Ministarstvo dopunilo ljestvicu fakulteta čiji studenti mogu ostvariti pravo na STEM stipendiju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopunilo je listu studija, čiji studenti mogu ostvariti pravo na STEM stipendiju. Tako je u odnosu na srpanjsku listu, još devet fakulteta našlo svoje mjesto na popisu.

Poput prošle godine, u ovoj će MZO također dodijeliti 3.400 stipendija studentima koji se obrazuju na nekom od studija iz STEM područja. Devet mjeseci odabrani studenti će dobivati po 1.200 kuna, dakle 10.800 ukupno u tekućoj akademskoj godini.

Ministarstvo odlučilo koliko će STEM stipendija dodijeliti u ovoj godini: Studenti koji ju dobivaju imaju minimalna zaduženja

Neki od ciljeva ovakvog stipendiranja su usmjeravanje mladih na studijske programe koji imaju najveću perspektivu generiranja ekonomskog rasta u Hrvatskoj te poticanje usklađivanja obrazovanja i kvalifikacija s potrebama tržišta rada.

Podsjećamo da je za razliku od većine drugih stipendija, za koje studenti apliciraju, u slučaju ovih stipendija, sustav potpuno automatiziran.

Stoga sve što student treba napraviti je uz nekoliko klikova prihvatiti Uvjete stipendiranja.

– Postupak dodjeljivanja državnih stipendija u STEM područjima znanosti u potpunosti je automatiziran u skladu sa zahtjevima eGovernmenta. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju podataka koje posjeduju javne ustanove, te u skladu s kriterijima i uvjetima za dodjelu stipendija u STEM područjima, prepoznaje studente koji imaju pravo na ovaj vid potpore te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu AAI@EduHr, obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti. Studenti pravo na dodjelu državne stipendije stječu nakon prihvaćanja Uvjeta stipendiranja. Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora kojim se reguliraju prava i obveze Ministarstva i studenta. Novčani iznos državne stipendije isplaćuje se na žiro-račun korisnika stipendije, stoji u objašnjenju na stranicama MZO-a.

Na srpanjskom popisu studija s kojih studenti konkuriraju za STEM stipendiju bilo je 294 programa, a prema novom ih je 303 pa u dokumentu ispod provjerite je li i vaš studij dospio na listu onih čiji će se studenti stipendirati.

Odgovori