Pretraga

‘Jesam li alkoholičar ako se svaki vikend napijem?’: Umjesto kod Lastana, odgovor od sada potražite kod Andrije

A- A+

Ove akademske godine, na inicijativu nekolicine studenata Medicinskog u Zagrebu, osnovana je Studentska sekcija za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’. Bave se problematikom i važnošću javnoga zdravstva, edukacijom o cijepljenju kao i spolno prenosivim bolestima u školama te financijskim aspektom zdravstva i drugim aktualnim pitanjima iz tog područja. Nedavno je upravo ta Studentska sekcija pokrenula i prvi javnozdravstveni portal za studente u Hrvatskoj – Pitaj Andriju!

‘Ne mogu jesti, stalno mislim da sam debela. Kome da se obratim za pomoć?’, ‘Jesam li alkoholičar ako se svaki vikend napijem?’, ‘Imao sam nezaštićeni spolni odnos, kome da se obratim kako bih provjerio svoje zdravlje?’ – pitanja su koja muče nemali broj studenata. I dok je na slična nekada odgovarao Lastan, danas studenti odgovore potražuju putem Googlea i često dolaze do neprovjerenih i netočnih informacija.

Umjesto da pitaš Lastana – Pitaj Andriju!

Izdvojeni članak

Djevojke nemojte ovo zanemariti: Provjerite gdje možete posjetiti ginekologa i besplatno napraviti PAPA test

No, to bi se od sada trebalo promijeniti. Nedavno je, naime, Studentska sekcija za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’, pokrenula prvi javnozdravstveni portal za studente u Hrvatskoj – Pitaj Andriju!

Na ovome portalu studenti mogu saznati sve relevantne informacije iz područja javnog zdravstva, a ako se neka od informacija ne nalazi na portalu, moguće je postaviti pitanje na koje ćete kasnije moći pronaći odgovor.

– Kao Studentska sekcija za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ shvatili smo kako ne postoji niti jedan javnozdravstveni ili zdravstveni portal koji je namijenjen studentima te vodeći se principima akademika Štampara samo u okvirima 21. stoljeća odlučili smo zajedno sa svojim mentorima sa Škole narodnog zdravlja pokrenuti ovaj portal, pojašnjavaju studenti koji pod budnim okom svojih mentora odgovaraju na sva pitanja i pomažu kolegama u nevolji.

Studenti mogu postavljati i pitanja

Izdvojeni članak

‘Smijem li se seksati tijekom mjesečnice’ i ‘zašto mi je mali’: Liječnici odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja o seksu

Na samome portalu određeno je više kategorija unutar kojih se nalaze pitanja povezana sa studentskom zdravstvenom ili javnozdravstvenom problematikom.

– Kako svaki student bude postavljao pitanja – odgovori će se nadopunjavati po pojedinoj kategoriji. S vremenom će se baza pitanja povećavati po kategorijama, te će studenti moći naći sve relevantne i provjerene odgovore vezano za svoje probleme na jednom mjestu, pojašnjavaju iz Studentske sekcije za javno zdravstvo.

Ipak, valja napomenuti, ovaj hvalevrijedan projekt pruža odgovore informativnog karaktera, te se od njih Studentska sekcija pravno ograđuje.

Preporuka je uvijek se javiti svojem izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, odnosno svojem školskom liječniku.

Tko je Andrija?

– Andrija Štampar je osoba čiji status i veličinu treba revitalizirati kod mladih ljudi na našem Sveučilištu. Kada kažete i osvijestite da je Andrija Štampar predsjedavao prvom skupštinom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je sada jedna od najbitnijih sastavnica Ujedinjenih naroda i još k tome da je Andrija Štampar rođen u današnjoj Republici Hrvatskoj – nije li to uistinu nevjerojatno? Andrija Štampar, uz navedeno, bio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu, dekan Medicinskog fakulteta i akademik.