Pretraga

Njihov faks i struka često se podcjenjuju pa su na najbolji mogući način svima pokazali što nude

A- A+

Kako bi približiti znanstvene grane iz područja poljoprivrede i znanstvenu aktivnost koja se odvija na Agronomskom fakultetu, danas je za sve zainteresirane održan Dan otvorenih vrata tog fakulteta. Posjetitelji su imali priliku iz prve ruke doznati sve od Zavodima koji ondje djeluju, ali i saznati neke zanimljive i nepoznate im činjenice o toj znanstvenoj grani, kao i degustirati proizvode poput meda i vina, na čijoj proizvodnji rade sami studenti i njihovi mentori. Kako kažu studenti, ovo je jedan od načina na koje svoju struku i fakultet žele približiti i onima koji ju nerijetko podcjenjuju.

Foto: Ivan Božić|Srednja.hr

Prezentacije i praktične demonstracije, interaktivne radionice, degustacije domaćih proizvoda, sve to mogli su danas posjetitelji od 3 do 103 godine vidjeti na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Dobrodošli su svi zainteresirani

Izdvojeni članak

Agronomski fakultet u Zagrebu na početku godine svakom brucošu dodjeljuje tutora

Održan je ondje dan otvorenih vrata na kojemu je svoje djelatnosti predstavilo 28 fakultetskih zavoda.

– Dan otvorenih vrata namijenjen je svima, od osnovnih škola, vrtića, srednjih škola, svim uzrastima. Svatko je pozvan i svatko je ovdje dobrodošao, može doći na svaki štand i pogledati što se nudi, kazala nam je Maja Antolić, suradnicu na Agronomskom fakultetu.

A nudilo se ondje svašta. Posjetitelji su mogli dobiti odgovore na pitanja zašto je mlijeko bijelo, a sirutka zelena te maslac žut. Bilo je tu i degustacije proizvoda poput sireva i sirovih bezglutenskih slastica, kokica od kukuruza koji se proizvode na fakultetu i vina na čijoj su proizvodnji radili sami studenti. Najmlađe su najviše obradovali prikazi pokusa, korištenje stetoskopa za osluškivanje ‘disanja’ tla i igranje tematskih igrica.

Kvalitetan, a podcijenjen

Izdvojeni članak

Student treće godine Agronomije, a već vodi uspješno poljoprivredno gospodarstvo

– Dosta ljudi podcjenjuje Agronomski fakultet, ovu struku i perspektivu koju pruža. Mislim da je to tako zbog neznanja samih ljudi i neinformiranosti. Dosta su ograničeni i ne otvaraju svoje umove, kako bi se reklo. Ovo je jako perspektivan fakultet, nudi jako puno toga, mi se baziramo na direktnu praksu koja nam pruža direktan doticaj sa samim problemima do kojih dolazi na tom nekom gospodarsko-poljoprivrednom nivou države. Težimo uvijek k tome da se to promijeni i da se ta neka zaostala mišljenja o agronomskoj struci malo moderniziraju, objašnjava nam Marta Menardi studentica prve godine diplomskog studija Agrobiznis i ruralni razvitak.

Dodaje, njen studij zaista je kvalitetan, a ujedno i izvrstan izbor za one koji imaju brojne ideje, ali možda nemaju dovoljno znanja za njihovu realizaciju.

– Naš studij pretežno je koncipitan na spajanju same poljoprivredne tehnološke proizvodnje s nekim ekonomskim aspektima. Sam studij potiče nas da mi kao mladi i inovativni ljudi razvijamo svoje ideje i pokušavao ih realizirati na neki optimalan način i to na temelju svih tih podloga koje dobivamo na ovom fakultetu, usmjerenja i perspektiva samih tih predmeta. Dakle, da oformimo samu ideju i krenemo u njenu realizaciju. Pritom mislim na neki privatan posao, ali definitivno da nas usmjeravaju neke dodatne agencije, udruge i taj neki privatni sektorJa sam došla s jednog malo prirodnijeg smjera preddiplomskog studija na ovaj ekonomski, jer sam mislila kako je ovaj definitivno najperspekrivniji, to je moje subjektivno mišljenje. Odlučila sam se za Agronomski fakultet jer sam oduvijek bila naklonjena toj nekoj biološko-tehnološkoj strani, zaključuje Marta.

Ako ste kojim slučajem propustili ovaj zanimljiv događaj, priliku za uživanje u interaktivnom sadržaju, degustacije i otkrivanje novih zanimljivih činjenica, vjerujemo, imat ćete i dogodine. Do tada, više informacija o Agronomskom fakultetu i svemu što on nudi možete saznati na službenim web stanicama institucije.