Pretraga

Geek potez godine: Profesor na FER-u zadatkom kriptirao ocjene iz kolokvija

A- A+

Profesor zagrebačkog FER-a, Marin Golub, dosjetio se kako bi rezultate kolokvija studentima mogao učiniti nesvakidašnjima. Objavio je kriptirane rezultate, pa su studenti morali pronaći ključ rješenja da bi shvatili jesu li prošli kolokvij ili ne.

Fakultet elektrotehnike i računarstva| foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Sve je započelo jednim zadatkom iz područja kriptografije. Profesor Marin Golub na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva studentima je na kolokviju zadao zadatak koji počinje riječima: “Pretpostavimo da su rezultati ovog ispita kriptirani na sljedeći način…”, a završava pitanjem kako bez ključa za dekriptiranje otkriti broj bodova nekog studenta.

Izdvojeni članak

Dean Kotiga: FER-ovci su najbolji kvizaši, a evo i zašto

Profesor je ovim zadatkom htio, kako nam kaže, ispitati studente znaju li prepoznati kada je neki siguran kriptosustav ranjiv samo zato što su zadani krivi parametri sustava.

– Još kada sve zadaće nisu bile ispravljene i rezultati nisu još bili objavljeni, komentirao sam zadatke s međuispita na predavanjima. U okviru tog zadatka sam usput rekao da bih trebao objaviti ‘kriptirane’ rezultate na što su se studenti nasmijali. I onda sam pomislio ‘A zašto ne bih?’, prepričava nam Golub kako je došao na ideju.

Ispravljajući kolokvije, odlučio je kriptirati rezultate na način na koji je bio zadan taj zadatak.

– Time sam kroz šalu natjerao studente (koji nisu znali riješiti taj zadatak na međuispitu) da nauče kako riješiti takav problem, objasnio nam je profesor Golub.

Za one koji u kriptiranoj verziji nisu uspjeli shvatiti koji su rezultat ostvarili, profesor je nakon nekoliko dana od objavljivanja neslužbenih kriptiranih rezultata objavio i službene nekriptirane rezultate.

Kako smo čuli od studenata, ovaj potez profesora je izazvao pozitivne reakcije.