Pretraga

Izgleda da u Zadru konačno kreće izgradnja novog studentskog doma u sklopu kampusa

A- A+

Nedostatak kvalitetnog smještaja za studente u Zadru trebao bi se barem djelomično riješiti izgradnjom novog studentskog doma. To se najavljuje već nekoliko godina, a najnovija informacija bila je da će izgradnja krenuti u drugoj polovici ove godine. Jučer su se sastali gradonačelnik Zadra i rektorica Sveučilišta koji su razgovarali upravo o ovoj temi i ostalim bitnim pitanjima za Sveučilište u Zadru.

Zadar ima jedan mali studentski dom sa samo 212 kreveta. To je iznimno malo uzevši u obzir da na Sveučilištu studira oko 6.000 ljudi, pa se u ovom turističkom gradu mnogi bore s pronalaskom kvalitetnog smještaja.

Izgradnja novog kampusa kao i studentskog doma najavljuje se od 2011. godine. Planirane su izgradnja zgrade fakulteta i studentskog dormitorija te studentske menze i paviljona. Za izradu idejnog arhitektonskog rješenja novog sveučilišnog kampusa na prostoru bivše vojarne Franka Lisice, nagradu je 2015. godine dobio arhitekt Vedran Pedišić.

Izdvojeni članak

Gdje i kako žive studenti u Zadru te zašto još uvijek nije počela gradnja novog kampusa?

Jučer je gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima i pročelnicima održao radni sastanak  s rektoricom zadarskog Sveučilišta Dijanom Vican i prorektorom Josipom Faričićem. Jedna od tema bila je i skori početak realizacije projekta studentskog doma na prostoru Novoga kampusa.  Razgovaralo se i o komunalnom redu na prostoru Novog kampusa i rješavanju dugoročnih potreba Sveučilišta za jačanje kapaciteta i podizanje sveučilišnih standarda kako bi se omogućio daljnji razvoj drugih smjerova sukladno strategiji razvoja Sveučilišta i grada Zadra, posebice u dijelu tehničkih i STEM područja, objavljeno je na stranicama Grada.

Prema projektu, studentski dom imat će 284 smještajne jedinice, studentsku menzu kapaciteta 600 mjesta sa slastičarnicom, caffe barom i velikom učionicom. Početak realizacije projekta studentskog doma očekuje se u drugoj polovici ove godine, a ukupna vrijednost projekta je 79 milijuna kuna.

Još u listopadu sa Sveučilišta su nam rekli kad se može očekivati useljenje u novi dom:

– Budu li svi uvjeti tijekom pripreme, izgradnje i opremanja pravovremeno zadovoljeni, očekuje se da će prvi stanari studentskih paviljona moći useliti u iste u akademskoj godini 2020.-2021.

Sastanci Grada i Sveučilišta nastavit će se na mjesečnoj razini,  da bi se sve realiziralo sukladno planu