Pretraga

Mali plagijatori u akciji: Studentica Filozofskog kupila bi si rad iz izbornog predmeta

A- A+

Kako dolazi kraj akademske godine, sve se češće na društvenim mrežama mogu vidjeti oglasi o kupnji seminarskih i ostalih akademskih radova. I dok se većina na njih oglušuje, postoje studenti kojima to smeta. Jer će možda upravo ta osoba umjesto njih jednoga dana raditi posao za koji uopće nije kompetentna. Tako smo ovoga puta zaprimili anonimnu prijavu oglasa jedne studentice kojoj se ne da pisati rad iz predmeta kojeg je sama birala, pa bi ona platila da netko to obavi umjesto nje.

Foto: pixabay

Već smo nebrojeno puta pisali o tome kako studenti i maturanti putem društvenih mreža kupuju seminarske i završne radove. Pritom ih uopće nije strah da će biti uhvaćeni. Potražuju osobu koja će u zamjenu za novac napisati rad umjesto njih bez skrivanja svog imena, u javnim grupama na društvenim mrežama, na kojima njihovu objavu može pročitati svatko – od kolega pa sve do profesora. Ne samo da ih nije strah, već ih nije niti sram što će svoju titulu steći na temelju tuđeg rada.

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

Kupnja akademskih radova postala je u nas toliko česta, da postoje tvrtke registrirane za bavljenje isključivo tom djelatnosti – prodajom radova. 

I dok se nas često prozivalo cinkerima i drukerima jer smo ovakve oglase prijavljivali školama i fakultetima na kojima mali plagijatori studiraju, postoje i oni svjesni da ovakve radnje nisu ispravne. Oni ljutiti koji znaju da se radi o čistom ‘nabijanju rogova’ onima koji se trude. 

Upravo takvi studenti javljaju nam se sve češće, a s ciljem da se količina ovakvih radnji barem malo smanji. 

Jer ne žele da jednoga dana, umjesto njih, posao dobije mali plagijator. Jer ne žele da ih liječi osoba koja je fotkala ispit iz anatomije i poslala ga nekome tko će ga riješiti za 300 kuna. Jer ne žele da jednoga dana, umjesto njih, mali plagijatori donose važne političke odluke. 

Tako nam je ovih dana jedan takav oglas poslao razočarani student. Oglas je postavila studentica koja je upisala, naglašavamo, izborni predmet indoeuropska mitologija, te u grupi studenata lingvistike FFZG-a pitala tko bi joj napisao seminar na temu ‘Onaj svijet’. 

Naravno, ona bi platila za to. 

Naravno, screenshot oglasa poslali smo nositelju spomenutog kolegija.

Screenshot: Facebook grupa ‘Svi studenti lingvistike FFZG’