Pretraga

Ministrica opet o povećanju kvota na Ekonomskom fakultetu: Odlučila je koliko će im subvencija odobriti

A- A+

Bitka oko upisnih kvota na relaciji Donje Svetice – Kennedyev Trg ulazi u završnu fazu, ali čini se da je ministrica Divjak zadala ključni udarac Ekonomskom fakultetu. Naime, s Ekonomskog su fakulteta pokušali obrazložiti otprilike da je 2.500 manje od 1.600, no ministrica matematičarka imala je druge izračune.

montaža srednja.hr

Predstavnici MZO prije tjedan dana su održali sastanak s dekanom, prodekanom za studente i nastavu, tajnicom Fakulteta i predstavnikom Studentskog zbora Fakulteta, a kako prenosi Dnevnik.hr, danas je ministrica pisala Ekonomskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Ekonomija povećala upisnu kvotu za 935 mjesta, a ministrica zaprijetila da to država neće plaćati

Jednostavno je – povećat će se broj studenata koji završavaju studij

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja napominje da kada se preddiplomski i diplomski studiji provode kao integrirani studij, student nema obvezu steći kvalifikaciju na preddiplomskoj razini prije upisa diplomskog studija, već, u slučaju integriranog studija na Vašoj instituciji, 5. godinu studija upisuje nakon 4. godine studija, odnosno ispunjavanja uvjeta za upis više godine. S obzirom na to da ste započeli s izvođenjem integriranog studija u akademskoj godini 2015./2016., ove će godine studenti integriranog studija prvi put upisati 5. godinu studija, odnosno godinu koja je prije bila zaseban diplomski studij. S obzirom na tu činjenicu i u subvencijama participacija u trošku studija pojavit će se studenti koji su stekli 55 i više ECTS bodova, a koji upisuju 5. godinu studija te će se ove godine za tu generaciju povećati broj subvencija na višim godinama. Slijedom svega navedenog, kvote za diplomski studij ne mogu se pribrojiti kvoti za preddiplomski studij jer diplomski studij u integriranom izvođenju studenti koji završavaju 4. godinu upisuju automatski. Povećanje kvote na preddiplomskom studiju stoga znači povećanje broja studenata i na višim godinama odnosno povećanje broja studenata koji završavaju studij, napisala je ministrica Divjak, a prenosi spomenuti izvor.

Plastično objašnjenje problema

Da bismo dokrajčili ovu manipulaciju koja dolazi s Ekonomskog fakulteta, plastično pojasnimo što bi se dogodilo da se ispune njihovi zahtjevi za ‘preraspodjelom kvota’.
Uzmimo za primjer da smo imali kvotu 100 za preddiplomski studij i kvotu 100 za diplomski studij. Ako je u tom slučaju stoposto studenata steklo uvjete za upis diplomskog studija, to znači da je istih stotinu studenata koji su završili preddiplomski studij, upisalo diplomski studij i nakon završetka te razine studija, steklo master diplomu na Ekonomskom fakultetu. Pošto se sada studij na Ekonomskom fakultetu izvodi kao integrirani, s Ekonomskog fakulteta traže da se kvota od 100 upisnih mjesta s diplomskog studija ‘preraspodjeli’ na kvotu za upis prve godine integriranog studija. Time dolazimo do toga da ćemo umjesto 100 diplomiranih ekonomista, kakva je situacija u dosadašnjem slučaju, imati 200 diplomiranih ekonomista, u slučaju da svi upisani završe fakultet.

Ministarstvo neće odobriti više subvencija

S obzirom na navedene okolnosti, MZO je obavijestio da broj subvencija za prvu godinu studija, koje će odobriti Ekonomskom fakultetu, ne može biti veći od upisne kvote za prvu godinu preddiplomskog studija u akademskoj godini 2018./2019. A o kojim se brojevima se radi, možete pogledati u tablici.

Dodala i to da bi se uvećanjem upisnih kvota, kao i povećanjem ukupnog broja studenata, ugrozila kvaliteta studiranja, kao i uvjeti za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i izvođenje studijskih programa, koji proizlaze iz odredbi propisa u osiguravanju kvalitete.

– S obzirom na to da ste javno financirano visoko učilište, Vaša je odgovornost tim veća, a posljedice Vaših odluka imaju utjecaj na budućnost hrvatskog društva i gospodarstva u cjelini, zaključila je ministrica u pismu Ekonomskom fakultetu, prenosi Dnevnik.hr.