vrlo važne jer je u genitalnom području drugačiji pH i drugačiji epitel od, primjerice, onoga na stopalima. Stoga Canesten krema za rodnicu neće biti najučinkovitija ukoliko se primijeni na stopalima zbog različite formulacije, odnosno pomoćnih tvari koje također pridonose funkciji i djelotvornosti lijeka.

Pitanja tipa „Hoćete li test za trudnoću za ujutro ili cijeli dan? Koliko vam kasni mjesečnica? Želite ovaj koji vam otkriva pet dana ranije?” važna su isključivo za pacijenticu koja stoji pred magistrom farmacije. Test za trudnoću se temelji na detekciji beta humanog korionskog gonadotropina, hormona koji se luči kod nekih žena već dan nakon implantacije oplođene jajne stanice, no što je više dana od implantacije prošlo, to je veća koncentracija spomenutog hormona  što znači i preciznije određivanje trudnoće. Stoga je bitno znati kasni li pacijentici mjesečnica 1, 2 ili 10 dana te kasni li joj uopće.

Posljednje pitanje koje Ella ima je zašto magistar farmacije mora znati koliko vas dugo muči proljev. Kao prvo, proljev koji traje predugo nosi vrlo visoki rizik dehidracije i ozbiljnog poremećaja elektrolita u organizmu, a to pak može rezultirati brojnim promjenama u organizmu, od kojih su možda najvažnije one vezane za pravilan rad srca. Osim toga, trajanje proljeva govori nam i o njegovom uzroku – je li to neko prolazno stanje nastalo zbog loše hrane ili velikog stresa ili se pak radi o  infekciji koju je onda potrebno liječiti prikladnim antimikrobnim lijekom. Neki lijekovi poput loperamida su ograničene primjene na samo 2 dana i nisu indicirani za primjenu kod djece mlađe od 12 godina, stoga je važno da je magistar farmacije upoznat koliko dugo traje proljev, koje mjere su poduzete, treba li lijek koristiti dijete, odrasla osoba ili pak trudnica. Magistar farmacije će  savjetovati i pravilnu prehranu za vrijeme trajanja proljeva, tzv. BRAT dijetusastavljenu od banana, riže, jabuka i tosta.

Pacijenti koji dolaze u ljekarnu imaju pravo dobiti odgovarajuće informacije i savjete, kako o lijeku, tako i o stanju/zdravstvenom problemu koji ih muči. Magistri farmacije su visokoobrazovani zdravstveni djelatnici koji su završili petogodišnji studij farmacije na Sveučilištu u Zagrebu ili Splitu i kao takvi oni su licencirani stručnjaci za lijekove od strane Hrvatske ljekarničke komore koji odgovorno i kompetentno obavljaju svoj posao. Taj posao uključuje i razgovor s pacijentom kako bi se postavljanjem relevantnih pitanja dobili odgovori koji će pomoći u donošenju odluke o odabiru najprikladnijeg lijeka za samoliječenje manjih zdravstvenih tegoba, a sve s ciljem osiguravanja učinkovite i sigurne terapije. Vrlo je važno napomenuti da su brojni lijekovi kontraindicirani u specifičnim bolestima i stanjima, a posebice osjetljiva skupina pacijenata su trudnice i djeca. Stoga svako postavljeno pitanje i razgovor s pacijentom, pa makar i samo da se pokaže razumijevanje za njegovo stanje i trenutačne probleme te pruži potpora u provođenju liječenja, imaju razlog i opravdanje. Kao najdostupniji zdravstveni djelatnici (dostupni bez prethodnog naručivanja i dugog čekanja), na raspolaganju su pacijentima kako za rješavanje manjih zdravstvenih problema, tako i za savjetovanje o pravilnoj i sigurnoj primjeni lijekova koje propisuje liječnik.

Vjerujemo da naši pacijenti prepoznaju važnost i ulogu magistara farmacije u zdravstvenom sustavu, cijene našu plemenitu struku te razumiju zašto moraju odgovarati na „glupa“ pitanja koje postavljaju „žene na kasi“.

I zato kada možda predugo čekate u redu i tapkate nogom od nervoze, prtljate po mobitelu, a nasmijana magistra kojoj ste već možda i sto prvi pacijent u danu postavi potpitanje vezano uz vaše trenutačno stanje, odložite mobitel na trenutak i ne uzbuđujte se, to je isključivo za vašu korist.

Na kraju bismo se voljeli osvrnuti na činjenicu da je Elli neprihvatljivo da „kod nas, za razliku od ostatka Europe” lijekovi bez recepta nisu dostupni na policama. Mnogima nije jasno da lijek nije roba, a zadržavanje lijekova u ljekarnama pod nadzorom magistara farmacije jedini je pravilan i siguran način skrbi o pacijentu. A mi ćemo se boriti da tako i ostane.

Kupci mogu zatražiti diskreciju ako osjećaju nelagodu

Kao što ste mogli uočiti u ovoj detaljnoj raščlambi za svaki zašto, postoji vrlo razuman i zbog sigurnosti konzumenata opravdan zato.

– Ovo nije direktan linč na Ellu Dvornik nego čisto reakcija na njenu objavu i na neki način obrana cijele farmaceutske struke i posebice ljekarništva od napada. Dakle cilj nije bio nikoga oblatiti nego skrenuti pozornost i argumentirano objasniti zašto je ovakav status neprimjeren i opasan. Puno ljudi se nažalost slaže s Ellom, znam to iz vlastitog iskustva. Primjerice znam slučajeve da je muškarac došao po lijek i kada ga je magistra farmacije pitala za koga ga uzima, za dijete, za suprugu, za majku… da je on odgovorio ‘što se vas tiče’ što je opet loše jer ovisno o osobi i uzrastu ovisi i doza lijeka, objasnio nam je Tićak.

No, Borna na kraju otkriva rješenje za sve one, kojima baš i nije ugodno u prisustvu više ljudi, potencijalno i poznatih, govoriti o svojim problemima.

– Na kraju bih želio naglasiti da ukoliko je osobama neugodno pričati bilo o gastrointestinalnim problemima ili nekim drugim problemima za recepturom, ta osoba uvijek može tražiti farmaceuta da idu u sobu za sastanke i savjetovanje, dakle pomaknuti se iz područja ulaza u ljekarnu, kako bi nasamo mogli prodiskutirati i pronaći adekvatan vid terapije, na kraju će student farmacije i glavni urednik Recipea.