Pretraga

Ministrica Divjak pozvala šutljivog rektora Borasa na odgovornost zbog prepisivanja Hrvatskih studija od FPZG-a

A- A+

Nakon što je dekanica Fakulteta političkih znanosti Lidija Kos-Stanišić oštro osudila nepoštenje i prekršaj Hrvatskih studija, koji su upravo od FPZG-a prepisali dobar dio strateškog dokumenta za znanost, za Srednja.hr reagirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Upravo je dekanica Kos-Stanišić pozvala na reakciju Ministarstvo, ali i Sveučilište u Zagrebu, koje se o ovom slučaju i dalje ne oglašava. S druge strane, Divjak poziva rektora Damira Borasa na odgovornost.

Blaženka Divjak | Foto: Marko Matijević, srednja.hr

Nakon dekanice Fakulteta političkih znanosti, o besramnom prepisivanju Hrvatskih studija iz strateškog dokumenta za znanost FPZG-a oglasila se i resorna ministrica Blaženka Divjak. Njena reakcija stiže nakon što je dekanica Lidija Kos-Stanišić pozvala na reakciju i Ministarstvo i Sveučilište u Zagrebu.

Ministrica Divjak očekuje brzu i odlučnu reakciju rektora Borasa, on i dalje o svemu šuti

Izdvojeni članak

Sudbina im visi o koncu, ali to nije spriječilo Hrvatske studije da prepišu strateški dokument (i gramatičke greške) Fakulteta političkih znanosti

Blaženka Divjak pozvala je rektora Sveučilišta Damira Borasa na odlučnu reakciju.

– Ukoliko je istina što su otkrili mediji, očekujem brzu i odlučnu reakciju rektora Borasa s obzirom na to da je za takva pitanja nadležna uprava Sveučilišta u Zagrebu. Akademska zajednica mora imati jasan stav i jasna pravila za te situacije i očekujem da ih se svi drže kao primjer svim studentima, rekla nam je ministrica.

Dok ministrica Divjak i dekanica Kos-Stanišić očekuju reakciju Sveučilišta, odnosno rektora Borasa, on o ovome slučaju i dalje šuti. Ranije danas zamolili smo ga za očitovanje, no i do zaključenja ovoga teksta, nije se oglasio. Njegov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo. Istaknimo još jednom da je privremeni pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević, koji potpisuje prepisani dokument, imenovan upravo od strane rektora Borasa, unatoč tome što nije imao potporu na Hrvatskim studijima.

Priča oko Hrvatskih studija te odnosa Ministarstva i Sveučilišta, dodatno je zapaprena ustavnom tužbom rektora Borasa

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Novi udarac rektora Borasa na ministricu Divjak: Treći put ‘brani’ autonomiju Sveučilišta ustavnom tužbom

Spomenimo da je priča oko Hrvatskih studija te odnosa Ministarstva i Sveučilišta u Zagrebu dodatno zapaprena ustavnom tužbom rektora Borasa kojom želi srušiti zakonsku mogućnost upravnih nadzora koju Ministarstvo ima. Naime, dolaskom Blaženke Divjak u MZO, pokrenuta su tri upravna nadzora nad odlukama Sveučilišta u Zagrebu, a dva se tiču upravo Hrvatskih studija. Prvi se odnosi na promjenu pravnog statusa Hrvatskih studija (kada su odlukom Senata iz sveučilišnog centra pretvoreni u sveučilišni odjel), a drugi na brojna upitna zapošljavanja na HS-u.

U pokrenutim postupcima upravnih nadzora, Sveučilište se nije očitovalo Ministarstvu niti u jednom predmetu, a ustavnom tužbom koju je podigao u ime Sveučilišta, Boras traži ukidanje odredbi Zakona o znanstvenoj djelatnosti koje se tiču nadležnosti ministarstva nad sveučilištima. Ukidanje tih odredbi onemogućilo bi upravne nadzore koje je pokrenula Blaženka Divjak.

Na cijelu situaciju s prepisivanjem dokumenta, reagirao je Studentski zbor Hrvatskih studija. Istaknuli su kako o tom dokumentu, među ostalima, ovisi budućnost njihove institucije te da se njegovoj izradi trebalo pristupiti ozbiljno i u skladu s uzusima akademske zajednice. U nastavku pročitajte njihovu reakciju: