Pretraga

FESB: Studenti web fakulteta prilagodili i srednjoškolcima

A- A+

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradne u Splitu zahvaljujući nekolicini kreativnih studenata odnedavno se diči modernom internetskom stranicom. Rad šestero studenata i dvoje članova FESB računskog centra oduševio je dekana, profesore te veliki broj mladih koji ostavljaju pozitivne komentare o novom i iznimno zanimljivom dizajnu weba. Jedan od kreatora, Antonio Pavlinović, otkrio nam je uz činjenicu da se redizajnom ciljalo na prilagođenost srednjoškolcima i studentim, kako je zapravo nastao ‘bolji i moderniji FESB.’

Zbog činjenice da se vremena mijenjaju i da više internetsku stranicu FESB-a ne posjećuju samo djelatnici i profesori Fakulteta, nego u najvećem broju studenti, srednjoškolci, roditelji i građanstvo, nekolicina je došla na ideju kako se web mora modernizirati i promijeniti. Na redizajnu internetske stranice spomenutog splitskog fakulteta sudjelovalo je dvoje članova FESB računskog centra, petero studenata Računarstva te student Informatike. Jedan od članova tima je i Antonio Pavlinović koji je na trećoj godini Računalstva te nam je podrobnije objasnio kako je nastala ideja o redizajnu kao i cijeli proces izrade bolje i modernije web stranice FESB-a.

Izdvojeni članak

Auto koji vozi na ‘lajkove’: Tinejdžeri dizajnirali automobil koji se kreće uz pomoć moći društvenih mreža

Trebalo promijeniti fokus – prilagoditi web srednjoškolcima i studentima

– Želja za promjenom identiteta FESB-a je poprilično stara, već nekoliko godina pričalo se o tome s dekanatom, studentima i profesorima. Iz današnje perspektive, promjena weba nije ništa neočekivano, jer se u posljednje dvije godine izgradio cijeli ekosustav web usluga usmjerenih na studente i profesore, a redizajn je samo još jedan korak u smjeru modernijeg i boljeg FESB-a, objašnjava Pavlinović.

Istaknuo je kako je uz ostatak članova tima, velik dio posla u stvaranju novog weba bio i na dekanatu, referadi, profesorima, fotografima i tekstopiscima koji su bili aktivno uključeni u stvaranje sadržaja.

Mlade kreativce na staroj internetskoj stranici najviše je smetalo što su u prvom planu bile informacije zanimljive djelatnicma i profesorima, a sve ono što zanima maturante, ostale srednjoškolce i studente bilo je skriveno u padajućim izbornicima. – Sa stajališta dizajna, vizual prošlog weba je već odavno bio stvar prošlosti, tako da je dodatna motivacija za redizajn bila i pomalo umjetnička – FESB zaslužuje izgledati bolje, izgledati fino, tvrdi student Računarstva.

Izdvojeni članak

Naklikaj: Od frustracije do jeftine izrade web stranica

Dizajn s puno boja jer FESB nije sivilom okovana zgrada

Nacrt prvog prototipa weba nastao je 17. siječnja i od tad je osmeročlani tim uz dodatnu pomoć djelatnika FESB-a definirao kocept, općenite smjernice i tražio inspiraciju. Nakon pet mjeseci truda i rada, web je objavljen 7. lipnja, a mnogi su studenti ostavili pozitivne komentare na njegov novi izgled.

– Sa strane vizuala, znali smo da želimo koristiti tanke fontove, popriličnu količinu whitespacea, što više fotografija s Fakulteta i ponajviše od svega puno boja. FESB nije sivilom okovana zgrada, naši studenti i profesori su životni i raznovrsni, zašto i web ne bi bio, ističe Pavlinović.

Iako su u početku planirali flat sučelje, dodali su više vizualnih elemenata, više slika i tekstura, odvažili se koristiti drugačije fontove i istaknuti tipografiju gdje je to potrebno. Na dizajnu je uz Pavlinovića radio i Marko Matijević iz Računskog centra koji je vikao na svaku nekonzistentnost koju bi uočio u razmacima, veličini fontova, visini redova i slično.