Pretraga

Na još jednoj svjetskoj ljestvici kvalitete splitsko Sveučilište našlo se ispred zagrebačkog

A- A+

U.S. News & News Report američka je medijska kompanija, koja se među ostalim, bavi rangiranjem svjetskih sveučilišta prema kvaliteti, temeljem više kriterija. Od 1.250 sveučilišta iz 74 zemlje, na ljestvici su se našla dva hrvatska – Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu. I baš kao na najpoznatijoj Times Higher Education ljestvici, splitsko Sveučilište našlo se na boljoj poziciji od zagrebačkog.

rektor Damir Boras | foto: Ivan Božić |srednja.hr

U.S. News & News Report sastavio je ljestvicu pod nazivom Best Global Universities, čiji je cilj usporediti sveučilišta na globalnoj razini i rangirati ih prema kvaliteti. U rangiranju je obuhvaćeno 1.250 sveučilišta iz 74 zemlje, a u određivanju kvalitete koristi se 13 parametara. Ocjenjuju se tako reputacije istraživanja na globalnoj i regionalnoj razini, publikacije i objavljene knjige, citiranost, količina publikacija unutar deset najcitiranijih publikacija, internacionalna suradnja i još nekoliko parametara koje možete vidjeti u tablici koja slijedi. Postotak prikazan u desnom stupcu označuje udio kriterija u ukupnom broju bodova.

Screenshot: www.usnews.com

Situacija s Times Higher Education ljestvicom iz rujna, na kojoj je Sveučilište u Splitu bolje rangirano od zagrebačkog, ponovila se i na ovoj ljestvici. Naime, splitsko je Sveučilište zauzelo 487., a zagrebačko 526. mjesto.

Izdvojeni članak

Jedan od naših najcitiranijih znanstvenika Igor Rudan objasnio zašto je splitsko Sveučilište preteklo zagrebačko

– Ono što nas može veseliti je podatak da je među prvih 500 najboljih svjetskih sveučilišta uvršteno i Sveučilište u Splitu koje zauzima 487. mjesto, što je dokaz da napredak splitskog Sveučilišta i na drugim svjetskim listama nije nikako bio slučajan. U regiji su ispred splitskog Sveučilišta samo Sveučilište u Ljubljani na 394. i Sveučilište u Beogradu na 397. mjestu, što je obzirom na veličinu tih sveučilišta prema splitskom, te činjenicu da ova lista ne uzima u obzir veličinu pojedinog sveučilišta, dodatni podstrek Splitu, poručuje putem stranica Sveučilišta u Splitu Alen Soldo, prorektor za znanost i međunarodnu suradnju.

Inače, već je pri prošlom velikom rangiranju i sličnom  rezultatu jedan od naših najcitiranijih znanstvenika Igor Rudan objasnio zašto je splitsko Sveučilište preteklo zagrebačko, a njegov konstruktvini komentar možete pročitati na ovoj poveznici.

Što se pak tiče vrha ljestvice ‘Best Global Universities’, na prvom mjestu je Harvard University, a na drugom Massachusetts Institute of Technology. Slijede ih Stanford University, University of California-Berkeley i University of Oxford.