Pretraga

Izašla je najnovija lista 1000 najboljih sveučilišta u svijetu, evo kako (ne)stoje hrvatska sveučilišta

A- A+

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se sveučilišta rangiraju prema kvaliteti, a danas je izašlo njezino izdanje za 2020. godinu. Ljestvica sadrži 1000 najboljih sveučilišta iz cijeloga svijeta, a od hrvatskih sveučilišta na ljestvici je samo zagrebačko koje se nalazi na skupnoj poziciji između 751. i 800. mjesta.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Na jednoj od najpriznatijih ljestvica, QS World University Rankings, koja sadrži 1000 najboljih sveučilišta cijeloga svijeta, svoje mjesto pronašlo je samo Sveučilište u Zagrebu. Ono se našlo na poziciji između 751. i 800. mjesta, a niti jedno drugo hrvatsko sveučilište nije uopće dospijelo na ljestvicu. Ova pozicija ujedno je i blagi skok za Zagreb jer je prošle godine na istoj ljestvici bilo između 801. i 1000. mjesta

Izdvojeni članak

Doznajte koje je hrvatsko sveučilište najbolje prema prestižnoj svjetskoj ljestvici za 2019.

Poziciju najboljeg sveučilišta na cijelom svijetu i dalje drži Massachusetts Institute of Technology (MIT), a slijede ga Stanford, Harvard i Oxford, koje je time ujedno i najbolje sveučilište u Europi.

Sveučilište u Mariboru nalazi se na istoj poziciji kao ono u Zagrebu, Sveučilište u Ljubljani nalazi se između 591. i 600. mjesta, a Sveučilište u Beogradu između 801. i 1000. mjesta.

Cijelu ljestvicu možete pogledati na ovoj poveznici.