Pretraga

[Glas mladih] Studenti nam otkrili što stvarno misle o prijedlogu prvog Zakona o studentskom radu

A- A+

Još od 1996. studentski rad uređen je Pravilnikom koji je posrednicima i poslodavcima ostavljao veliku autonomiju u djelovanju na tom području. To bi se uskoro trebalo promijeniti jer je trenutno otvorena javna rasprava na nacrt prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Neke od novina su uvođenje minimalne satnice koja će ovisiti o minimalnoj bruto plaći, zapošljavanje putem studentskog ugovora trebali bi dobiti i izvanredni studenti, a novac od posredstva posrednik će biti dužan uložiti u poboljšanje studentskog standarda. Osim toga, obaveze posrednika u zaštiti prava studenata bit će veće, a ovlasti inspektora rada proširuju se i na kontrolu studentskog rada. Četvero studenata otkrilo nam je svoje stavove o nacrtu prvog Zakona o studentskom radu koji se odnosi na čitavu studentsku populaciju.

Foto: srednja.hr

Misle li da je Zakon povoljan za studente, što im se sviđa, a što bi izbacili ili dodali pitali smo tri studentice i jednog studenta, inače pokretača peticije koja je otvorila mogućnost rada putem studentskog ugovora i izvanrednim studentima. Svih četvero tijekom studija je radilo ili radi, a evo koja su njihova promišljanja o nacrtu prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova, o kojemu više možete doznati u našoj analizi.

Marko, Ekonomski fakultet Zagreb

Izdvojeni članak

Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

Drago mi je da su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatski studentski zbor kao legitimni predstavnici studenata u Republici Hrvatskoj prepoznali ovu ideju, koja je bila predstavljena inicijativom i peticijom koju sam pokrenuo u veljači ove godine. Usudio bi se reći da je to čak najveća promjena koju nosi ovaj prijedlog zakona. Također toplo pozdravljam propisivanje minimalne naknade po satu na godišnjoj razini. Trenutno bi ona iznosila oko 20-ak kuna, što je svakako pozitivna promjena jer prema trenutnom cjeniku Student servisa u Zagrebu postoje poslovi za koje je propisana naknada od 15kn/h. Propisivanjem minimalne satnice zakonom uvelike će se smanjiti podcjenjivanje studentskog rada od strane poslodavaca.

Također studentski centri će kategorizacijom poslova moći odrediti i veće naknade po satu za određenu kategoriju poslova, kao što je bio i slučaj do sada, no ne ispod minimalne propisane naknade po satu. Velika novost u prijedlogu zakona je da su poslodavci dužni isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od izvršenja posla. Studenti više ne moraju strahovati hoće li ili neće biti isplaćeni, u slučaju da poslodavac ne podmiri svoju obvezu prema studentu, studentski centar je dužan pokrenuti ovršni postupak, ukoliko i ovdje ne dođe do podmirenja obveze, studentski centar je dužan studentu isplatiti naknadu za izvršeni posao. Iskreno se nadam da će ovaj zakon biti donesen i stupiti na snagu u roku koji je predložen, a to je 1.1.2018.

Izdvojeni članak

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

Anamarija, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu

S obzirom na to da ima studenta koji su izvanredno upisali fakultet kako bi mogli izvršavati druge obaveze uz studij, Zakon bi bio revolucija za njih jer bi im omogućavao rad preko studentskog ugovora, što im je do sada stvaralo prepreku, ukoliko su htjeli upravo raditi kako bi se osobno financirali. Također, vjerojatno su izvanredni studenti bili ti, uz one studente koji su porezna olakšica, koji su bili primorani raditi na tuđi ugovor pa će se ujedno stati na kraj i s tim. Do sada sam radila na poslovima inventure, koji su mogli biti i više plaćeni s obzirom na to da su traženi redovni studenti koji imaju redovne obaveze – predavanja često i idući dan, no u određeno doba nema drugih povremenih poslova koji bi se uklopili uz obaveze faksa, a i isplate su bile relativno brzo. Radila sam i na unosu podataka što je bilo plaćeno po učinkovitosti, iziskuje izniman napor da bi se uopće nešto zaradilo i praktički mislim da je za takav tip poslova to izrabljivanje studenata.

Prednosti ovog Zakona jesu svakako pokušaji veće zaštite studenata od strane posrednika, rasterećenje poslovnice SC-a s obavljanjem istih poslova na razini visokog učilišta (iako nisam sigurna koliko se ured na razini visokog učilišta može snaći s ovim novim dodatnim poslom jer im ponekad ne ide ni posao koji rade već 20 godina), prednost je i minimalac od 20 kuna i brza isplata. No, i dalje smatram da će uvijek biti izrabljivanja studenata, studenti često ne biraju jer im novac treba pa će pristati i na rad ‘na crno’.

Smatram također da je trebalo uvrstiti i pojedine stavke još davnih dana vezane uz rad redovnih studenata, a vezane su uz prohtjeve poslodavaca. Ne postoji redovni student koji je redovni (ima fakultetske obaveze) i može raditi minimalno 4 dana u tjednu po 9 sati, to je upravo posao za izvanredne koji nisu imali pravo na studentski ugovor ili apsolvente, a često se upravo samo to nudi što smatram najvećim izrabljivanjem studenata. S obzirom na to da je malverzacija uvijek bilo i uz sve dosadašnje zakone, nisam sigurna koliko će se novac od posredništva ulagati u studentski standard niti da će izrabljivanja nestati pojavom ovog novog Zakona.

Izdvojeni članak

Bezakonje na djelu: Zagrebački studenti za identičan posao dobvaju 3 kune po satu manje od splitskih

Dora, Tehničko veleučilište Zagreb

Studentica sam TVZ-a i radim u struci. Radila sam tri različita posla dosad tako da imam dosta iskustva u radu preko studentskog servisa. Zadovoljna sam novim nacrtom zakona prvenstveno jer mi je drago da su se primijetili propusti u regulaciji studentskog rada koji bi na kraju završili tako da se studenti iskorištavaju od strane nekih poslodavaca. Super je usklađenje minimalnih satnica i super je da je određena minimalnom plaćom. Drago mi je da i izvanredni studenti mogu raditi preko studentskog servisa, međutim mislim da se tu mogao regulirati i stalan rad preko ugovora o radu za redovne studente.

Mislim da će na mene osobno promjena zakona utjecati tako da se osjećam sigurnije i zaštićenije i na kraju manje iskorišteno s obzirom na to da sam radila i radim isti posao kao i zaposleni kolege, a ne samo da sam manje plaćena, već do sad i nikakva dodatna prava nisam imala.

Maja, Prirodoslovno – matematički fakultet Zagreb

Izdvojeni članak

Zapela objava Zakona o studentskom radu: Ministarstvo obrazovanja davno premašilo rok koji je zadao Plenković

Smatram da neke sastavnice idu puno u korist studenata. Dobra stvar je što će sada, ako se zakon usvoji, poslodavci morati isplaćivati veće satnice za rad blagdanima, vikendima te za noćni rad jer su mnogi poslodavci, što znam i iz osobnog iskustva, povećanje spomenutih satnica zanemarivali govoreći kako im to zakonski nije propisano i kako ‘ne moraju oni ništa’.

Također neki poslodavci zbog prirode posla ne dopuštaju pauzu pa studenti rade poslove i po 8, čak i 10 sati bez pauze, što je suludo. Ako se napokon uvede zakonska odredba poslodavci više neće moći zanemarivati potrebu za pauzom bez posljedica. Drago mi je i da bi po novom zakonu izvanredni studenti isto mogli raditi preko studentskog ugovora, što do sada nije bilo moguće. Unatoč tome što nisu redovni studenti smatram da bi trebali po tom pitanju imati ista prava kao i redovni studenti.

Također bi bilo odlično kada bi novce od posredovanja SC bio obvezan ulagati u studentski standard. Mnogo je sastavnica u koje bi se novac trebao i morao uložiti za poboljšanje, prvenstveno u studentske smještaje i prehranu. Do sad se nije znalo kamo taj novac ide, a ovako bi bio definitivno usmjeren u nešto korisno.
Ako će se napokon moći produžiti status preko interneta umjesto fizičkog odlaska u SC to bi bio veliki pozitivni napredak koji se očekivao i prije, budući da živimo u 21. stoljeću.

____________________________________________________________________________

Ministrica pozvala studente da sudjeluju u javnoj raspravi

Javna rasprava oko nacrta Zakona o obavljanju studentskih poslova otvorena je do 9. prosinca, a pristupiti joj možete ovdje. I ministica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak videom se obratila studentima i pozvala ih da sudjeluju.

– Po prvi put, umjesto doista prastarim Pravilnikom, planiramo regulirati studentski rad Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Zakon je trenutno u e-Savjetovanju, zato se pridružite javnoj raspravi i budite konstruktivni i kritični, poručuje Divjek putem Facebooka.