Pretraga

Hrvatski studentski zbor ima novog predsjednika: Provjerite na koje će se tri stvari osobito fokusirati u svome radu

A- A+

Novi predsjednik Hrvatskog studentskog zbora je Stjepan Ćurčić, aktualni predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Konstituirajuća sjednica u subotu je održana upravo u Osijeku, a za zamjenika HSZ-a izabran je Nediljko Jerković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Novi predsjednik naglasio je da će se za studentska prava boriti za pregovaračkim stolom.

Konstituirajuća sjednica HSZ-a|foto: HSZ

– Nakon što je rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Vlado Guberac, preuzeo funkciju predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske, ovo je druga značajna funkcija od interesa za studente koju su preuzeli predstavnici osječkog Sveučilišta, stoji u priopćenju Hrvatskog studentskog zbora.

Izdvojeni članak

Izabran novi predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora: Provjerite što najavljuje za svoj mandat

Stjepan Ćurčić u subotu je i službeno postao predsjednik Hrvatskog studentskog zbora. Ovu akademsku godinu uz pomoć zamjenik Nediljka Jerkovića, imat će šansu pridonijeti mnogobrojnim problemima koja muče studente u Hrvatskoj.

– Iznimna je čast, ali i velika odgovornost predstavljati i zastupati interese više od 160 tisuća studenata u Republici Hrvatskoj. Svojim inicijativama i aktivnim radom pozicionirat ćemo Hrvatski studentski zbor kao jednog od glavnih dionika u donošenju ključnih odluka vezanih za visoko obrazovanje i studentski standard u Republici Hrvatskoj. Nekad se za studentska prava moralo boriti na ulicama, danas to radimo za pregovaračkim stolom, no cilj je isti – uvesti promjene, a studenti su bili i uvijek će biti nositelji pozitivnih promjena u društvu, rekao je Stjepan Ćurčić.

U planu i programu rada fokus je stavljen na izmjene zakona o studenskom zboru, predlaganje novog pravilnika o ostvarivanju prava na prehranu te aktivno sudjelovanje u pripremnim radnjama za donošenje izmjenjenog zakona o kvaliteti u visokom obrazovanju te sklapanju budućih programskih ugovora između ministarstva i visokih učilišta. U javnoj je raspravi trenutno Zakon o studentskom radu što je svakako jedan od najvećih uspjeha prethodnih saziva Hrvatskog studentskog zbora čije će finaliziranje i konačno donošenje biti jedan od prioriteta i ovog saziva.

O novoizabranom sazivu Hrvatskog studentskog zbora očitovao se i rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji je na čelu Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

– Grad Osijek i Sveučilište iznjedrili su nobelovce i brojne ugledne članove akademske zajednice u Hrvatskoj. Vjerujem da u suradnji sa studentima našeg Sveučilišta, ali i predstavnicima Hrvatskog studentskog zbora možemo unapređivati sustav visokog obrazovanja. Iz navedenih razloga ponosan sam što je upravo Stjepan Ćurčić, kao student osječkog Sveučilišta, izabran za predsjednika Hrvatskog studentskog zbora, rekao je rektor Vlado Guberac.

U svojem priopćenju iz HSZ-a pozivaju sve studente da im se jave sa svojim problemima, pohvalama, kritikama, prijedlozima kako unaprijediti bilo koji segment koji će studiranje na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj učiniti kvalitetnijim, zanimljivijim, konkurentnijim.

– Zajedno možemo stvari mijenjati na bolje, poruka je aktualnog saziva Hrvatskog studentskog zbora.