Pretraga

Kartaška igra na FER-u pretvorena u neobičan kolegij: Nema ocjena i klasičnog ispita, a do sada ga nitko nije pao

A- A+

‘Bridž je kartaška igra koju s 52 karte igraju četiri igrača, po dva suprotstavljena para’, tom rečenicom započinje opis ovog sporta na Wikipediji. Iako nam pri samom spomenu bridža na pamet prvo padne prizor kartaške partije među bakicama u staračkom domu, riječ je zapravo o misaonom sportu namijenjenom svim dobnim skupinama. Malo je poznato da na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva već petnaestak godina postoji čitav kolegij posvećen bridžu, a studenti kroz njega u indeksu mogu zaraditi čak dva ECTS-a. ‘Uvod u bridž’ jedini je takav kolegij u Hrvatskoj.

foto: pixabay

U utorak, 13. ožujka, na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva počinje tečaj bridža za početnike. Ususret njemu, porazgovarali smo s nositeljicom kolegija ‘Uvod u bridž’, kojega svi zainteresirani mogu slušaju baš na tom Fakultetu, dr. sc. Tihanom Brkljačić. Brkljačić je inače viša znanstvena suradnica na Institutu Ivo Pilar, a osim o samom kolegiju ‘Uvod u bridž’, otkrila nam je i neke zanimljive pojedinosti o toj kartaškoj igri.

Zašto ste se i s kojim ciljem odlučili pokrenuti, te kakve veze s FER-om ima kolegij ‘Uvod u bridž’?

Izdvojeni članak

[Neobični kolegiji] Znanstvena fantastika na FPZG-u

Kolegij ‘Uvod u bridž’ pokrenuo je prije petnaestak godina profesor Neven Elezović, a ja sam ga preuzela prije desetak godina, budući da je profesor Elezović imao previše drugih obaveza, a ja sam bila logični izbor jer sam i prije vodila tečajeve bridža i držala neke druge kolegije na FER-u.

Profesor Elezović, matematičar po struci, pokrenuo je ovaj kolegij s idejom da studente upozna s ovom prelijepom igrom koja omogućuje studentima praktičnu primjenu znanja iz kombinatorike i vjerojatnosti. FER je jedini fakultet u Hrvatskoj u kojem se održava nastava iz ovog predmeta, ali u svijetu postoji niz sveučilišta na kojima se mogu upisati predmeti kao što su bridž ili šah. Također neka sveučilišta koriste zadatke iz bridža kao alternativu klasičnim testovima intelektualnih sposobnosti, ako kandidat to odabere.

Kako je predmet koncipiran – vjerujem da postoje predavanja i praksa? Kako oni točno izgledaju?

Tako je. Nastava ex-katedra se odvija na FER-u i traje dva ozbiljna sata (smijeh), dok se vježbe – koje su zapravo kartanje – događaju u prostorijama Bridž kluba Dr. Jurica Tomljenović, u Movie Pub-u. Osnove su raspoređene u desetak predavanja, koja prate vježbe na kojima studenti, uz asistente i demonstratore, igraju svoja prva dijeljenja. Napominjem da je ovaj tempo iznimno brz i da je potreban vrlo veliki angažman kako bi se savladalo predviđeno gradivo. Većina početnih tečajeva za odrasle odvija se kroz 20, pa i više termina. Iz iskustva znam da studentima odgovara ubrzani tempo jer svi željno iščekuju okušati se na prvom pravom turniru.

Izdvojeni članak

Zombiji, Harry Potter i Lady Gaga kao dio fakultetskih programa

Kakva će znanja i kompetencije steći studenti koji odslušaju ovaj kolegiji?

Studenti koji odslušaju kolegij naučit će osnove licitacije i igre u bridžu, a ponovit će, a neki i proširiti znanja iz kombinatorike i vjerojatnosti. Istraživanja pokazuju da se učenjem ove igre razvijaju brojne kompetencije kao što su procjena šansi i rizika, deduktivno i induktivno zaključivanje, brzo donošenje odluka… Bridž je iznimno kompetitivna igra, ali i igra za koju je neophodna suradnja partnera, pa će uspješni polaznici razvijati i socijalne vještine vezane uz kooperaciju s partnerom i psihološku procjenu protivnika.

Prirodnim mi se nameće i jako me zanima, Vaš odgovor na sljedeće pitanje: kako izgleda ispit iz kolegija ‘Uvod u bridž’? Jesu li pitanja vezana uz teoriju i ispit je klasičan, pitanje-odgovor? Ili, pak, studenti moraju odigrati jednu partiju bridža pa onda pobjednik prolazi ispit, a gubitnik mora na novi rok?

Nasmijali ste me s ovim pitanjem, možda bi takav pristup dodatno motivirao polaznike! Ipak, ovo je vještina, a ne klasični kolegij tako da ne postoje ocjene nego samo prolaz/pad – a da budemo iskreni zapravo postoji samo prolaz. (smijeh) Klasičnog ispita nema. Tijekom nastave, studenti rješavaju različite zadatke pomoću kojih pratim napredak i uskočim kad zapnu. Po završetku tečaja, svaki student odigra turnir s iskusnim igračem koji procijeni je li student svladao osnove. U principu, studenti koji nisu zainteresirani ili procijene da je bridž prezahtjevan, odustanu nakon nekoliko termina pa do sada nisam imala prilike srušiti studenta na ovom kolegiju.

Tko sve može na FER-u upisati kolegij ‘Uvod u bridž’? Na pozivnici za tečaj stoji kako je namijenjen studentima svih fakulteta, ali, pretpostavljam, samo Sveučilišta u Zagrebu?

Svi studenti mogu odslušati kolegij, samo je pitanje kojim će studentima on biti priznat od strane njegovog fakulteta. Prije koju godinu imala sam polaznika iz Španjolske koji je bio na Erasmus razmjeni pa smo nastavu držali na engleskom jeziku. Dakle, ako ste student (uključeni su i studenti na doktorskom te više i visoke škole), možete pohađati tečaj – i za vas će nastava kao i svi materijali biti besplatni. Hoćete li ili nećete za to dobiti ECTS-ove, trebate provjeriti u studentskoj službi vašeg fakulteta. Također, uz dozvolu roditelja, dobrodošli su i srednjoškolci.

U pozivnici za tečaj bridža posebno se obraćate onima koji su se ‘odlučili baviti sportom, ali ne da im se micati’. Je li bridž zaista sport?

Izdvojeni članak

Na kolegiju kojeg su osmislili i vode zagrebački studenti uče se najvažnije vještine 21. stoljeća

Bridž je jedan od pet misaonih sportova (uz šah, kineski šah, go i dame) priznatih od Svjetske udruge međunarodnih sportskih federacija. Brojne druge igre (npr. Backgammon, Monopoli, Poker) nisu priznate iz razloga što je element sreće (npr. bacanje kocke) sastavni dio igre. U bridžu, iako se igra s kartama, sreća nije integralni dio igre, jer rezultat ne ovisi o ‘kvaliteti’ karata koje su vam podijeljene, već o vašoj vještini da iz njih izvučete najbolje.

I u Hrvatskoj bridž ima status sporta, te smo članovi Zagrebačkog sportskog saveza i Hrvatskog olimpijskog odbora. Hrvatski bridž savez redovito održava državna prvenstva u različitim kategorijama, a naša reprezentacija sudjeluje na europskim i svjetskim prvenstvima. Bridž je, također, prepoznat na Zagrebačkom sveučilištu pa se održavaju godišnja sveučilišna prvenstva, a sudjelovali smo i na EUSA studentskim sportskim igrama 2016. godine.

I za kraj, brojni, posebice mlađi, često smatraju da je bridž igra za dokone bake. Je li to uistinu tako ?

Je! I bridž je igra za srednjoškolce, i za studente i za profesore. Rijetko gdje je toliko nevažno koliko godina imate, kojeg ste spola, što ste po profesiji, kako izgledate i koja vam je životna filozofija – nego što je to na bridžu. Kada turnir počne, sve osim vještine igranja postaje potpuno nevažno. Na europskom prvenstvu susret ćete Billa Gatesa, poneke članove kraljevskih obitelji, ali i krajnje sumnjive spodobe. Upoznat ćete ljude najrazličitijih profila, iz različitih socijalnih miljea, različitih kultura, čut ćete zanimljive priče. Gdje god u svijet otišli, ako vam zatreba društvo, naći ćete ga u lokalnom bridž klubu. Gdje god da se nađete, ako je s vama drugi igrač bridža, imat ćete neiscrpnu temu razgovora.