Pretraga

Na studij bez brige: Ovo hrvatsko sveučilište nudi povoljne kredite studentima

A- A+

Kako bi brojnim studentima i njihovim roditeljima studij postao financijski podnošljiv, a nekima se možda i pružila prilika za studiranje, riječko je Sveučilište inoviralo svoj program kreditiranja studenata, pa će stoga krediti biti povoljniji i dostupniji svim studentima, piše Novilist.hr. Maksimalni iznos kredita je 300 eura mjesečno, dok je za studente koji žive u domu ta svota 150 eura.

Program kreditiranja studenata koje provodi Sveučilište u Rijeci jedini je takav programu u Hrvatskoj. Kredit se financira iz riznice Sveučilišta, a na tim kreditima Sveučilište ne ostvaruje profit, već postoje isključivo s ciljem potpore studentima. Za vrijeme korištenja kredita studenti ne plaćaju interkalarnu kamatu dok Sveučilište u cijelosti subvencionira kamatu za iskorištena sredstva za vrijeme korištenja i počeka za sve korisnike kredita koji se nalaze na listi korisnika kredita.

Izdvojeni članak

Studentski krediti su sve traženiji i povoljniji

Kredit se mora vratiti u roku od maksimalno deset godina, uz mogućnost korištenja počeka do dvanaest mjeseci nakon završetka studija. Za uspješnije studente, one koji završe studij bez zaostataka, Sveučilište će subvencionirati kamatnu stopu kredita u otplati do kamatne stope visine 2,5 posto

Maksimalni iznos kredita za pokriće troškova života iznosi 300 eura mjesečno, a za kandidate koji koriste subvencionirani smještaj u studentskom domu svota za pokriće troškova života iznosi najviše 150 eura mjesečno. Na jednu godinu ili za sve godine studija može se zatražiti i kredit za pokrivanje troškova školarine. 

Oni koji se odluče za kreditiranje, moraju se javiti na natječaj, a dodatne bodove na natječaju mogu ostvariti na temelju uspješnosti, socio-ekonomskog statusa te invaliditeta. Dodatna je pogodnost što se u slučaju mirovanja godine može zatražiti i mirovanje kredita, ukoliko su razlozi opravdani.