Pretraga

Ministarstvo obrazovanja opasno diskriminira: Oni koji studiraju na engleskom nemaju pravo na STEM stipendiju od 10.800 kuna

A- A+

Baš kao i prošle godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odveć poznato po ministrici i suradnicima koji pripadaju STEM-u, uspjelo je dosta zaribati baš u tom području. Tako su ovogodišnje stipendije za studente STEM smjerova rezervirane isključivo za one koji studiraju na hrvatskom jeziku, ali ne i za one koji studiraju istovjetan smjer na engleskom. Kako se na natječaj mogu prijaviti i studenti iz EU zemalja, ali samo ako studiraju na hrvatskom, odaje se dojam da će to pomoći samo Hrvatima u dijaspori. Od ministrice Blaženke Divjak dobili smo dosta nejasno objašnjenje, a studenti brojnih smjerova na engleskom jeziku ovu odredbu smatraju diskriminatornom i isključivom.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Apsurd STEM stipendija: Ako imate više od 120 ECTS-a, nemate pravo na stipendiju

Podsjetimo, prošle godine, odmah po dolasku na funkciju, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak susrela se s brojnim, manjim ili većim problemima u resoru. Jedan od njih bio je i manjkavi Pravilnik o dodjeli državnih STEM stipendija. Tada smo detektirali probleme, a nakon našeg teksta i upita studenata, Ministarstvo je promijenilo sporni pravilnik. Međutim, iz te priče nisu puno naučili pa su ove godine predstavili gotovo isti pravilnik koji smo detaljno pregledali i naišli na nekoliko spornih dijelova.

Nema STEM stipendija za one čiji se studij izvodi na engleskom jeziku

Najupadljivija odredba od svih nalazi se u članku 5. stavku 1. u kojem se propisuje koji konkretno studenti nemaju pravo na STEM stipendije. U tom stavku stoji kako na stipendiju pravo nemaju studenti ‘upisani na programe koji su akreditirani i u potpunosti se izvode kao programi na engleskome jeziku’.

Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) ustupili su nam podatke prema kojima u Hrvatskoj tri velika sveučilišta, od kojih je jedno strano, izvode 9 studijskih programa u STEM području na engleskom jeziku. Neki od njih imaju svoje parnjake, odnosno identične studije na hrvatskom, no za studente engleskog smjera ne vrijede ista pravila. Svi oni koji se nalaze na jednom od dolje navedenih studijskih programa, bez obzira na to što su STEM, prema Pravilniku Ministarstva ne ostvaruju pravo na stipendiju.

STEM studijski programi koji se izvode na engleskom jeziku

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb)
2. Medicina na engleskom jeziku (Medicinski fakultet, Split)
3. Medicina na engleskom jeziku (Medicinski fakultet, Zagreb)
4. Dentalna medicina (Stomatološki fakultet, Zagreb)
5. Service Managament (RIT Croatia)
6. Informacijske tehnolologije (RIT Croatia)
7. Inženjerstvo na engleskom jeziku (Sveučilište u Zagrebu)
8. Environment, Agriculture and Resource Management (Agronomski fakultet, Zagreb)
9. Veterinarska medicina na engleskom jeziku (Veterinarski fakultet, Zagreb)

Za stipendiju se mogu prijaviti i studenti iz EU zemalja, no ona je rezervirana za Hrvate u dijaspori?

Razgovarali smo s Nikom Katušićem, studentom i predsjednikom Studentskog vijeća na RIT Croatia koji smatra kako se radi o diskriminatornoj odredbi, ali i u nekoliko segmenata, posve nedosljednoj.

– Na ovaj način se, iz zasad nepoznatih razloga, kažnjava domaće studente koji odluče uložiti dodatni trud i uče na stranom jeziku. Dodatno, diskriminira se studente koji dolaze iz stranih zemalja (EU), jer je teško zamislivo da oni mogu studirati na hrvatskom jeziku. Postavlja se pitanje, zašto je natječaj uopće otvoren za studente EU zemalja, npr. u članku 3., kad im se člankom 5. zatvaraju vrata, odriješito kaže Katušić.

Uistinu, članak 3. Pravilnika navodi kako, uz hrvatske državljane, pravo na ostvarivanje imaju ‘i državljani Europske unije s prijavljenim boravkom u Republici Hrvatskoj koji imaju odobren status stranca na stalnome boravku’ i koji studiraju na STEM smjerovima. Međutim, kako je ovim pravilnikom određeno da studenti koji studiraju na engleskom jeziku na stipendiju ne ostvaruju pravo, ova odredba o EU državljanima ostaje samo za Hrvate iz dijaspore koji u Hrvatskoj možebitno studiraju neke od STEM smjerova na hrvatskom jeziku.

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta ministrica Divjak pokrenula izmjene Pravilnika o dodjeli STEM stipendija

Katušić dodaje i kako je RIT Croatia, ali i on osobno, sudjelovao u javnoj raspravi o Pravilniku koja je završila 5. kolovoza te izrazio negodovanje i primjebe u vezi diskriminatorne odredbe.

– Engleski jezik je primarni jezik informacijskih tehnologija i ne bi smio biti razlog zbog kojeg studenti nemaju pravo na stipendiju. Većina naših studenata su hrvatski državljani koji svoja znanja bruse u tvrtkama u Hrvatskoj tijekom stručne prakse za vrijeme studija, i dosta njih nakon studija ostaje raditi u Hrvatskoj. Vjerujem da studij na engleskom jeziku može samo pružiti bolje prilike i izglede za buduću karijeru studenta, istaknuo je Katušić u jednom dijelu svojeg komentara u javnoj raspravi.

Upite smo poslali studentksim predstavnicima pet visokoobrazovnih institucija, no odgovor smo, osim od Katušića s RIT-a, dobili samo od Studentskog zbora Agronomskog fakulteta iz kojeg su nam rekli kako nisu znali za spornu odredbu Pravilnika, no da je smatraju diskriminatornom.

Ministarstvo se poziva na Odluku Vlade o subvenciji troškova studiranja

Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili smo nekoliko mailova, a isprva su nas poticali na to da se uključimo u javnu raspravu. U posljednjem odgovoru na naš upit pokušali su opravdati odredbu Pravilnika koju mnogi smatraju nepravednom prema određenoj skupini studenata. Ukratko, Ministarstvo se poziva na Odluku Vlade prema kojoj studiji koji su akreditirani i u potpunosti se izvode na engleskom jeziku ne ostvaruju pravo na subvenciju troškova studiranja.

– Odlukom Vlade Republike Hrvatske člankom 5. propisuje se kako studijski programi koji su akreditirani i u potpunosti se izvode kao programi na engleskom jeziku ne ostvaruju pravo na subvenciju troškova studija. U članku 88. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisano je kako ministar donosi pravilnike kojima uređuje uvjete i način ostvarivanja prava redovitih studenata iz studentskog standarda. Temeljem navedenih odredbi studijski programi koji su akreditirani i u potpunosti se izvode kao programi na engleskom jeziku nisu uključeni u ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju, rekli su nam iz Ministarstva.

Nisu nam, međutim, objasnili kako Odluka Vlade o subvenciji troškova studija, odnosno plaćanja školarine redovitim studentima, ima obvezujuće posljedice na dodijeljivanje stipendija. Drugim riječima, ostalo je nejasno obvezuje li pravno spomenuta Odluka svakog ministra da studentu koji studira na engleskom jeziku uskrati pravo na stipendiju.

Odredbu osudile i IT tvrtke: Engleski je “materinji” jezik STEM područja!

U javnoj raspravi bilo je tek 13 komentara, no najveći broj njih tiče se sporne odredbe o studijskim programima na engleskom jeziku. Koliko je ovo pitanje bitno govori i činjenica da se u javnu raspravu uključilo nekoliko IT kompanija i njihovih zaposlenika.

– Kao voditelj programerskog tima u hrvatskoj IT tvrtki koja je već zapošljavala studente koji su završili studij na engleskom jeziku i s kojima smo bili jako zadovoljni, smatram da je izrazito diskriminatorno mlade stručnjake dijeliti prema jeziku na kojem studiraju. Kao članica Evropske Unije, hrvatskim tvrtkama je omogućeno olakšano ostvarivanje poslova sa stranim partnerima na drugom govornom području pa strani jezik i pripadajuće reference stručnjaka otvaranju nove mogućnosti i opcije u suradnji. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski jezik je postao službeni jezik u toj zajednici, a engleski je službeni jezik već 45 godina i velika je nelogičnost uvođenje kriterija da engleski jeziki stvara prepreku u ostvarivanje prava koji ne vrijedi za ostale jezike, napisao je Aleksander Radovan u javnoj raspravi.

Uz Aleksandera javio se još jedan voditelj hrvatskog odjela u IT kompaniji te istaknuo svoje neslaganje s predloženom odredbom.

– Kao zemlja koja je članica EU u potpunosti je irelevantno na kojem jeziku se nastava održava. Najvažnije je da studenti dobiju kvalitetnu naobrazbu koja je u tijeku s vanjskim praksama i ta na taj način postanu konkurentni na tržištu rada. Nadalje, poznavanje engleskog jezika je od krucijalne važnosti za STEM područje, jer se radi gotovo o „materinjem“ jeziku za navedeno područje, napisao je Vedran Podkrajšek.

Osim njega, službeno su se oglasile još dvije tvrtke koje su naglasile važnost engleskog jezika u IT sektoru te istaknule kako tu ne bi trebalo biti ovakve diskriminacije.

– Naša tvrtka, ali i velika većina ostalih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj, pruža usluge prvenstveno klijentima iz država engleskog govornog područja. S obzirom na tržišnu potrebu, bilo bi logičnije da se programi na engleskom jeziku dodatno potiču umjesto da se studente takvih studijskih programa stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge studente, što će biti direktna posljedica članka 5., komentar je tvrtke EXTENSIONENGINE d.o.o.

Iz druge tvrtke istaknuli su kako ne podupiru nikakav oblik diskriminacije te kako su ponosni što u svojoj radnoj okolini prihvaćaju i podržavaju različitosti.

– Verso Altima grupa je protiv bilo kakve diskriminacije. U Verso Altima grupi prihvaćamo i podržavamo razlike, uspješno ih usavršavamo u korist naših zaposlenika, poslovanja i kulture. Ponosni smo što su radna mjesta u Verso Altima grupi mjesto jednakih mogućnosti. Engleski jezik je nužan alat u našoj industriji i šire, a za pojedinca za njegov osobni i profesionalni razvoj kao i cijeloživotno učenje. Official “working languages” EU-a su English, French and German. I nakon Brexit-a Engleski i dalje ostaje official language i working language EU-a koje je Hrvatska članica. Možda Ministarstvo želi zaštititi dodjele na samo domaće studente da ne bi međunarodni studenti mogli imati prava na te stipendije, službeni je stav Verso Altima grupe.

Diskriminaciju vide i građani te fakulteti

Zanimljivo, u javnu raspravu se uključio i jedan od najpoznatijih fakulteta u STEM području znanosti – Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba – koji je o spornoj odredbi iznio službeno mišljenje.

– Smatramo da prijedlog da se iz prava na stipendiju izuzmu polaznici studijskih programa koji se izvode na engleskom jeziku nije korektan i u skladu s proklamiranim politikama RH, ističu iz FER-a u javnoj raspravi.

Kako smo već i spomenuli, RIT Croatia, kao strana visokoobrazovna institucija koja djeluje u Hrvatskoj, objavila je svoje službeno mišljenje u javnoj raspravi.

– Uz informacije objavljene u inicijalnom komentaru, želimo naglasiti da članak 5 stavak 1 nacrta prijedloga Pravilnika nije u skladu sa specifičnim ciljem 10.ii.1 programa Europskoga socijalnog fonda (OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) iz kojeg su stipendije financirane. Naime, upravo Specifični cilj 10ii1: ‘Poboljšanje kvalitete, relevantnosti i učinkovitosti visokog obrazovanja’ potiče razvoj programa na stranim jezicima u STEM područjima. Jedna od aktivnosti u sklopu specifičnog cilja 101 je: razvoj studijskih programa i zajedničkih/dvostrukih studijskih programa NA STRANIM JEZICIMA u znanstvenim, tehnološkim, inženjerskim i matematičkim (STEM) područjima te u informacijsko-komunikacijskom području i drugim prioritetnim područjima koja su definirana pametnom specijalizacijom, nacionalnim strategijama gospodarskog razvoja i ključnim razvojnim tehnologijama utvrđenim Industrijskom strategijom 2014.-2020., napisali su iz RIT Croatia.

Iz svega navedenog, ukoliko se financiranje ovog programa i ove godine vrši sredstvima iz navedenog operativnog programa, razvidno je da članak 5 stavak 1 treba promijeniti na način da potiče i nagrađuje studente koji studiraju na stranom jeziku

Još je nekoliko građan doprinijelo svojim primjedbama, a uglavnom se slažu i s ostalim sudionicima rasprave oko toga da se radi o diskriminaciji bez pokrića.

– S obzirom da je RH članica EU, nelogično je da se ograničava stipendiranje studenata na akreditiranim programima koji se provode na engleskom jeziku. Upravo se studiranjem na engleskom kod studenata unapređuju vještine korištenja stranog jezika, a što je jedna od temeljnih kompetencija potrebnih prilikom zapošljavanja, napisao je Nikola Drašković.