Pretraga

Maturanti, na ovo biste trebali obratiti pozornost pri upisu faksa: Ovo su najtraženija zanimanja na Zavodu za zapošljavanje

A- A+

Svega je nekoliko dana ostalo do formiranja rang lista i upisa nove generacije brucoša na fakultete. U vremenima dosta loše financijske situacije u zemlji, brojni maturanti svoje snove ostavljaju po strani i biraju unosna zanimanja ili barem ona s kojima će biti u mogućnosti pronaći posao. Stoga smo od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražili podatke o najtraženijim zanimanjima u ovoj godini za koje je potrebna fakultetska diploma.

Foto: Pixabay

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Još malo pa upisi: Provjerite u kojem gradu i fakultetima maturanti najviše žele studirati

Po broju oglasa za posao u prvih 5 mjeseci ove godine, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) za nas je sastavio listu najtraženijih zanimanja za koje je potrebna fakultetska diploma.

Najtraženiji ekonomisti, liječnici i pravnici

Na listu koju smo dobili od HZZ-a, na prva tri mjesta kao najtraženije kvalifikacije našli su se diplomirani ekonomisti, doktori medicine i diplomirani pravnici.

Deset najtraženijih zanimanja s fakultetskom diplomom

Diplomirani ekonomist
Doktor medicine
Diplomirani pravnik
Diplomirani građevinski inženjer
Diplomirani strojarski inženjer
Agronom
Psiholog
Učitelj matematike
Profesor matematike
Profesor engleskoga jezika

Neka od ovih zanimanja nisu nas previše začudila, što zbog stalne medijske pažnje, što zbog statističkih podataka o deficitarnim zanimanjima. Međutim, činjenica da su psiholozi, agronomi i građevinari traženi nije se toliko problematizirala u javnosti.

Izdvojeni članak

S ovim fakultetima možete vrlo lako do posla u Hrvatskoj

Pri odabiru fakulteta maturanti ne brinu o šansama za zaposlenje?

Ako ove podatke usporedimo s podacima o najtraženijim studijskim programima u Hrvatskoj koje smo krajem lipnaj dobili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), tek nekoliko zanimanja se poklapa.

Među deset najtraženijih studijskih programa jedino se psihologija preklapa s podacima HZZ-a o najpopularnijim zanimanjima za koje je potrebna fakultetska diploma pa se čini da maturanti baš ne biraju svoje fakultetsko obrazovanje po šansama za zaposlenje nakon završetka.

Međutim, treba uzeti i obzir da ne idu sva zapošljavanja preko javnih natječaja, pa shodno tome ni preko HZZ-a.