Pretraga

Istraživanje studentica ERF-a: Polovica studenata ne bi prijavila korupciju na svom fakultetu

A- A+

Studentice sa zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta provele su istraživanje među 300-tinjak studenata diljem Hrvatske na temu ‘Korupcija tijekom studiranja’ . Projekt su provele pod mentorskom palicom Profesorice Irme Kovčo Vukadin, a cilj istoga bio je informirati studente i širu javnost o raširenosti korupcije po hrvatskim fakultetima.

Pod mentorstvom Irme Kovčo Vukadin s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu koja godinama istražuje kretanje kriminaliteta u Hrvatskoj, četiri studentice diplomskog studija socijalne pedagogije provele su istraživanje ‘Korupcija tijekom studiranja‘. U istraživanju je sudjelovalo 303 studenata diljem Hrvatske, a cilj je bio ukazati javnosti i podići svijest o raširenosti korupcije tijekom studiranja, prenosi esava.info.

Izdvojeni članak

Dekan okrivljen za primanje mita i dalje obnaša dužnost: Predaje Antikorupcijski odgoj

Preko 90 posto studenata ne podržava korupciju

Rezultati istraživanja su pokazali da se čak 53 posto ispitanika čulo za korupciju na fakultetu, no većina je do tih informacija došla preko medija (52 posto) te kolega ili poznanika (42 posto). Kad je u pitanju osobni dodir s nekim oblikom korupcije tijekom studiranja, isti je doživjelo dva posto studenata, što je vrlo pozitivan rezultat.

Velika većina studenata (91 posto) koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem, pak ne podržava nikakav oblik korupcije, no čak polovica nije upoznata s relevantnim dokumentima na razini Sveučilišta u vezi korupcije.

Na pitanje bi li prijavili slučaj korupcije na svom fakultetu, potvrdan odgovor dalo je 45 posto studenata, a na oprečnoj strani sa suprotnim odgovorom našlo se 55 posto njih.

Izdvojeni članak

Istraživanje: Studenti koji varaju skloniji raditi u vladi, ali i korupciji

Kome se trebate javiti ako se odlučite za prijavu

Autorice istraživanja su za kraj i napisale upute kome se studenti trebaju javiti ako se suoče ili doznaju za korupciju na svojim fakultetima.

U slučaju pokušaja ili već izvršene aktivnosti korupcije student odlazi do dekana te mu predaje ‘dokument’ na kojemu napiše kratke smjernice o tome što se događa i na koji način. Ako, pak, postoje dokazi student može podnijeti prijavu i policiji. Zatim se trebate obratiti povjerenstvu za upravljanje kvalitetom koje je nadležno dekanu, te isti kontaktiraju samog dekana određenog fakulteta. Kad se slučaj prijavi, isti se šalje na razmatranje nadležnim tijelima i institucijama.

– Dokumenti na koje se u slučaju korupcije kao studenti možemo pozvati su statuti i poslovnici fakulteta (ukoliko isti postoje na određenom fakultetu), zatim na odredbe kaznenog zakonodavstva, Zakona o USKOK-u te međunarodnim pravnim instrumentima kojima je Republika Hrvatska pristupila. Relevantni međunarodni dokumenti u navedenom području su Kaznenopravna konvencija o korupciji, Dodatni protokol uz Kaznenopravnu konvenciju o korupciji, Građanskopravna konvencija o korupciji, te Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije, navele su na kraju studentice ERF-a.

Uz to, na razini zagrebačkog Sveučilišta postoje mjere za suzbijanje korupcija te također anonimno možete podnijeti prijavu putem sljedećeg linka.