Pretraga

Indeksi polako postaju muzejski materijal: Ukida ih jedno od najpopularnijih veleučilišta u Hrvatskoj

A- A+

O besmislenosti papirnatog indeksa pisali smo već nebrojeno puta. Njegova cijena doseže i nekoliko stotina kuna, a služi samo za fizički upis ocjena koje ionako već postoje u online obliku na Studomatu. Neka sveučilišta već su ga u potpunosti ukinula, kao i sastavnice najvećeg u državi, a sada odlazi u zaborav i na jednom od najpopularnijih veleučilišta u Hrvatskoj.

Foto: srednja.hr

Na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu u tijeku je uvođenje e-Indeksa za studente svih studijskih godina i svih studija Veleučilišta.

Izdvojeni članak

Svake godine ista glupost: Na upisima u više godine uz Studomat se provjerava i indeks koji ničemu ne služi

S Veleučilišta su priopćili kako će dosadašnji indeks koji je ujedno i javna isprava biti do završetka studija pohranjen u tajništvu Veleučilišta, a nakon toga će se s ostalim osobnim dokumentima vratiti studentima.

Podsjetimo, već godinama se papirnati indeksi više ne koriste na FER-u, toj praksi se pridružio i Agronomski fakultet u Zagrebu, kao i varaždinski FOI. Studentska iskaznica odnosno x-ica jedina je isprava i studenata Sveučilišta u Rijeci, a indekse je u povijest poslalo i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Inače, Pravilnik o studentskoj ispravi iz 2014. propisuje da je službena studentska isprava studentska iskaznica poznatija kao x-ica, pa je indeksne potreban kao i dokaz studentskog identiteta. Iz SRCA su za srednja.hr još prije godinu dana rekli da se visokim učilištima već dulje vrijeme s tehničke strane omogućuje da prestanu koristiti klasične papirnate indekse. Na portalu smo proveli i anketu s pitanjem ‘Trebaju li sva sveučilišta u Hrvatskoj ukinuti fizičke, papirnate indekse?’. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta sudjelovalo 1.520 osoba. Od te brojke, 812 ispitanika bilo je za ukidanje papirnatih indeksa, njih 477 izjasnilo se da nije za ukidanje tog dokumenta, dok je 231 osobi svejedno hoće li papirnati indeks postojati.