Pretraga

Fakultet Sveučilišta u Zagrebu mijenja naziv: Dekan kaže da je to dugo planiran strateški cilj

A- A+

Geotehnički fakultet, po svemu sudeći, od listopada ove godine više neće nositi taj naziv. Preimenovat će ga u Fakultet inženjerstva okoliša. Razgovarali smo s dekanom Fakulteta Rankom Biondićem koji nam kaže kako je to jedan od strateških ciljeva u skladu sa studijima i područjem u kojem vrše znanstveno-nastavnu djelatnost.

Ulaz na Geotehnički fakultet

Nakon što je u svojemu programu aktualni dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu najavio promjenu imena fakulteta u Fakultet politologije i novinarstva, slične vijesti stižu s još jedne sastavnice Sveučilišta u Zagrebu – Geotehničkog fakulteta.

Ideja o promjeni naziva stara desetak godina

Ako sve bude išlo po planu, na redovnoj sjednici Senata Sveučilišta u listopadu ove godine, Geotehnički fakultet promijenit će naziv u Fakultet inženjerstva okoliša. Razgovarali smo s dekanom Fakulteta Rankom Biondićem koji nam je pojasnio otkud je došla ideja o promjeni naziva institucije te, radi li se o samo nominalnoj izmjeni ili tu ima nešto više.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako jedan fakultet u Hrvatskoj mijenja životni stil svojih studenata

– Ideja promjene naziva Fakulteta jedan je od naših strateških ciljeva naveden u Strategiji razvoja Fakulteta za razdoblje od 2018. do 2022. godine. Ideja je stara desetak godina i temeljito je pripremljena. U skladu s time, na Fakultetu smo u zadnjih desetak godina proveli reviziju svih studijskih programa u skladu s tim strateškim ciljem Fakulteta, rekao nam je Biondić.

Promjena naziva Fakulteta bila je planirana kao strateški cilj u Strategiji za razdoblje od 2013. do 2017., no kako tada nije provedena u djelo, našla se i u novoj Strategiji.

Napravili reviziju studijskih programa

Novi naziv zaista je u skladu sa studijskim programima. Još od 2012. godine, priča nam dekan, na Geotehničkom fakultetu izvodi se preddiplomski sveučilišni studij Inženjerstvo okoliša, a od 2015. taj je smjer uveden i na diplomskoj razini.

Izdvojeni članak

Novosti u Lepušićevoj: Mijenja li Fakultet političkih znanosti ime nakon 55 godina?

Prošle je godine razvoj studijskih programa otišao jedan korak dalje pa je uveden i doktorski studij inženjerstva okoliša.

– Uvođenjem preddiplomskog i diplomskog studijskog programa Inženjerstvo okoliša studenti po završetku studija stječu naziv magistar inženjer inženjerstva okoliša. Sve studijske programe izvodimo u polju: interdisciplinarne tehničke znanosti, grana Inženjerstvo okoliša, unutar znanstvenog područja tehničkih znanosti, pojasnio nam je Biondić značajnu vezu između promjene imena i sadržaja koji se podučava na Fakultetu.

Dodatno je istaknuo kako otvaranje novih studijskih programa trenutno nije u planu.