Pretraga

Hrvatski apsurd: Imaju sva studentska prava, a u stalnom su radnom odnosu

A- A+

Iako bi se moglo reći kako su redovan studij i stalni radni odnos dva kontradiktorna statusa, iz brojnih primjera moguće je vidjeti da to nije tako. U Hrvatskoj ne postoji konkretan Zakon kojim je regulirano kombiniranje redovnog studiranja i stalnog zaposlenja, kao niti tijelo koje bi nadziralo ovakve situacije.

Screenshot: Facebook

Potaknuti nekim upitima studenata na društvenim mrežama, odlučili smo istražiti postoji li Zakon koji regulira odnos stalnog zaposlenja i redovnog studija. U tu svrhu odlučili smo kontaktirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u čijoj bi to nadležnosti trebalo i biti.

Izdvojeni članak

Svim redovnim studentima besplatan studij!

Koje su zapravo obaveze redovnog studenta? 

MZOS smo tako pitali postoji li zakon koji regulira stalno zaposlenje i redovan studij, konkretan odgovor nismo dobili. Međutim odgovorili su nam koje su točno zakonske obaveze redovnih, a koje izvanrednih studenata. Iz tog je zakona moguće zaključiti da redovan student, ukoliko izvršava svoje zakonske obaveze, jednostavno ne bi imao vremena biti stalni zaposlenik neke tvrtke. 

– Sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju redovni su studenti oni koji studiraju prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici, dakle, puno radno vrijeme, pišu nam iz Ministarstva. 

Objašnjavaju i kako su troškovi studija takvih studenata dijelom ili u cijelosti financirani iz državnog proračuna, te imaju pravo na zdravstveno osiguranje. Pod određenim uvjetima ostvaruju pravo na subvencionirano stanovanje ili pak prijevoz, kao i državne stipendije. Za razliku od njih, izvanredni studenti nemaju ta prava, a troškove studija u cijelosti ili dijelom snose sami.

– Izvanredni su studenti oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži posebno prilagođene termine i načine izvođenja studija u skladu s izvedbenim planom nastave. Stoga, student u radnom odnosu može biti izvanredni student, a ne redoviti, zaključuju iz Ministarstva.

Izdvojeni članak

Gotovo 80 posto zaposlenih u Hrvatskoj je prekvalificirano za svoj posao

Konkretan zakon ne postoji, kao niti tijelo koje bi ovo reguliralo 

Dakle, iako Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi kako je nemoguće biti redovan student i u stalnom radnom odnosu, u stvarnosti se to provodi u samo nekim tvrtkama.
Na upit u jednoj Facebook grupi je li moguć redovan studij i stalan radni odnos, nekoliko je osoba odgovorilo potvrdno. 

– Trenutno sam ja redoviti student, a radim za stalno (nisam se ispisao s faksa) ali za sada nema problema. Naime, u RH ne postoji ustanova koja se bavi tom radnjom, napisao je član grupe. 

S njim se složio i jedan drugi student koji je također zaposlen na neodređeno. 

– Niti sam izgubio pravo studiranja, niti x-icu, niti sam imao ikakvih problema sa zdravstvenim. Već 3 godine radim… u HZZO nisu nikada ništa prigovorili iako sam im sve rekao kako je, na faksu u referadi nisu ništa rekli, dakle nikakve statuse redovnog studenta ne gubiš, jedino ti zdravstveno prijavljuje poslodavac, napisao je student.

Dodaje i kako je detaljno proučio radi li se o ilegalnoj situaciji. 

– U zakonu ne piše da student MORA biti prijavljen jedino na ugovor o djelu, već da MOŽE biti prijavljen, što ne nosi nikakvu zakonsku težinu ako se prijavi na ugovor o dijelu. To je jako nedorečeni zakona, piše. 

S njim se je složila i jedna studentica, koja tvrdi kako je bila redovno zaposlena i primala stipendiju. 

– Ko će ti oduzet pravo redovnog studiranja? Ko je ta osoba? Ja sam radila i primala stipendiju! Nitko ne vodi evidenciju, nitko ne provjerava i ne postoji zakon, osim ako određeni faks to prati, šta čisto sumnjam, tvrdi ova studentica.

Prosječna plaća uz stipendiju, x-icu i studentski dom

Jedino na što bi osoba trebala pripaziti ako ne želi sankcije, upozoravaju u ovoj Facebook grupi, jest zdravstveno osiguranje. Naime svaki je poslodavac zakonom dužan zaposleniku plaćati doprinose, a budući da su redovni studenti osigurani preko fakulteta, vjerojatno bi takav način zdravstvenog osiguranja trebali prekinuti i poslodavac bi im trebao uplaćivati isto.

– Čak možeš istovremeno raditi i preko SC-a i kao stalno zaposlen, jer ti nikada zapravo nisi izgubila status redovnog studenta, zaključuje iz svega student koji je u stalnom radnom odnosu. 

Iz svega napisanog, za osobe koje su redovni studenti i uz to stalno zaposlene osobe ne postoje nikakve sankcije. One mogu zarađivati neograničeno i pri tome koristiti jednaka prava kao i studenti koje financiraju roditelji ili zarađuju sitniš preko student servisa. Ne zvuči loše zarađivati prosječnu hrvatsku plaću od 5.646 kuna, plaćati stanarinu u studentskom domu 400, a jesti na x-icu za svega desetak kuna po obroku. Država vam, izgleda, ionako ne može ništa.