Pretraga

Na fejsu su nas dodale varalice koje studentima za pare pišu radove: Odlučili smo kupiti seminar, a onda smo otkriveni

A- A+

Autorici ovih redaka tijekom protekloga tjedna na Facebook je stigao jedan neobičan friend request. Za FB prijatelja dodao ju je profil koji se bavi pisanjem seminarskih radova, a u redakciji u kojoj se intenzivno bavimo problematikom plagiranja i kupovine akademskih radova, složili smo se da nam je priča ni krivima ni dužnima pala u krilo. Od profila (kojeg nećemo reklamirati) odlučili smo naručiti i kupiti seminarski rad te vidjeti kakav će nam uradak biti isporučen. U međuvremenu su varalice otkrile da smo novinari, a obrazloženje kojim nam to priopćuju ulazi u anale našeg portala. K tome, pokazuje i svu raskoš njihova nerazumijevanja problematičnosti ‘posla’ kojim se bave.

Izvor: Flickr

Tijekom protekloga tjedna, autorici ovoga teksta stigao je friend request na Facebooku od profila koji se bavi pisanjem seminarskih radova za studente. U opisu profila stajalo je kako svoje usluge naplaćuju po cijeni od 13kn/stranica, a tu je bio i dodatan, potpuno nadrealan, ‘motivirajući’ opis za sve studente željne varanja na faksu: Dragi studenti! S dugogodišnjim iskustvom pišemo za vas seminarske radove, bez copy paste-a .

Izdvojeni članak

Dobrodošli u Lijepu našu: Tvrtka koja se bavi pisanjem akademskih radova novac za osnivanje dobila od općine

FB prijateljstvo s varalicama

O takvim smo FB stranicama ispisali nebrojene kartice teksta, bavili smo se i registriranom tvrtkom koja piše i prodaje akademske radove pa je naše čuđenje oko ovog zahtjeva za FB prijateljstvom bilo još i veće.

No, u redakciji smo zaključili kako nam je priča, ovaj put ni krivima ni dužnima, pala u krilo te kako ćemo ju ‘odvesti’ do kraja. Autorica ovoga teksta objavila je o tome i tvit na svom Twitter profilu, uz najavu kako će ovo biti zanimljiva priča. Potom smo prihvatili zahtjev za FB prijateljstvom i stupili u kontakt s osobom-varalicom koja piše seminarske radove studentima-varalicama.

Odlučili smo naručiti i kupiti seminarski rad iz molekularne genetike

Izdvojeni članak

Jedan specijalac nam se požalio da je njegovu prijateljicu, koja je pokušala prevariti faks, prevarila tvrtka koja prodaje seminarske radove

Izmislili smo da nam treba seminarski rad iz molekularne biologije za fingiranu sestru-studenticu autorice teksta. Prethodno smo na stranicama biološkog odsjeka PMF-a izabrali kolegij ‘Molekularna genetika’ i iz njega izabrali nastavnu jedinicu pod nazivom ‘Prijenos genetičkog materijala: opća transdukcija, transformacija i bakterijska konjugacija’ te zatražili pisanje seminara pod istim nazivom i na tu temu. Beskrajno nas je zanimalo kako će finalni ‘proizvod’ izgledati.

Fingirali smo i da nam seminar treba hitno, u roku nekoliko dana, a zadali smo i neke tehničke uvjete: 15.000 znakova s razmacima i minimalno pet različitih izvora literature gdje moraju biti zastupljeni i knjiga i znanstveni članak iz nekog znanstvenog časopisa i internetski izvor.

Ubrzo je stigao odgovor našeg prebukiranog varalice.

– Pozdrav Dora! Cijena seminara je 13 kn po stranici, no nažalost ne mogu prihvatiti seminar jer ga ne bih stigao napisati do zadanog roka zbog drugih studentskih radova koje već pišem, odgovorio nam je pa smo saznali i da posao očito odlično ide.

Imali smo i dodatne prohtjeve oko fejk seminara, a varalice su na sve pristale

Kako ipak ne bismo ostali bez svojeg fejk seminara, izmislili smo da je sestra-studentica autorice teksta uspjela pomakuti predaju seminara za tjedan dana i upitali može li nam se s takvim vremenskim odmakom isporučiti gotov seminar.

Izdvojeni članak

Nije zajebancija: Ova kraljica s Prava na najromantičniji je način opisala kako uživa u prodaji akademskih radova

– Može! Kad napišem dio seminara pošaljem Vam ga,a nakon potvrde o uplati novca šaljem Vam cijeli seminar napisan u wordu!, odgovoreno nam je s profila novih prijatelja na fejsu.

Potom smo još zatražili da stil citiranja u seminaru bude čikaški i upitali mušku osobu s kojom smo se dopisivali sređuje li i pronalazi li sam literaturu za seminar.

– Ja samo pišem seminare, žena za koju radim pronalazi literaturu za zadanu temu, odgovorio nam je pa smo time saznali da u cijeloj priči postoji i neka šefica za koju ljudi rade.

Varalice su nas otkrile i nisu se libile održati nam lekciju o novinarstvu

Nakon što smo sve dogovorili i nakon što je naš sugovornik pristao na sve uvjete pisanja seminara koje smo mu postavili, pozdravili smo se i ugovorili da se čujemo u trenutku slanja dijela seminara te uplate novca za isti.

Međutim, priča nam je ubrzo propala. Varalice koje se bave nečasnim pisanjem akademskih radova za druge ljude, koji potom predstavljaju da su ih pisali sami, doznale su za tvit autorice teksta u kojem je napisala koga je prihvatila za FB prijatelja. Javili su nam se nevjerojatnom porukom koja pokazuje svu raskoš njihova nerazumijevanja problematičnosti ‘posla’ kojim se bave. Osim toga, dali su nam packe i održali lekciju o novinarstvu. Pogledajte i prosudite sami.

I dalje ćemo eksplicitno iznositi problematiku akademskog kriminala na srednja.hr

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj imamo registriranu tvrtku koja se bavi prodajom maturalnih i diplomskih radova

I na kraju, ne treba čuditi poplava ovakvih FB stranica i profila te njihova prebukiranost pisanjem akademskih radova za buduće ‘časne’ akademske građane. Studentima i cijeloj javnosti danas se pod normalno prodaje prihvatljivost plagiranja i nečasnih ponašanja u akademskoj zajednici i to s njenih najviših razina. No to ne znači da se na srednja.hr i dalje nećemo baviti temom akademskog kriminala, na njega glasno upozoravati i sa zadovoljstvom razotkrivati nadrealan i mučan modus operandi kojim urušavaju temelje akademske čestitosti i same akademske zajednice. Sadašnje i buduće.

Recimo i ovo – naši novi FB prijatelji, nakon posljednje poruke koju ste maloprije mogli pročitati, izbrisali su nas iz liste svojih Facebook prijatelja. S time se posebno teško nosimo.